Diversiteit is uitgenodigd worden voor het feestje, inclusie is ten dans worden gevraagd. Het is een bekende uitspraak over het domein dat D&I of DE&I is gaan heten (diversity, equity & inclusion), die kernachtig samenvat waar het om gaat. Waarbij die laatste term onze voorkeur heeft. Want laten we de E van Equity niet vergeten: meedansen is één ding, als een gelijkwaardige danspartner worden gezien een tweede.
Daar gaat het tenslotte om: gelijke kansen voor iedereen. Wie je ook bent, wat je naam ook is, waar je ook vandaan komt, wie je ook liefhebt en waarin je ook gelooft. Ingewikkelder is DE&I eigenlijk niet, al blijkt de realiteit weerbarstiger. Niet iedereen is of voelt zich welkom op de dansvloer die het Nederlandse bedrijfsleven is. Niet iedereen krijgt een uitnodiging voor het feestje.
Betere leiders, betere wereld
MT/Sprout ging voor het vierde jaar op rij op zoek naar de leiders die hier verandering in brengen. We presenteren de vierde editie van onze Inclusive30, de jaarlijkse lijst met dertig personen die het bedrijfsleven aantoonbaar diverser, inclusiever en gelijkwaardiger maken. Wie zijn de trailblazers die zorgen dat iedereen kan meedansen? Die mensen (m/v/x) geven we graag een podium.
Zo moet je de Inclusive30 ook zien. Geen wedstrijd of ranglijst, maar een platform voor hun verhaal en visie, in de overtuiging dat zij op hun beurt vele anderen kunnen inspireren. Omdat wij geloven dat betere leiders een betere wereld maken. En om zo (meer) vaart te maken richting organisaties waarin iedereen floreert, en die een betere afspiegeling zijn van de maatschappij.
Bekijk de Inclusive30 van 2024
‘Businesscase voor D&I’
Wat in het debat rondom DE&I vaak wordt vergeten, daarover zijn deze leiders het roerend eens, is dat het essentieel is voor de toekomstbestendigheid van bedrijven. Hoe kom je als organisatie vooruit als iedereen met dezelfde blik naar zaken kijkt? Representatie leidt tot meerdere perspectieven, en meerdere perspectieven leiden tot dialoog. Neurowetenschapper Marcia Goddard noemt dit treffend de ‘businesscase voor D&I’.
Zo benadert ook onze Inclusive30, Class of 2024, het thema vanuit meerdere posities en invalshoeken. Het zijn de gezaghebbende experts en denkers, de leiders met visie binnen organisaties, de ondernemers die zich sterk maken voor inclusievere manieren van werven en werken. Zoals Karim Akhlal het kernachtig verwoordt: ‘De insteek zou moeten zijn: zolang je de vaardigheden en talenten bezit om onze organisatie vooruit te helpen, ben je van harte welkom.’
Met hr-techbedrijf Recrout pioniert Akhlal met objectieve recruitment-technologie. Zodat mensen die anders misschien over het hoofd zouden worden gezien een eerlijke kans krijgen. Dat is ook de missie van Jemuel Lampe (Zuivere Koffie) en Raphaël Nouwen (Untapped Talents). De eerste ondersteunt ex-gedetineerden met zijn koffiebranderij bij een succesvolle terugkeer in de samenleving, de tweede helpt bewoners in azc’s bij de zoektocht naar werk.
Deuren opengooien
Verantwoording
De Inclusive30 is geen wedstrijd. We hopen dat de koplopers anderen inspireren hun voorbeeld te volgen.
De criteria voor opname in de lijst:
- de persoon maakt zich sterk voor de bevordering van inclusiviteit en diversiteit;
- binnen, met of gericht op een onderneming;
- vanuit een rol als leider, expert, dienstverlener of rolmodel;
- die inspanning heeft een meetbaar, aantoonbaar of ten minste inspirerend verschil gemaakt op weg naar meer inclusiviteit en diversiteit in het Nederlandse bedrijfsleven.[/article_card]
Van uitgenodigd worden voor het feestje cirkelen we terug naar ten dans gevraagd worden. Want diversiteit betekent niets zonder gelijkwaardigheid en inclusie, weten deze leiders. Zonder een inclusieve bedrijfscultuur zijn talenten ook zo weer vertrokken. Daarom maken ze zich juist hier sterk voor. Bijvoorbeeld door vol in te zetten op psychologische veiligheid, zoals ceo As Tempelman van Eneco doet, met een ‘waslijst aan interventies’ om deze in de organisatie te verankeren.
Een veilige organisatie is een organisatie waar mensen zichzelf kunnen zijn. Waar niemand zich hoeft weg te cijferen of te code-switchen (zich continu moet aanpassen aan heersende bedrijfsnormen, red.), een fenomeen dat Shenin Lebrun als oprichter en ceo van Hustle & Heart Consultancy persoonlijk de wereld uit wil helpen. En waar mensen open kunnen zijn over hun seksualiteit, ruimte die techondernemer Matthijs Welle zowel binnen als buiten zijn groeibedrijf Mews wil creëren.
Dan zijn er de mensen die de deuren opengooien in ‘hun’ sector. Zoals Johanna Spiller, die met techstartup Alyx korte metten maakt met een achterhaalde maar hardnekkige fabel in de techindustrie: we willen wel vrouwen aannemen, maar vinden ze niet. Mélanie Bosboom wil met recruitmentplatform Female x Finance meer vrouwen in de financiële wereld krijgen, advocaat Soeradj Ramsanjhal streeft met Bridges Network naar meer diversiteit in de advocatuur.
Ambassadeur, rolmodel en mentor
Sommigen maken simpelweg impact door te zijn wie ze zijn: een voorbeeld dat navolging verdient. Zo is Faisal Setoe als nieuwe algemeen directeur van HDI Global Nederland, per 1 juni 2024, een opvallende verschijning in het verzekeraarslandschap als een van de weinige niet-witte ceo’s. Als bestuurder moet je vooral je resultaten voor je laten spreken, vindt hij. ‘Maar daarnaast wil ik optreden als ambassadeur waar ik kan.’
Zo zorgen meer leiders uit de Inclusive30 voor vooruitgang. Door op te treden als rolmodel en mentor en anderen zo te steunen. Door te laten zien dat het kan en deuren voor een volgende generatie te openen. ‘Want binnen elke organisatie heb je mensen nodig die aan jouw kant staan’, zegt Kobi Ampoma, head of talent acquisition bij Heineken Nederland en mentor bij het Giving Back-programma.
Buitenaardse statistieken
Dan zijn er nog de mensen die geldstromen sturen. Vrouwelijke ondernemers ontvangen minder dan 1 procent van al het durfkapitaal. Shocking, vindt impactondernemer Willemijn Verloop, die onder meer Rubio Impact Ventures oprichtte. Van de portfoliobedrijven van dit impact-investeringsfonds heeft ongeveer een derde vrouwelijke founders. Investeerder Andy Lürling laat met Lumo Labs soortgelijke (en helaas nog steeds buitenaardse) statistieken zien.
Niet alles laat zich zo makkelijk meten, ook de Inclusive30 niet. We merkten het al op: dit is geen top 30 op basis van gerealiseerde impact (die impact is ook niet altijd even makkelijk in cijfers te vatten). De totstandkoming is geen mathematische exercitie geweest (zie kader) en MT/Sprout pretendeert al helemaal niet met de Inclusive30 de definitieve en complete lijst te hebben samengesteld.
Wat het wel is, inmiddels alweer voor de vierde keer: een verdiend podium voor leiders die vanuit uiteenlopende rollen het verschil maken, met elk een sterke visie op een eerlijker bedrijfsleven.
Bekijk de Inclusive30 van 2024
De Inclusive30 van 2024 is mede mogelijk gemaakt door Whyz Executive Search.
.
.