Winkelmand

Geen producten in de winkelwagen.

Leiderschap is van alle tijden, in welke vorm dan ook. Het zijn de omstandigheden waaronder u leidinggeeft, die steeds weerbarstiger worden. De 21e eeuw brengt verandering aan in de context van organisaties. Met ook de nodige consequenties voor u als leidinggevende.

 

Dit evenement is geweest. Bekijk de overige events van MT

Meer dan ooit moet u:

  • leidinggeven en coachen op afstand
  • anticiperen op steeds sneller gaande veranderingen
  • onpopulaire beslissingen nemen
  • mensen meekrijgen
  • bevoegdheden afstaan, en toch de regie houden
  • complexe dilemma’s oplossen

 

Datum: start 27 november
Locatie: Nyenrode
Prijs 995 euro

 

 

 

 

Hoe blijft u ‘voor de troepen uit’ lopen?
Hoe loodst u uw organisatie naar nieuwe tijden?
U moet het verschil maken voor uw organisatie

U kent de uitdrukking ‘de vent maakt de tent’. U heeft enerzijds de uitdaging om aan uw eigen ontwikkeling te werken. Anderzijds heeft u als leidinggevende de verantwoordelijkheid om meer dan goed op ‘de winkel’ te passen. U bent en blijft de eindverantwoordelijke die wordt afgerekend op resultaten, op geleverde prestaties. U wordt ervoor betaald om uw medewerkers – en uzelf – te motiveren tot gewenst gedrag om de doelstellingen voor de organisatie te behalen.
Het mes snijdt aan twee kanten. Hoe zorgt u zelf dat u scherp blijft, met succes mee beweegt in lijn met de tijdgeest, én het verschil voor uw organisatie kunt blijven maken?

Speciaal voor u organiseren wij deze collegereeks over leiderschap in de 21e eeuw, waarin u wordt voorzien van actuele kennis, inspiratie en praktische handvatten voor vertaling naar uw eigen werksituatie.

Meer informatie? Download de brochure


Van ambitieus naar uitgeput: zo herken je de signalen voor het te laat is

Je steekt je hand op voor elk project, zegt altijd 'ja' op extra klussen van je manager en werkt 's avonds meestal nog even door. Herkenbaar? Al die uitsloverij heeft een keerzijde: je creativiteit, productiviteit én gezondheid lijden eronder. Zo zet je de rem erop.

symptomen werkstress
Foto: Getty Images

Je bent gretig en je wil jezelf bewijzen in je nieuwe baan. Dus zeg je ja tegen iedere klus die voorbijkomt. Ze hebben je niet voor niks aangenomen, je bent het waard. Je zal die ervaren collega’s wel even een poepie laten ruiken. Zonder jou komt deze tent – van startup tot corporate – geen meter verder.

Voor je het weet zit je vast in dat stramien. Dan ben jij telkens opnieuw die ambitieuze m/v die het allemaal oppakt en oplost. Van de wekelijkse lunch met het team tot de kick-off van dat nieuwe project. Jij gaat ervoor, weten de mensen om je heen.

Te veel hooi op je vork nemen, maakt je niet productiever, integendeel. Ook je creativiteit, je innovatievermogen en de kwaliteit van je werk lijden eronder. Je hebt namelijk alleen nog maar tijd om to-dolijstjes af te vinken.

Wat is je echte motivatie?

Bovendien is al die uitsloverij een aanslag op je gezondheid. Je raakt overweldigd, doodmoe en overspannen. Je loopt meer en meer risico op een burn-out. Daar zijn al hele bibliotheken over volgeschreven. Uiteindelijk bereik je juist het tegenovergestelde van waar al je inzet voor bedoeld was.

Om te voorkomen dat je van ambitie naar uitgeput gaat, heb je meer begrip nodig van de motivatie die erachter schuilt. Israa Nasir is founder van The Well Guide en auteur van Toxic Productivity. Zij beschrijft op Harvard Business Review onder meer enkele emoties die je gedrag en beslissingen beïnvloeden.

Zoals je verlangen naar bevestiging. Je hebt een sterke behoefte om erkend en gewaardeerd te worden, vooral door je leidinggevende. Het risico dat je daarmee loopt, is dat je manager daar misbruik van maakt.

Lees ook: Drie slimme strategieën om op het werk nee te zeggen

Managers maken er misbruik van

Uit onderzoek van Matthew Stanley (Duke University Fuqua School of Business) blijkt dat managers vooral dit soort medewerkers uitzoeken om extra – in dit geval onbetaald – werk op hun schouders te nemen. Als die telkens ja zeggen, dan krijgt hun reputatie wel een boost. Zij zijn pas echt loyaal aan het bedrijf.

Het minder leuke neveneffect is dat managers ze in de toekomst nog vaker zullen vragen om extra klussen. Dat wordt dan een vicieuze cirkel.

De volgende onderliggende emotie volgens Nasir is je angst om je collega’s of manager teleur te stellen. Ze zouden je weleens als incompetent kunnen zien.

En dan is er nog een vorm van jaloezie. Die ontstaat wanneer je jezelf begint te vergelijken met de anderen. Je ziet je collega’s bijvoorbeeld moeiteloos veel werk verzetten. Dat wil jij ook kunnen en dus zet je jezelf extra onder druk.

Vier signalen

Hoe kom je hier nu uit? Een eerste stap is beseffen waar je mee bezig bent. Er zijn wel degelijk signalen die erop wijzen dat je aan het overdrijven bent. Wanneer je zo’n signaal herkent, kun je er ook wat aan doen. Dit zijn er alvast vier.

#1 Je steekt zonder nadenken je hand op

Je manager heeft een vrijwilliger nodig voor een event met klanten. Zonder nadenken steek jij je hand op. Achteraf besef je pas dat je agenda voor die week al overvol zit. Dat dit je weer een paar vrije avonden gaat kosten. Je zegt dus al ja voor je weet of je daar ook de tijd voor hebt.

Art Markman, hoogleraar psychologie en auteur van onder meer Bring Your Brain to Work, wijst in FastCompany op een ander mechanisme. Je denkt abstracter over de toekomst dan over het nu. Omdat zo’n klus verder van je bed is, kun je de details van wat je wordt gevraagd niet goed inschatten. Daardoor zeg je ook sneller ja.

Wat doe je eraan?

Steek je hand niet langer onbewust op. Ga liever voor duurzaam succes, schrijft Nasir. Dat betekent niet alles doen, maar wel de juiste dingen doen. Een nieuwe gewoonte kan je hierbij al helpen: check één keer per week je agenda. Hoeveel werk heb je liggen voor de komende week of komende maanden?

Als er nieuwe projecten of klussen worden voorgesteld, hoeveel tijd kun je daar echt voor vrij maken? Hou ook genoeg tijdsblokken open om eventuele last minutes op te kunnen pakken. Een propvolle agenda staat niet gelijk aan succes.

Check bovendien bij jezelf hoe je er emotioneel voorstaat. Voel je je overweldigd, dan is dat een rode vlag. Neem ook de band met je collega’s en je manager onder de loep. Respecteren ze je grenzen? Als ze dat niet doen, is dat ook een rode vlag.

Lees ook: Waarom we moeite hebben met het managen van onze tijd

#2 Je springt eerst op dringende klussen

Je besteedt de halve ochtend aan het opschonen van je mailbox. Die moet asap geleegd worden. Daardoor vergeet je dat je ‘s middags een presentatie voor een klant moet inleveren. Je flanst die snel in elkaar, waardoor je manager niet happy is en je veel moet aanpassen. Dringend gaat bij jou voor prioriteit.

Denk wat vaker na over wat je leuk vindt en wat niet. Waar krijg jij energie van? Geef dat juist meer prioriteit. Daarmee verbeter je vanzelf je resultaten en je zelfvertrouwen. Natuurlijk zullen er altijd klussen zijn die je moet doen en die je daarom meer energie zullen kosten. Zorg dat je die beter inplant en voorbereidt.

#3 Je wordt onrustig in je hoofd

Wanneer je even pauze neemt, wordt het al snel onrustig in je hoofd. Je voelt je schuldig omdat je niet werkt. In plaats van even te relaxen en te genieten van dat koffietje zit je op je smartphone nog snel even door wat Slack-berichten te scrollen.

Een collega vraagt of je mee kan helpen bij een nieuw project. Natuurlijk zeg je ja, met veel plezier. Maar je gevoel zegt vervolgens iets anders: help, waarom heb ik nu ja gezegd? De twijfel slaat toe. Het is dan wel te laat om terug te krabbelen. Als je je collega laat vallen, dan geef je impliciet de boodschap dat je niet te vertrouwen bent, geeft Markman nog mee.

Met een paar goed ingestudeerde zinnetjes koop je meer tijd. Denk aan zo’n soort antwoord: ik check eerst mijn agenda en ik kom erop terug. Of: is het goed als ik je dat morgen laat weten? Neem de tijd om te beoordelen of meewerken aan dit project nuttig voor je is.

Waarom zou je?

Kun je met deze klus belangrijke vaardigheden ontwikkelen of verbeteren? Misschien kom je zo in contact met belangrijke stakeholders. Of je haalt een wit voetje net voor die belangrijke promotie. Overweeg of deze collega later een kruiwagen voor je kan zijn.

Bekijk ook de nadelen: wat is de impact op je andere klussen? En neem tot slot de motieven van je collega mee in je overwegingen, raadt Markman aan. Is dit werk dat hij of zij eigenlijk zelf zou moeten doen? Dan is het al een stuk gemakkelijker om nee te zeggen of – iets beleefder – te verwijzen naar een andere collega.

#4 Je werkt ‘s avonds en in het weekend

Om bij te benen, werk je doordeweeks vaak tot laat in de avond door. En/of je zet op zondagmorgen je laptopje even open. Gewoon even voorbereiden, zodat je de nieuwe werkweek goed kan starten. De dag vliegt om en plots is het avond of zelfs nacht. En nog altijd voel je je niet klaar voor de volgende dag.

Ga regelmatig in gesprek met je manager over je workload, raadt Nasir aan. Je kunt samen bespreken wat je eerst afwerkt en wat voor projecten eraan zitten te komen. Wat wordt er van je verwacht en is dat ook realistisch? Als er iets dringends tussenkomt, dan vraag je je manager wat je kunt laten vallen of uitstellen.

Wekelijks de nieuwsbrief van Werk en Leven ontvangen?



Door je in te schrijven ga je akkoord met de algemene en privacyvoorwaarden.

Wekelijks de nieuwsbrief van Werk en Leven ontvangen?



Door je in te schrijven ga je akkoord met de algemene en privacyvoorwaarden.

Zo ben jij minder de sjaak in je vrije tijd. Bovendien help je je manager om het werk beter te verdelen. Dat noemen ze dan een win-win.

Lees ook: Weer een nieuw plan? Zo hou je het hoofd koel bij een wispelturige baas

Stoppen met drinken in januari: verstandig of de grootste onzin?

Bijna twee derde van de drinkende Nederlanders staat open voor een maand zonder alcohol, zoals Dry January. Een verstandige zet als je in december de nodige flessen hebt horen ploppen. Maar heeft het eigenlijk wel zin?

maand zonder alcohol dry january
Foto: Kobby Mendez/Unsplash

‘Dry January’ is de universele term voor het initiatief waarbij je belooft in de eerste maand het nieuwe jaar geen alcoholische versnaperingen te nuttigen. Steeds meer Nederlanders doen daaraan mee.

In Nederland wordt het aantal deelnemers bijgehouden door het platform IkPas.nl. In 2024 meldden bijna 42.000 mensen zich officieel aan, maar initiatiefnemer Rob Bovens schat dat veel meer mensen een poging waagden: tussen de 750.000 en één miljoen.

Uit onderzoek van onder meer IkPas blijkt dat dit jaar 62 procent van de drinkende Nederlanders een maand zonder alcohol overweegt.

Maand zonder alcohol: fris de lente in

Het initiatief is bedoeld voor wie onbewust een patroon heeft ontwikkeld waarbij zij of hij vrijwel dagelijks alcohol drinkt, zo is op het platform te lezen. ‘Begin fris aan de lente’: van de deelnemers voelt 62 procent zich fysiek fitter, slaapt 55 procent beter en raakt 32 procent gewicht kwijt.

En: uit onderzoek blijkt ook dat maar liefst zeven op de tien deelnemers een half jaar na de actie nog steeds ruim 30 procent minder drinkt dan voor de deelname.

Een maand zonder alcohol geeft je lever rust en zorgt ervoor dat die zich kan herstellen, aldus leverarts Eric Tjwa van het Radboudmc in een video van AD. Dat blijkt zowel uit een groot Brits onderzoek als uit een eigen, kleinschaligere studie. Wel geldt dat voornamelijk voor stevige drinkers, want vooral als je vier tot zes glazen alcohol drinkt per dag worden je levercellen aangetast – wat uiteindelijk kan leiden tot levercirrose en zelfs leverkanker.

Andere positieve effecten van een maand niet drinken, ook voor wie een gematigde drinker is: bij de proefpersonen uit het onderzoek daalde hun slechte cholesterol met gemiddeld 11 procent, en hun onderhuidse buikvet nam af met 17 procent.

Lees ook: Met deze hersenhacks hou jij je brein (en jezelf) fit en gezond

‘Natte februari’ als gevolg?

Toch klinkt er ook geluid dat minder lovend is over Dry January. Volgens onderzoekers aan de Britse York University zorgt de 31 dagen lange onthouding juist ervoor dat je het idee krijgt dat je daarna weer ‘los’ mag gaan. Alsof je goede gedrag en het ‘afzien’ je daarvoor goedkeuring oplevert. Maar als Dry January op die manier leidt tot een ‘soppend natte februari’, doe je je gezondheid echt geen plezier.

Veel gezondheidsexperts zijn van mening dat totale onthouding juist bijdraagt aan een ongezond jojo-effect waarbij je onderaan de streep waarschijnlijk slechter af bent. Het is bovendien niet nodig. Zo raadt zelfs de British Liver Trust aan dat twee opeenvolgende alcoholvrije dagen al genoeg kunnen zijn voor een gezonde lever.

Vals gevoel van veiligheid

Naar aanleiding daarvan vertelde de Britse leverdeskundige Mark Wright eerder al aan De Volkskrant: ‘Slechts een maandje detoxen in januari is medisch zinloos. Het veroorzaakt een vals gevoel van veiligheid en voedt het idee dat mensen hun lever zoveel kunnen misbruiken als ze willen, als ze maar gewoon een rustpauze vol ‘zuivering’ inlassen. Dat heeft bijna evenveel zin als het hele jaar door rood staan en dan in januari op water en brood te leven. De logica ontgaat mij volledig.’

Niet drinken is bovendien niet het enige wat je kunt doen: genoeg beweging en meer groente en fruit eten is ook ongelooflijk belangrijk voor de gezondheid van je lever, aldus de arts.

Tips voor een maand zonder alcohol

Maar toch, voor sommige mensen kan een maand zonder alcohol wel degelijk werken. De grootste valkuil? Het uur na werk waar je jezelf een glas alcohol inschenkt en even loskoppelt van je dagelijks bezigheden.

Er zijn trucs om die verleiding te weerstaan. Zes tips om te zorgen voor de nodige afleiding – en tegelijkertijd ontspanning.

#1 Vervang de oude gewoonte voor een nieuwe

Is het jouw gewoonte om na een lange dag (thuis)werken op de bank te ploffen met een glas wijn? Jouw ultieme ontspanning als je met een biertje wat tv kan kijken na een dag achter je laptop zitten? Grote kans dat je dan voor de bijl gaat tijdens een maand drooglegging.

Wie het toch probeert, doet er goed aan om deze gewoonte voor een nieuwe in te ruilen. Of je nu gaat wandelen om je werkdag af te sluiten, fietsen, een stuk gaat hardlopen of onder de douche gaat staan – als je maar iets doet waarmee je je lichaam duidelijk maakt dat de werkdag voorbij is. Op die manier maak je een duidelijke scheiding tussen je werkdag en privéleven.

Lees ook: Echt loskoppelen van je werk maakt je een betere leider

#2 Zoek naar een non-alcoholisch alternatief

Wie te veel naar de smaak van alcohol verlangt, kan het lichaam makkelijker voor de gek houden dan gedacht. Denk aan alle non-alcoholische biertjes en wijnen die er zijn. Meer een cocktailtype? Ga op zoek naar smaken die overeenkomen met je favoriete drankje, zonder de alcohol toe te voegen. Het is het ritueel van het hebben van een drankje dat zwaarder weegt dan het drankje zelf.

#3 Vraag je af waar je lichaam écht behoefte aan heeft

Ken je dat gevoel dat je hebt als je op een feestje staat en je bij elk drankje denkt: waarom niet? Alcohol drinken komt vaak voort uit een gewoonte, zonder dat we daar actief bij nadenken. Voel je de volgende keer de behoefte opkomen om naar de fles te grijpen, bedenk je dan waar je eigenlijk behoefte aan hebt. Ontspanning? Stress even kwijtraken? Gezelligheid? Al die behoeftes zijn ook prima anders op te lossen.

#4 Eet suiker – maar niet te veel

Grote kans dat je gedurende een periode van onthouding zin krijgt in snoep en andere zoetigheid. Het is je lichaam dat verlangt naar de suikers die het normaliter via alcohol binnenkrijgt – een klein glas witte wijn bevat ongeveer anderhalve theelepel aan suiker. Doordat je minder suiker binnenkrijgt, is het minder problematisch om eens een stuk chocolade te eten. Al geldt ook hierbij weer: met mate.

Lees ook: Hoe bananen je helpen om betere beslissingen te nemen

Wekelijks de nieuwsbrief van Werk en Leven ontvangen?



Door je in te schrijven ga je akkoord met de algemene en privacyvoorwaarden.

Wekelijks de nieuwsbrief van Werk en Leven ontvangen?



Door je in te schrijven ga je akkoord met de algemene en privacyvoorwaarden.

Wekelijks de nieuwsbrief van Werk en Leven ontvangen?



Door je in te schrijven ga je akkoord met de algemene en privacyvoorwaarden.

#5 Beperk cafeïne

Dit klinkt voor sommigen misschien een dubbele marteling, maar wie een hoop koffie op een dag drinkt, heeft vaak een glas wijn nodig om uit de cafeïne-high te komen. Omgekeerd helpt de eerste kop koffie van de dag om de laatste roes van de alcohol van de dag ervoor te verwijderen. Wie nu geen alcohol drinkt, heeft dus minder cafeïne nodig.

#6 Pas je agenda aan

Heb je veel borrels in je agenda staan? Grote kans dat je vroeg of laat voor de bijl gaat. Wie niet in de verleiding wil komen om deze maand een alcoholische versnapering te nemen, doet er goed aan de agenda zodanig in te richten dat de kans op een misstap het minst groot is.