Het aantal faillissementen in Nederland is de afgelopen twee jaar gestaag aan het stijgen. Tot en met november 2024, de laatste maand waarover het CBS cijfers heeft, waren er ongeveer een derde meer faillissementen dan in dezelfde periode van 2023.
Dat ziet er in een grafiekje zo uit:
Nog geen man overboord, want die dip uit 2021 is een recordlaagte. Door alle coronamaatregelen werden veel ondernemers kunstmatig overeind gehouden. Tot zover de statistieken. Wat waren de grootste en opvallendste faillissementen van 2024? We zetten ze voor je op een rij.
1. Blokker: genekt door Action en e-commerce
In november 2024 ging Blokker failliet, na een lange strijd tegen e-commerce, Action en het eeuwig jeugdige Hema. De Amerikaanse geldschieter die het voormalige familiebedrijf overeind hield met een lening van 35 miljoen trapte op de rem en dat gaf de nekslag. De curator beloofde de winkels tot de kerst open te houden en zoekt nog steeds een partij die wil doorstarten met (een deel van) de 400 winkels in Nederland, waar – tot eind dit jaar – 3500 medewerkers werkten.
Er is een partij geïnteresseerd in 140 tot 160 vestigingen maar niet in een overname van de naam Blokker. Voor de eerste winkelpanden zijn inmiddels nieuwe huurders gevonden en de handelsvoorraad werd half december voor enkele miljoenen opgekocht door de Friese opkoper Eric Kooistra. Een groep van 45 zelfstandige Blokker-ondernemers probeert wel door te gaan met het merk, maar dat hangt af van de Amerikanen, die de merkrechten bezitten.
Na het faillissement van Blokker vroeg ook moederbedrijf Mirage Retail Group faillissement aan. Daarmee is het retailimperium van Michiel Witteveen definitief ten einde.
Andere faillissementen in retail:
- Duetz en Adam Brandstores (Quality of Life) (juli)
- Bristol (augustus)
- The Body Shop Nederland (november)
2. The Next Closet: geen partij voor Vinted
In april verklaarde de Amsterdamse rechtbank The Next Closet failliet, de marktplaats voor tweedehandskleding die in 2013 was opgericht door Thalita van Ogtrop en Lieke Pijpers. The Next Closet onderscheidde zich in Nederland met designerkleding, voor fast fashion was geen plek, zo vertelde Van Ogtrop eerder aan MT/Sprout.
In totaal haalde The Next Closet zo’n 6 miljoen euro op bij verschillende investeerders, maar kon de concurrentie met vooral Vinted uiteindelijk niet aan: de omzet van het platform liep de afgelopen jaren sterk terug, van 1 miljoen in 2021 naar minder dan 4 ton in 2023. Beide oprichters vertrokken al voor die tijd. Curator Ruben Mets vond in augustus een partij die een doorstart aandurfde met de handelsnaam, website, domeinnamen, het klantenbestand en de socialmedia-accounts. Half november was die deal nog niet afgerond, blijkt uit het laatste curatorenverslag. De koper lijkt inmiddels besloten te hebben de naam Next Closet te laten vallen.
Andere faillissementen in mode:
3. Umincorp: fossiele plastics nekken recyclaars
In januari 2024 ging de Urban Mining Corp Operations, kortweg Umincorp, failliet. Het circulaire bedrijf met fabrieken in Amsterdam en Rotterdam en 120 werknemers haalde onder meer het plastic uit het huisvuil van de vier grote steden Amsterdam, Rotterdam, Den Haag en Utrecht en maakt daar kleine granulaatkorrels van. Die gebruikten producenten als grondstof voor plastic.
Belangrijkste oorzaak voor het omvallen: de lage marktprijzen van plastic dat in China en de VS van goedkope olie wordt gemaakt: de fossiele plastics. Daar valt door recyclingbedrijven niet tegen te concurreren, terwijl een bijmengverplichting in Europa pas in 2030 van kracht gaat. Voor de technologie die Umincorp gebruikte om plastics te scheiden vond de curator in juli nog wel een koper, de machine gingen naar de veiling.
Andere faillissementen in plasticrecycling:
- Ecocircle (juli)
- TRH Emmen (juli)
- Ioniqa (oktober, mogelijk doorgestart)
- Vinylrecycling (november)
- Stiphout Plastics (december)
4. Koolen Industries: markt voor zonnepanelen stortte in
De solarbranche kende een massa faillissementen doordat de vraag naar panelen inzakte door het gehannes in Den Haag met de salderingsregeling. Koolen Industries, het clean tech-imperium van voormalige Booking-baas Kees Koolen werd bijzonder hard getroffen. In mei werden de faillissementen uitgesproken over solardochters Kollen Industries Solar, Koolen Installation Services, BonGo Solar en Novavolt.
In september volgden ook bedrijven in mobiele batterijen en laadinfrastructuur: Koolen Industries Products Group en SmartGrid. Voor de solarbedrijven was er geen houden meer aan, maar voor de batterijen van SmartGrid werd eind oktober wel een koper gevonden die een doorstart maakte: Top Systems. Die maakte daarvoor een dikke miljoen over aan de curator.
Lees ook: Volle daken, politiek gezwabber en slechte pers: ‘perfect storm’ treft solarbedrijven
Andere faillissementen in clean energy:
- Exasun (januari)
- Solar4All (augustus)
- EAZ Wind (oktober, doorgestart via Ecoways)
- Solarclarity (november)
- Dutch Solar Systems (november)
5. Stella Fietsen: na de coronahype kwam een dodelijke dip
Na een lang gevecht moest ook Stella Fietsen faillissement aanvragen voor zijn bedrijf met 48 vestigingen en 440 medewerkers. Tijdens de coronapandemie stapten we massaal op de e-bike, maar de markt voor doorsnee fietsen waarmee het bedrijf van Daan van Renselaar groot werd, raakte snel verzadigd. Stella bleef achter met een gigantische voorraad waarop stevig moest worden afgeschreven, moest meekrimpen met de markt en bouwde gigantische schulden op.
Ondanks de tientallen miljoenen van grootaandeelhouder en keukenmiljardair Ben Mandemakers is dat niet gelukt. Curator Frans van Oss sprak in november met 35 overnamekandidaten in binnen- en buitenland en sloot uiteindelijk begin december een deal met zakenman Dick Burger. Die zet samen met Het Fietshokje-ondernemer Ilias Salhi het merk en een deel van de winkels voort.
Lees ook: Stella Fietsen failliet: hoe het succesvolle verkoopmodel juist de ondergang werd
Andere fietsfaillissementen:
- Urban Mobility/Doppio (oktober)
- Huyser (november)
- Watt Mobility (november)
6. Rodeo Software: hypergroei bleek gebakken lucht
Ontegenzeggelijk het spectaculairste bankroet van 2024. Het weergaloze succes van Rodeo, het SaaS-bedrijf van Pieter Vos, bleek een compleet luchtkasteel. Tot grote woede van onder meer investeerders No Such Ventures en het Amerikaanse PSG Equity, die samen meer dan 70 miljoen euro hadden overgemaakt aan het Nederlandse groeiwonder. Na ruzie met zijn commissarissen verdween Vos, een interim-ceo stelde al snel vast dat hij een ‘shitshow’ had achtergelaten, en lege bankrekeningen.
De software waarvoor waarschijnlijk maar een paar honderd klanten waren, werd voor een luttele 17,5 mille overgenomen door het Limburgse Inova. Intussen zitten de investeerders nog steeds achter hun geld aan, en heeft ook het Openbaar Ministerie een onderzoek geopend tegen Vos. Die wil nog steeds niets kwijt over zijn wilde rit met Rodeo.
Lees ook: De verdampte miljoenenomzet van Rodeo Software, een reconstructie
Andere faillissementen in software:
7. Fest: hoge kosten en inflatie nekken meubelwinkels
In juli ging Fest, het meubelmerk van Femke Furnée deels failliet. Sinds 2013 had Furnée haar bedrijf uitgebouwd tot een mini-keten met zes winkels in Nederland en een in België, maar de inflatie die volgde op de coronapiek en de voorkeur voor consumenten om ook hun meubels online aan te schaffen, deden haar bedrijf de das om.
Dat liet ze weten aan MT/Sprout bij de doorstart in augustus, onder de vleugels van de Zuiver Interior Group uit Zaandam. Fest ging in afgeslankte vorm verder, met Furnée als mede-eigenaar en creatief directeur, twee van de vijf filialen en eenderde van de 35 medewerkers.
Andere faillissementen van meubelbedrijven:
- Pastoe (februari, doorstart via Moooi en RSGA Design)
8. The Avocado Show:
Een restaurant dat volledig draait om avocado’s, het was in 2017 een doorslaande wereldhit waarmee Ron Simpson en Julien Zaal aan de slag gingen in de Amsterdamse Pijp. Mede dankzij investeerder Shawn ‘avocado queen’ Harris willen de avocadorestaurateurs zo snel mogelijk doorgroeien naar 100 buitenlandse zaken, maar de meter blijft steken op elf. En geld verdienen die niet. De nasleep van de coronacrisis en strategische fouten worden als oorzaken aangewezen als The Avocado Show in juli stopt.
The Avocado Show Licensing BV is de enige dochter die buiten het faillissement bleef. De curator verkocht alles wat met het merk te maken heeft (domeinnamen, social media-accounts en 50 paar personeelsuniformen inclusief sokken) aan deze vennootschap. In Hamburg draait nog een Avocado Show door, getuige de website.
Andere faillissementen in horeca:
- Dunkin’ Donuts Nederland (oktober, doorstart via franchisenemer)