1. MT/Sprout maakt Challenger50 van 2024 bekend
De Challenger50, de lijst met meest uitdagende ondernemingen van Nederland, is donderdag gepubliceerd door MT/Sprout. De jaarlijkse lijst bevat startups en scaleups die de gevestigde orde uitdagen door te laten zien hoe je zaken beter, sneller of duurzamer aanpakt.
Van de nanoprinters van VSParticle tot de warmtepompen van Quatt, de eitwitrijke repen van Upfront en de gesmolten-zout-reactor van Thorizon. Welke finalisten volgende week donderdag tijdens het Challenger-event komen pitchen voor de Challenger Award (inclusief lelijke wisselbeker), is begin volgende week bekend.
Lees meer: Dit zijn de 50 meest uitdagende bedrijven van 2024
2. Pymwymic: meer dan 70 miljoen voor agrifood scaleups
Pymwymic – dat staat voor Put your money where your meaning is community – heeft meer dan 250 private en zeven institutionele investeerders weten aan te trekken voor haar Healthy Food Systems Impact Fund II. Het doel om 70 miljoen euro op te halen is overschreven, meldt een persbericht.
Het Amsterdamse fonds heeft na de afsluiting 71,5 miljoen in kas voor scaleups in de food- en agrisector die het voedselsysteem willen verduurzamen. Denk aan innovaties voor duurzame landbouw, vermindering van voedselverspilling, gewasintelligentie en bodemgezondheid.
Partner Rogier Pieterse is ervan overtuigd dat een regeneratief voedselsysteem de toekomst is. Daarom staat hij ‘volledig achter de pioniers die werken aan oplossingen om de transitie naar regeneratief mogelijk te maken’.
3. Werkonderbrekingen gaan treinverkeer hinderen
Spoorbeheerder ProRail is niet ingegaan op de looneis van vakbond FNV bij de cao-onderhandelingen. Vanaf komende week zijn acties te verwachten. Het treinverkeer gaat nog niet helemaal plat, maar reizigers krijgen er wel last van. De eerste werkonderbreking is maandag bij de verkeersleidingspost voor rangeerterrein Kijfhoek bij Barendrecht.
Woensdag volgt een actie bij de post voor de regio Amsterdam/Alkmaar. Vrijdag zou de verkeersleiding in regio Utrecht/Amersfoort aan de beurt zijn. De week erna is het op maandag, woensdag en vrijdag de beurt aan de regio’s Rotterdam/Den Haag/Roosendaal, Eindhoven/Maastricht en Zwolle/Groningen/Arnhem.
4. Ook in Nederland is The Body Shop failliet
Opnieuw dreigt een bekende naam uit de winkelstraten te verdwijnen. The Body Shop is in Nederland nu ook failliet verklaard. De Belgische en Britse tak zijn eerder al financieel onderuitgegaan. In ons land zijn er nog 27 vestigingen en die blijven voorlopig nog open. De webshop ligt al maanden plat.
De Amsterdamse rechtbank heeft Cedric de Breet aangesteld als curator. Hij onderzoekt of er nog mogelijkheden zijn voor een doorstart. De winkelketen werd in 1976 opgericht door Anita Roddick. Zij was de eerste met beauty- en cosmeticaproducten zonder dierproeven, met natuurlijke ingrediënten en hervulbare verpakkingen.
Lees ook: Zo verloor The Body Shop zijn ziel
5. Bedrijven groeien twee keer sneller met gen AI
Bedrijven met generatieve AI-gedreven processen groeien twee keer zo snel als concurrenten die dat niet doen. Dat blijkt uit nieuw onderzoek van Accenture onder 2.000 leidinggevenden uit twaalf landen.
Deze bedrijven behalen gemiddeld 2,5 keer meer omzetgroei, 2,4 keer hogere productiviteitscijfers en 3,3 keer meer succes bij het opschalen van AI-toepassingen. Driekwart behaalt ook betere resultaten dan verwacht.
Het aantal organisaties dat AI inzet om hun bedrijfsprocessen volledig te moderniseren, stijgt verder. Van 9 procent in 2023 naar 16 procent dit jaar. Accenture voorspelt dat de AI-adoptie flink zal toenemen: 63 procent van de bedrijven plant een uitbreiding van hun AI-toepassingen tegen 2026.
6. Wat heeft Elon Musk nu eigenlijk gewonnen?
Elon Musk heeft zo’n 120 miljoen dollar in de verkiezingscampagne van Donald Trump gestoken. Wat krijgt hij daar nu voor terug? Op de dag van de uitslag zelf schoot de koers van Tesla met bijna 15 procent omhoog. Daardoor is de waarde van zijn aandelen toegenomen met 15 miljard dollar, berekende CNN. De investering levert zo al 12.761 procent winst op.
SpaceX is begonnen met het bouwen van spionagesatellieten. Net nu het Pentagon en Amerikaanse spionagediensten klaar lijken om daar miljarden in te gaan investeren, meldt BBC. Musk wordt geen minister, maar wel commissaris van kostenbesparing in Washington. Daarmee kan hij gaan snoeien in het overheidsapparaat. Hij claimt daarop tot 2.000 miljard dollar te kunnen besparen, aldus het FD.
Rondje kwartaalcijfers 📈
- Tata Steel heeft het afgelopen kwartaal 92 miljoen euro winst gemaakt. Dat is 13 procent minder dan het vorige kwartaal. Het Indiase concern kampt met een afnemende vraag uit China en lage staalprijzen.
- De winst van BMW is het derde kwartaal met bijna 84 procent ingestort. De autofabrikant kwam uit op 476 miljoen (2,9 miljard in dezelfde periode vorig jaar). Oorzaak: de tegenvallende vraag uit China en het terugroepen van 1,5 miljoen wagens.
- Novo Nordisk heeft 4,5 miljard euro winst (+26 procent) gemaakt in het derde kwartaal van dit jaar. Met dank aan de verkoop van diabetesmedicijnen Wegovy en Ozempic die vooral hot zijn als afslankmiddel.
- Laadpaalproducent Alfen heeft over het derde kwartaal 106,2 miljoen euro omzet geboekt (-22 procent). Met de banken is overeenstemming bereikt over verlenging van de kredietlijn van 100 miljoen.
- AMG, leverancier van onder meer lithium voor stekkerauto’s, heeft over afgelopen kwartaal 356 miljoen dollar aan omzet behaald. Door verzwakte prijzen en uitstel van projecten kwam het nettoresultaat 13,4 miljoen in de min.
Wat we ook lazen:
- Opnieuw een recycler van plastic in problemen: Healix (Volkskrant)
- De impact van Trump op business, inflatie, big tech en meer (Fast Company)
- Helpdeskfraude is niet meer te stoppen (FD)
- Voor het eerst meer elektrisch afgelegde zakelijke kilometers dan op diesel (Nu.nl)
- Reorganisatie nekte groentepastamaker Wholy Greens (RTL)