1. Centric zet ervaren IT-topman op plek van Sanderink
Centric trekt Hans van Waayenburg aan als nieuwe ceo. Met zijn benoeming haalt het IT-bedrijf een ervaren bestuurder binnen: Van Waayenburg stond eerder aan het hoofd van Capgemini Nederland en was de wereldwijde topman van Sogeti, een dochter van Capgemini. In een aankondiging wordt hij omschreven als de ‘ideale kandidaat om het fundament van Centric te transformeren en te verstevigen, en om toekomstige groeikansen optimaal te benutten’.
De topman moet het geplaagde bedrijf vooral in rustiger vaarwater brengen. Oud-eigenaar Gerard Sanderink raakte de afgelopen jaren meerdere keren in opspraak nadat hij een relatie was aangegaan met de omstreden Rian van Rijbroek. Het stel raakte in conflict met een ex van Sanderink, waarbij ook Centric betrokken werd. In 2022 werd Sanderink door de rechter weggestuurd als bestuursvoorzitter en werden zijn aandelen onteigend. Puinruimer Peter Wakkie werd aangesteld als tijdelijke ceo van Centric. Deze zomer raakte Sanderink het bedrijf definitief kwijt, toen kwam het in handen van een groep Nederlandse investeerders en IT-ondernemers.
2. Dit is het grootste managementtalent van 2024
Vijftig bijzondere talenten die na een bliksemcarrière klaar zijn om de boardrooms te betreden – of daar in sommige gevallen al zitten – met hun verfrissende inzichten en ideeën. Op donderdag 17 oktober presenteerden we de MT/Sprout Next Leadership 50, class of 2024: de lijst met hét leiderschapstalent van Nederland onder de 45 jaar.
Ook dit jaar leverde het selectieproces een diverse lijst op, bijvoorbeeld als we kijken naar de organisaties waar de leiderschapstalenten werken. Van voetbalclub Willem II en pensioenuitvoerder BeFrank, de eerste geleid door Merijn Goris, de tweede door Kaya de Lange, tot Google, waar Joris van Mens product lead is.
Jorrit ten Brinke, manager actuariaat non-life bij ASR, is met zijn 32 jaar de benjamin op de lijst. Die bestaat verder voor de helft uit vrouwen en voor 16 procent uit cultureel divers talent. Sturen op diverse en inclusievere organisaties is een belangrijk thema voor deze next-gen leaders. Lees hier wat ze nog meer in huis hebben.
Naar de Next Leadership 50 2024
3. Horeca-databedrijf Tapp failliet
De Nederlandse startup Tapp, dat data leverde aan de horecasector, is failliet verklaard. Ondanks een investering van 3 miljoen in 2023 en 4.500 aangesloten horecabedrijven bleek het bedrijfsmodel niet levensvatbaar. ‘De adoptie en bereidheid om te betalen voor data duurde te lang’, aldus ceo Wibo Roest tegen Quote. Een curator onderzoekt nu de mogelijkheden voor een doorstart.
4. Directiewissel bij technische dienst KLM
Mathieu Essenberg volgt Ton Dortmans per januari 2025 op als directeur van KLM Engineering & Maintenance. Dortmans gaat na veertig jaar bij de luchtvaartmaatschappij met pensioen. De nieuwe topman krijgt een pittig dossier op zijn bord: hij moet de personeelstekorten door de pensioengolf bij de technische dienst gaan oplossen, schrijft De Telegraaf. Essenberg startte als piloot bij KLM, maar koos later voor managementfuncties. Momenteel stuurt hij de huboperatie van de luchtvaartmaatschappij op Schiphol aan.
De managementwissel komt vlak nadat KLM een fors pakket aan besparingen en andere maatregelen heeft aangekondigd om de marge op te krikken. Zo gaan passagiers betalen voor vliegtuigmaaltijden.
5. Europese uitdager van SpaceX dicht bij mega-investering
The Exploration Company (TEC), een veelbelovende speler in de Europese ruimtevaartindustrie, staat op het punt om 150 miljoen euro aan nieuwe financiering op te halen. Dat melden anonieme bronnen aan Sifted. Het in München en Bordeaux gevestigde bedrijf ontwikkelt een herbruikbare ruimtecapsule voor missies naar ruimtestations en de maan. Met deze ronde, waarbij naar verluidt het Londense Balderton Capital aanhaakt, zou de waardering van TEC uitkomen op 450 miljoen euro. Afgelopen zomer bereikte de capsule van TEC voor het eerst de ruimte bovenop een Ariane 6-raket. Ook sleepte het bedrijf een contract binnen van de Europese ruimtevaartorganisatie ESA.
6. En dan dit: zittend werken is ongezond, maar staan is ook risicovol
Nederlanders zitten gemiddeld 8,7 uur per dag, vooral op kantoor. Dat is slecht voor de gezondheid, maar de oplossing die veel bedrijven introduceren – stabureaus – is volgens nieuw onderzoek niet per se beter. Staand werken kan leiden tot gezwollen aderen en bloedstolsels in de benen en is dus ook risicovol, concluderen wetenschappers van de Universiteit van Sydney. Ook nam het risico op hart- en vaatziekten door veel te staan niet af.
Wat wel helpt? Regelmatig bewegen, zegt wetenschapper Pam ten Broeke tegen RTL. Zij was niet betrokken bij het onderzoek, maar promoveerde vorig jaar op dit onderwerp aan de Radboud Universiteit. ‘Neem regelmatig pauzes, loop een rondje, ga wandelend vergaderen, gebruik de trap in plaats van de lift en gebruik de lunchpauze om even weg te komen van het bureau.’
Rondje funding 💸
- De Amsterdamse bouwer van specialistische microscopen Confocal kan 5 miljoen euro bijschrijven. Het geld is afkomstig van een groep investeerders, waaronder ROM InWest en Nascent Ventures.
- Onesurance heeft een seed-investering gekregen van Curiosity VC. Het bedrijf van Jack Vos en Dennie van den Biggelaar levert AI-oplossingen voor de verzekeringsmarkt.
Rondje kwartaalcijfers 📈
- Communicatiedienst CM.com heeft een prima kwartaal achter de rug. De brutowinst piekte, dus krikt het bedrijf de outlook voor Q4 iets op.
- De omzet en het ledenaantal van Basic-Fit groeien dit jaar zoals verwacht. De fitnessketen wil vanaf 2025 gaan werken met een franchisemodel.
- Netflix overtrof de verwachtingen van beleggers, ook stokt de groei van kijkers. Het afgelopen kwartaal kwamen er 5,1 miljoen nieuwe abonnees bij. Daarvan koos de helft voor het goedkopere abonnement mét reclameblokken.
- Waar ASML deze week teleurstelde, maakt de Taiwanese chipfabrikant TSMC indruk. Het bedrijf zag de winst in het derde kwartaal met 54 procent stijgen, meer dan analisten hadden verwacht.
Wat we ook lazen:
- Een postzegel is nu duurder dan het aandeel PostNL (Telegraaf)
- Nederlandse rechter ontslaat bestuurders cryptomunt Syscoin om wanbeleid (FD)
- De naam Nokia verdwijnt nu echt van de smartphonemarkt (Tweakers)
- Stripe zou cryptostartup Bridge willen kopen voor 1 miljard dollar (Forbes)