Om de een of andere reden houden we er allemaal van: lezen over geld. Financieringsrondes voor startups (hoeveel is er opgehaald en wie hebben er geïnvesteerd?), hoeveel een bepaald bedrijf heeft opgeleverd bij de verkoop en vooral naar wie dat geld allemaal is gegaan. En we vinden het al helemaal mooi om te lezen over de individuele rijkdom van mensen (en hun huizen en auto’s). Het feit dat je deze tekst leest, bewijst dat maar weer eens.
Een paar dagen geleden verscheen de nieuwe Quote 500, misschien wel het meest verkochte magazine in Nederland. Op Schiphol alleen al werden naar verluidt 31 vrachtwagens vol met het gouden tijdschrift afgeleverd. En dat is pas de eerste levering.
De blaadjes gaan als warme broodjes over de toonbank. In sommige vliegtuigen zit meer dan de helft van de passagiers in het boekje te bladeren. Goed, in de businessclass, maar toch.
Ondergrens op 130 miljoen
Vanzelfsprekend dook ik ook in de lijst en stelde direct vast dat de ondergrens dit jaar is gestegen naar 130 miljoen euro, 5 miljoen meer dan vorig jaar. Toen de lijst ooit begon – ik meen in 1996 – stond je met 130 miljoen in de bovenste regionen. Nu niet meer dus. Nu bungel je onderaan als je minder dan 200 miljoen op je rekening hebt staan.
Met zo’n ondergrens is het bijna onmogelijk om toe te treden tot de lijst. Stel, je hebt een enorm succesvolle startup die voor een miljard wordt verkocht en je bezit nog een nette tien procent van de aandelen. Zelfs dan haal je het niet. En dan te bedenken dat een hele groep startuppers zichzelf als doel stelt om in de Quote 500 te komen. Wordt lastig, vrees ik.
Niknam stijgt, Mol levert in
Het viel me op dat er enkele grote verschuivingen hebben plaatsgevonden bij de techondernemers in de top 100. Een opvallende stijger is Ali Nikman, oprichter en ceo van Bunq. Hij klopt aan bij de top tien met 2,5 miljard. Overigens is Bunq niet zozeer zijn belangrijkste bron van vermogen, maar hostingprovider TeamBlue.
Waar Niknam zijn vermogen met zo’n 40 procent ziet stijgen, doet veelkunner Adriaan Mol een vrijwel vergelijkbare stap terug. Hij zakt naar 1,5 miljard, nog altijd ruim voldoende voor een plek in de top 50.
Steven Schuurman, oprichter van Elastic, zag zijn vermogen met 40 procent omhoog knallen dankzij een stijgende beurskoers. Ook hij staat nog in de top 50. Pieter Zwart, oprichter van Coolblue, schoot dan weer 40 procent omlaag. De afgeblazen beursgang van zijn bedrijf doet hem geen goed.
Job van der Voort, oprichter van Remote.com, staat nog net in de top 100 met 600 miljoen. Volgens Quote stijgt hij dit jaar verder. Bijzonder knap, want zijn bedrijf wist begin 2022 al tegen een zeer hoge waardering geld op te halen.
Succesvol voor je 40e
De lijst omvat dit jaar zo’n veertig techondernemers, met onder meer Robert Vis (Bird), Jouk Pleiter (Backbase) en Sid Sijbrandij (Gitlab) in de top 100. Meer dan interessant om te lezen hoe deze ondernemers hun geld hebben verdiend.
Goed. Een ondergrens van 130 miljoen. Dat is vrij veel. Gelukkig is er nog altijd de Quote Selfmade 100, een lijst met ondernemers onder de 40 die alles zelf hebben opgebouwd. De ondergrens ligt met ‘slechts’ 15 miljoen een stuk lager, maar om nou te zeggen dat het makkelijk is om daar binnen te dringen – ik weet het niet. Je moet het immers wel allemaal realiseren voordat je 40 bent.
Desondanks: een prachtig streven voor veel ondernemers die nog voldoende tijd hebben om voor hun veertigste heel succesvol te zijn. Stel dat maar als eerste doel. Succes!
Lees ook deze columns van Jeroen Bertrams:
- Funding nodig? Zo vind je de investeerder die wel startup-deals móet sluiten
- De Quote Top 100 jonge miljonairs: hoe word je nou echt snel rijk?
- Fittie tussen Adriaan Mol (Mollie) en ABN Amro: ‘Incompetente idioten’
- Startups: val niet ten prooi aan accelerators, incubators en brokers