1. Pijn van China laat Philips bloeden op de beurs
De beurskoers van Philips kreeg maandag de ergste klap in ruim een kwart eeuw. Het aandeel daalde met bijna 17 procent na tegenvallende kwartaalcijfers. Het bedrijf rekent voor het gehele jaar 2024 op een omzetgroei van 0,5 tot 1,5 procent. Eerder werd nog uitgegaan van 3 tot 5 procent.
De oorzaak? Problemen in China. Zowel de verkoop van consumentenproducten als medische apparatuur staat daar onder druk door economische tegenwind en strenge anticorruptiemaatregelen. Ceo Roy Jakobs zegt dat de groei voorlopig vooral buiten China gezocht moet worden, met name in Noord-Amerika.
Lees ook: Komt het nog goed met Philips? Ceo Roy Jakobs herhaalt de fout van zijn voorganger
2. Belgische ToyChamp neemt alle Intertoys-winkels over
Blokker-eigenaar Mirage Retail Group weet Intertoys toch te slijten. ToyChamp neemt de 220 winkels van de speelgoedketen over voor een onbekend bedrag. Het Belgische familiebedrijf, dat al 41 winkels in de Benelux heeft, belooft beide formules naast elkaar te laten bestaan. De 1.400 medewerkers behouden hun baan. De overname moet wel nog worden goedgekeurd door de ACM.
Mirage was vorig jaar al op zoek naar een nieuwe eigenaar voor Intertoys, maar die poging mislukte toen. Met de verkoop van de winstgevende speelgoedketen kan Mirage, dat ook nog acht Miniso-winkels heeft, zich richten op zorgenkindje Blokker.
Lees ook: Ceo Pauline Boerman: ‘Tijd om te laten zien dat Blokker wél bestaansrecht heeft’
3. Techmiljardairs verliezen fors in Quote 500, Bunq-baas stijgt
Nederlandse techondernemers hebben een lastig jaar achter de rug, blijkt uit de nieuwe Quote 500. Mollie-oprichter Adriaan Mol zag zijn vermogen bijna halveren tot 1,5 miljard euro, terwijl Coolblue-ceo Pieter Zwart 40 procent inleverde tot 600 miljoen euro. Ook Jitse Groen (Just Eat Takeaway), René Moos (Basic-Fit) en Bart Lubbers (Fastned) verloren flink. Bunq-oprichter Ali Niknam is juist een opvallende stijger met een plus van 800 miljoen euro naar 2,5 miljard euro.
De 500 rijkste Nederlanders werden gemiddeld 5 procent rijker. Voor een plek op de lijst is een minimumvermogen van 130 miljoen euro noodzakelijk. Max Verstappen is met zijn 27 jaar de jongste in de rijkenlijst. Hij zou al goed zijn voor 210 miljoen euro. De onbekende vastgoedondernemer Remon Vos is dit jaar goed voor plek drie, met een geschat vermogen van 6 miljard euro.
4. Volkswagen zet knip in Duitse fabrieken
De grootste autobouwer van Europa gaat drastisch reorganiseren. Volkswagen sluit voor het eerst in zijn geschiedenis drie fabrieken in thuisland Duitsland. Ook verdwijnen er tienduizenden banen en wil het concern de lonen met 10 tot 18 procent verlagen. Dat is naar buiten gekomen via de ondernemingsraad van Volkswagen.
De harde ingrepen hangen al een tijdje in de lucht. Volkswagen kampt met hoge kosten, terwijl het niet lukt om voldoende auto’s te verkopen. Zo is er in de belangrijke afzetmarkt China steeds meer concurrentie van Chinese fabrikanten. De Duitse vakbond IG Metall spreekt van een ‘oorlogsverklaring’ en dreigt met stakingen vanaf november.
Lees ook: Hoe de Europese auto-industrie steeds minder Europees wordt
5. Kleine Nederlandse fintech wint competitie van Mastercard
Het Nederlandse fintechbedrijf Bizcuit is de winnaar van Mastercard Strive, een competitie voor innovatieve financiële oplossingen. De startup van oprichter Hessel Kuik ontvangt een half miljoen euro. Bizcuit zorgt voor naadloze gegevensuitwisseling tussen banken en boekhoudpakketten van mkb-bedrijven. Met het geldbedrag kan Bizcuit de dienst versneld uitrollen naar banken in Europa. Twee andere Nederlandse startups vielen ook in de prijzen: It Goes Forward en Lupasafe.
6. En dan dit: Olympus-topman ontslagen na verdenking van drugsaankoop
De Duitse topman Stefan Kaufmann van de Japanse fabrikant Olympus is per direct opgestapt. Er liep een intern onderzoek naar hem voor het mogelijk kopen van illegale drugs. Het bestuur concludeerde dat zijn gedrag ‘niet strookt met het bedrijfsbeleid’. De 56-jarige Kaufmann was sinds april 2023 ceo van het bedrijf, dat bekend is van camera’s maar zich nu richt op medische apparatuur zoals endoscopen. Het Olympus-aandeel zakte na het nieuws met 7 procent. Oud-topman Yasuo Takeuchi neemt voorlopig het roer over.
Rondje funding 💸
- Tenzing Alpha steekt een onbekend bedrag in Arceon. De Delftse startup ontwikkelt speciale composieten die tegen extreem hoge temperaturen bestand zijn.
Wat we ook lazen:
- JPMorgan waarschuwt voor waterschaarste door AI (Bloomberg)
- Verzuimbonus voor personeel kan helpen, maar vormt vooral een groot risico (Nu.nl)
- Universiteit Utrecht stopt met zes kleine studies, waaronder Frans en Duits (RTV Utrecht)