Er zijn maar weinig dingen die me zo glazig voor me uit doen staren als de gemiddelde vacaturetekst van een zelfbenoemd dynamisch en innovatief bedrijf.
Terwijl we allang weten dat één beeld meer zegt dan honderd woorden – en ik daaraan zou toevoegen dat een video inmiddels meer zegt dan honderd beelden – blijven veel organisaties hardnekkig vasthouden aan een ouderwetse woordenbrij. Denk aan klassiekers als ‘uitdagende functie’, ‘geen 9-tot-5-mentaliteit’ en ‘teamplayer gezocht’.
Maar heel eerlijk? Zo’n tekst is als een lauwe magnetronlasagne uit een plastic bakje: snel klaar, weinig voedingswaarde, voorspelbaar van smaak – en niemand die er écht warm van wordt.
Hunkering naar echtheid
Gelukkig is er hoop. Een vacature die jong talent raakt én in beweging zet, is makkelijker te schrijven dan je denkt. Maar het vraagt wel om een andere bril.
Generatie Z is van jongs af aan overspoeld met reclame. Zoals mijn moeder ooit zei: ‘Mijn dochter wilde al naar ‘de grote M met Happy Meal’ bij het zien van een bord langs de snelweg, zonder ooit een voet in een fastfoodketen te hebben gezet.’
En het bleef niet bij McDonald’s. Van kleding die online oogde als Versace maar thuis aankwam als een slordig lapje stof, tot lipgloss die voelde als knutsellijm van groep 3 – Gen Z heeft hierdoor een haarscherp reclamefilter ontwikkeld. Als tegenreactie hunkeren ze naar echtheid. Geen gladgestreken marketingpraatjes, maar duidelijkheid, eerlijkheid en vooral: video.
Vacaturetekst voor Gen Z
Hoe schrijf je dan wél een vacature die werkt? Zorg dat je tekst gebouwd is op vier stevige pijlers:
- Inhoud
- Vrijheid & flexibiliteit
- Cultuur
- Arbeidsvoorwaarden
En onthoud de vuistregel: korter is vaak beter.
1. Inhoud
Zeker starters hebben vaak geen idee wat een functie écht inhoudt. Een quote die ik in mijn onderzoek veelvuldig tegenkwam is de volgende: ‘Ja leuk dat ik projectmanagement ga doen, maar wat doe je dan nou echt?’
Begin daarom met een heldere beschrijving van de dagelijkse taken. Gebruik bulletpoints en stel bij elk onderdeel de controlevraag: Wat betekent dit nou écht?
Vermijd hiërarchisch taalgebruik. Vervang bijvoorbeeld ‘het bewaken van de merkidentiteit bij promotionele uitingen’ door ‘zorgen dat content past bij onze merkidentiteit’. Dat klinkt toegankelijker én gelijkwaardiger.
Wil je hier écht in uitblinken? Link dan naar een korte day in the life-video waarin een collega je in 60 seconden meeneemt in een werkdag. Geen idee hoe je dat moet maken? Vraag een jonge collega – zij weten vaak precies hoe je dit op een frisse manier doet en vinden het meestal nog leuk ook.
Lees ook: De meeste vacatures zeggen: Generatie Z, kom hier niet werken!
2. Vrijheid & flexibiliteit
Een van de belangrijkste selectiecriteria voor jonge professionals is hoe een organisatie omgaat met vrijheid en flexibiliteit. Ontwikkel hierop een visie en verwerk die in je tekst.
Flexibiliteit gaat over het waar, wanneer en hoe van werken: bied je parttime of fulltime contracten aan? Is hybride werken mogelijk? Zijn er flexibele werktijden of is starten als zzp’er bespreekbaar?
Vrijheid gaat nog een stap verder: hoeveel zeggenschap heeft iemand over zijn takenpakket? Is er ruimte voor persoonlijke ontwikkeling, eigen initiatieven, internationale doorgroeimogelijkheden?
Wil je hierop excelleren? Ga in gesprek met de doelgroep. Of, zoals Geert-Jan Waasdorp (directeur van Intelligence Group) het verwoordt: ‘Als ik aan 100 recruiters vraag wat Gen Z verstaat onder flexibiliteit, krijg ik tientallen verschillende antwoorden. Maar als ik vraag wie het aan Gen Z zelf heeft gevraagd, blijft het akelig stil.’
Lees ook: Opvallen bij Gen Z was nog nooit zo makkelijk, toch slaan de meeste bedrijven de plank mis
3. Cultuur
Zelfs als een functie aantrekkelijk klinkt, is er één vraag die soms zwaarder kan wegen dan de rol zelf: ‘Hoe is het écht om hier te werken?’
Veel organisaties richten zich op hun missie, visie en doelen – maar vergeten het menselijke verhaal. Kandidaten willen weten: wie wordt mijn leidinggevende? Hoe ziet het team eruit? Wat wordt er echt van mij verwacht?
Ook hier geldt: laat de opsmuk achterwege. Liever eerlijk dan perfect. Zeg bijvoorbeeld: ‘We zijn een snelgroeiend bedrijf met een tikkeltje chaos. Er is veel ruimte voor initiatief, maar sommige processen staan nog in de kinderschoenen.’
Dat klinkt niet alleen herkenbaar, maar vooral ook menselijk. En precies dat maakt je aantrekkelijk als werkgever.
En ook hier kan je weer in excelleren: upload bij je vacatures videotestimonials van jonge mensen die vertellen hoe zij zijn gegroeid binnen de organisatie, en hoe ze het ervaren. Ook hier: zorg dat het eerlijk is, dus geen marketingpraat in het strakgetrokken bedrijfsvideoformat. Of zoals Gen Z het zelf zegt: ‘Jongeren kunnen het beter aan jongeren zelf uitleggen.’
4. Arbeidsvoorwaarden
Tot slot de praktische vragen die jongeren echt graag willen weten:
- Wat verdien ik?
- Hoeveel vakantiedagen krijg ik?
- Is er een laptop, leaseauto of opleidingsbudget?
- Wat zijn de doorgroeimogelijkheden?
- Hoe zit het met pensioen?
Of zoals Gen Z het zelf zegt: ‘Als het salaris er niet bij staat, zal het wel niet goed verdienen. Dus dan kijk ik verder.’
Eerlijk en menselijk verhaal
Hoogste tijd dus om de plastic praatjes in de prullenbak te gooien. Laat zien wie je écht bent. Niet met opgepoetste clichés, maar met een verhaal dat eerlijk is, menselijk en herkenbaar.
Want zelfs in een krappe arbeidsmarkt geldt: de zelfgemaakte lasagne – met verse ingrediënten en liefde bereid – wint het altijd van de lauwe, kant-en-klare variant uit het supermarktschap.
En dat proeft je kandidaat meteen.
Lees ook deze columns van Laura Bas over generatie Z:
- Generatie Z is snel afgeleid – en niemand durft het te bespreken
- Ja, Gen Z verwacht een hoog salaris – en dat is niet meer dan terecht
- Generatie Z lui? Nergens zijn zoveel jonge mensen aan het werk als in Nederland