Het zijn uitermate lastige tijden voor startups. Ze slagen er nauwelijks in om geld op te halen. Het afgelopen kwartaal was zelfs het slechtste kwartaal in Europa in vier jaar tijd.
Het lijkt wel alsof venture-capitalbedrijven (vc’s) geen cent meer durven uit te geven. Afgelopen kwartaal ging er maar liefst 36 procent minder geld naar jonge bedrijven dan in het kwartaal ervoor. Vergeleken met 2020 ligt het investeringsniveau zelfs ruim 70 procent lager.
Geld steeds oneerlijker verdeeld
Los van het feit dat de investeringen dalen, blijkt dat het geld steeds oneerlijker wordt verdeeld. Een paar bedrijven slokken al het geld op met enorme rondes, waardoor een grote groep andere bedrijven tevergeefs op de deur van vc’s klopt. Het zal niemand verbazen dat de meerderheid van het beschikbare geld naar startups gaat die ‘iets met AI’ doen. Een ‘saai’ b2b SaaS-bedrijf dat zo dom is geweest om de term AI minder dan tien keer in het deck te noemen, blijft vrijwel zeker berooid achter.
Natuurlijk speelt mee dat 2020 een heel goed jaar was voor startups. Er was geld in overvloed en de waarderingen schoten omhoog. Veel investeerders, inclusief ikzelf, zijn destijds tegen ongunstige voorwaarden ingestapt. Ondernemers dicteerden de waarderingen en vc’s struikelden over elkaar om mee te mogen doen. Fondsen liepen in recordtempo leeg.
Inmiddels is het doorgedrongen tot investeerders dat ze iets te gretig zijn geweest in 2020 en 2021. Ze zijn een stuk voorzichtiger geworden (tenzij het om een hype-achtig AI-bedrijf gaat). En daar plukken veel startups nu de wrange vruchten van.
Dutch Operator Fund
Vorige maand lanceerde ik samen met zes andere angels het Dutch Operator Fund, waarmee we in (zeer) jonge bedrijven gaan investeren. De lancering van het fonds werd goed opgepikt en leidde tot een stortvloed aan pitchdecks.
Hoewel we daar uitermate blij van werden – als fonds willen we zoveel mogelijk deals bekijken – drong het tot me door dat er enorm veel startups zijn waarvan een significant deel er niet in slaagt om funding op te halen. Kortom: een bevestiging dat het klimaat op dit moment allerminst gunstig is.
Lees ook: Dutch Operator Fund durft wel vroeg in startups te stappen: ‘Als ondernemers kijken we naar de upside’
Toch is er ook goed nieuws. Veel vc’s hebben te maken met bepaalde fondsperiodes. Veelal hebben ze vijf jaar om te investeren in nieuwe bedrijven en dan nog eens vijf jaar om door te investeren in de bestaande portfolio. Er is fondsen veel aan gelegen om hun beschikbare geld op te maken, omdat het anders teruggaat naar de investeerders in het fonds. En dat is een slechte zaak. Net als bij de overheid geldt: als je het budget niet opmaakt, krijg je de volgende keer minder.
Verdiep je in de fondsperiodes
Veel fondsen lopen stevig achter op hun schema. Dat betekent dat er naar verwachting een behoorlijke hoeveelheid geld beschikbaar komt de komende periode. Als startup is het van belang om je te verdiepen in die fondsperiodes. Je maakt veelal meer kans bij een vc die tegen het einde van de actieve periode loopt dan bij fondsen die nog een aanzienlijke tijd hebben om hun geld op te maken.
Ik denk bovendien dat de AI-hype op een bepaald moment zal afnemen waardoor er ook weer geld naar ‘normale’ bedrijven zal vloeien.
Tot slot: het lijkt wel of elk bedrijf tegenwoordig AI gebruikt. Er is vrijwel geen deck meer te vinden zonder die term erin. De vraag is of het verstandig is, zeker als het echte product nauwelijks iets met AI te maken heeft. Ik word tegenwoordig heel blij van een deck van een ouderwets softwarebedrijf.
Maar toch, heb je een prachtig AI-product en zoek je funding, meld je dan ZSM! 🙂
Lees ook deze columns van Jeroen Bertrams:
- De Quote Top 100 jonge miljonairs: hoe word je nou echt snel rijk?
- Fittie tussen Adriaan Mol (Mollie) en ABN Amro: ‘Incompetente idioten’
- De nieuwe Quote 500: zo kwamen de jongste ondernemers op de lijst
- Startups: val niet ten prooi aan accelerators, incubators en brokers