Welke boeken scoren deze zomer hoog op de nationale en internationale lijstjes? MT/Sprout helpt je alvast op weg met deze selectie.
#1 Daarom doen ze dat – Danny Mullenders
Eind juni gelanceerd en bijna meteen op de eerste plek in de top 100 van Managementboek: Daarom doen ze dat van Danny Mullenders. Zouden de meer dan twintigduizend volgers van deze arbeids- en organisatiepsycholoog op LinkedIn het boek een zetje hebben gegeven? Of is het gewoon de fascinatie voor mensen en wat ze doen?
Mullenders beschrijft het wonderbaarlijke gedrag dat we op de werkvloer vertonen. We ergeren ons daar soms wild aan en hebben ons oordeel al snel klaar. Niet doen, vindt de auteur. Kijk eens wat verder dan het gedrag dat je aan de oppervlakte ziet.
Waarom heeft een manager faalangst, waarom stelt die teammanager geen grenzen en waarom slaagt zo’n high potential uiteindelijk niet? Het zijn verhalen uit de eigen praktijk, met de nodige duiding van wat die mensen beweegt.
#2 Tomorrow, and Tomorrow, and Tomorrow – Gabrielle Zevin
Bill Gates had nooit gedacht dat hij een boek over gamen zo leuk zou vinden. Tomorrow, and Tomorrow, and Tomorrow van Gabrielle Zevin raakte echter een gevoelige snaar bij hem. Het doet hem denken aan het prille begin van Microsoft, aan zijn samenwerking met Paul Allen. Daarom zet hij het boek op zijn jaarlijkse lijst met zomerboeken. Gates vindt zichzelf geen echte gamer, en dat hoef je ook niet te zijn om dit boek te waarderen, zegt hij.
Waar gaat dit over? Sadie en Sam ontwikkelen op de universiteit een populaire game. Hun bedrijf wordt een enorm succes, maar dan krijgen ze ruzie. ‘Net als Sam en Sadie werkten Paul en ik jarenlang elke dag samen. We hadden een geweldige relatie, maar niet zonder de complexiteit die succes met zich meebrengt.’
#3 The Four Workarounds – Paulo Savaget
Bij de Financial Times zijn ze fan van Paulo Savaget, een professor van Oxford die gespecialiseerd is in engineering science. Zijn boek The Four Workarounds staat bovenaan hun must reads voor de zomer. Hij bespreekt vier onconventionele manieren om complexe problemen op te lossen. De mosterd hiervoor haalt hij bij organisaties die niet de middelen of de tijd hebben voor dure consultants en langdurige besluitvormingsprocessen. Ze moeten het hebben van ingenieuze en creatieve oplossingen.
Zo zijn in het Afrikaanse Zambia bijvoorbeeld goedkope, vrij gewone middeltjes tegen diarree, niet verkrijgbaar. Door mee te liften op de distributie van Coca-Cola kreeg de organisatie ColaLife deze middeltjes wel op afgelegen plekken en redde zo duizenden levens. Savaget deelt vier verschillende workarounds, één ervan heeft Airbnb gebruikt om groot te worden.
#4 Het verborgen leiderschap van oudste dochters – Aike Borghuis
Ben jij de oudste dochter? Ben je ook ondernemer of vervul je een leidinggevende rol? Dan is dit boek vast een eyeopener voor je. Aike Borghuis’ Het verborgen leiderschap van oudste dochters flitst even voorbij op sociale media en is meteen een bestseller.
Oudste dochters zijn intelligente vrouwen, snelle denkers, doorzetters, harde werkers met een groot verantwoordelijkheidsgevoel. Maar dat constant in die actiestand staan en alles in je eentje willen oplossen, kost veel energie. Evenals het continu willen voldoen aan de verwachtingen van anderen. Als oudste heb je dat namelijk allemaal thuis geleerd. Dat knaagt aan je.
Kan het ook anders? Ja, Borghuis zelf een oudste dochter, helpt je met dit boek op weg. Op naar meer lichtheid in je werk en je leven.
#5 Pricing the Priceless – Paula DiPerna
Regenwater wordt gefilterd tot drinkwater, koraalriffen beschermen de kust, de atmosfeer beschermt ons tegen de dodelijke straling van de zon. Waarom plakken we op al dat werk van onze planeet geen prijskaartjes? Waarom waarderen we een Uber op miljarden dollars, terwijl het eigenlijk niet veel meer is dan een softwareprogramma?
Die prikkelende vragen stelt milieustrateeg Paula DiPerna in haar boek Pricing the Priceless. Een prijs plakken op al die systemen helpt tegen het vernietigen ervan. Economische gebreken zijn vaak wel op te lossen. Bij een tekort aan geld kunnen bankbiljetten worden bijgedrukt. Maar een uitstervend bijenvolk is niet bij te drukken, zelfs niet met AI en een 3D-printer. Bij FT zijn ze alvast onder de indruk, het staat op de mustreadlijst met zomerboeken.
#6 Grow: Take Your Business from Chaos to Calm – Michael McFall
Als je je startup aan het opschalen bent, worden er andere kwaliteiten van jou als oprichter verwacht. Je moet een leider worden, je honderd procent focussen op mensen. Het sleutelwoord daarvoor is liefde, althans volgens Grow: Take Your Business from Chaos to Calm van Michael McFall.
Ooit begonnen als barista, inmiddels zet zijn franchiseformule Biggby Coffee 250 miljoen dollar om per jaar. Zijn bekroonde boek kwam meteen op één binnen bij Amazon.
Zijn definitie van liefde? ‘Jij bent net zo verantwoordelijk voor het succes van je mensen als zij. Je moet voortdurend waarde voor ze toevoegen. Als dat je focus is, zul je merken dat mensen zich uit de naad werken, ook om jou te steunen. Deze relatie is tweerichtingsverkeer. Je mensen houden van je en jij houdt van hen, omdat jullie samen toegewijd zijn aan de persoonlijke groei en ontwikkeling van elkaar.’
Bonus: boeken of artikelen?
Heb je tijd om nog meer boeken lezen? Of wil je net doen alsof je ze gelezen hebt? Check dan deze artikelen:
- Power to the Middle van Bill Schaninger, Bryan Hancock en Emily Field
- De Start-up Scorecard van Geert-Jan Smits
- The Case for Good Jobs van Zeynep Ton
- Ongelimiteerd leven van Steffy Roos du Maine
- The Anxious Achiever van Morra Aarons Mele
- Destructieve dynamieken van Stefan Cloudt en Hans van Dijk