Voor een baas werken is niet alleen stressvol, het kan ook leiden tot serieuze hartproblemen, blijkt uit onderzoek.
Een vervelend voorval tussen baas en werknemer verhoogt de bloeddruk. Niet alleen direct tijdens het voorval, maar ook nog uren erna. Want thuis wordt alles in het hoofd nog eens afgespeeld. En daar komt stress van. Met al zijn negatieve gevolgen voor de gezondheid. Tot die conclusie kwam onlangs Jennifer Wong van de Saint Mary’s University in Halifax. Haar onderzoek met de titel What Happens at Work Stays at Work? Workplace Supervisory Social Interactions and Blood Pressure Outcomes werd in december gepubliceerd in de Journal of Occupational Health Psychology.
Polsbandje om voor de bloeddruk
Wong vroeg 55 werknemers van gemiddeld 43 jaar, werkzaam in de hulpverlening, en die hun baan gemiddeld al ruim 11 jaar vervulden, om een polsbandje op hun werk te dragen die hun bloeddruk zou meten. De monitor meette de bloeddruk elk uur en de participanten droegen hem tot ze naar bed gingen. Direct na elke meting vulden ze een korte enquête in, met vragen als: wat was je net aan het doen? Hoe gestresst ben je? Wanneer praatte je voor het laatste met je leidinggevende? En hoe heb je dat gesprek ervaren?
Elke keer steeg de druk
Nadat allerlei factoren in overweging waren genomen, die ook tot een hogere bloeddruk zouden kunnen leiden, kwamen de onderzoekers tot de conclusie dat een onplezierig gesprek met de baas het meest direct leidde tot een hogere bloeddruk. En eenmaal thuis steeg ook de bloeddruk elke keer als weer aan het incident werd gedacht.
Herkauwing negatieve incidenten
Wong en haar team wijten dit aan het 'herkauwen' van negatieve voorvallen. Als een leidinggevende je kleineert, zegt E. Kevin Kelloway, hoogleraar Occupation Health Psychology aan Saint Mary’s University en mede-auteur van het onderzoek, ‘blijft dat effect in je hoofd doorborrelen. Het verdwijnt ’s avonds niet. Mensen zijn zo in staat om zichzelf telkens opnieuw te traumatiseren met hun vervelende ervaringen.’ Hij denkt dat dit bijdraagt aan de link tussen die lijkt te bestaan tussen een stressvolle werkomgeving en hypertensie en hartproblemen. Kelloway: ‘Je baas heeft zo’n enorme invloed op je werk. Hij of zij bepaalt de taken die je vervult, of je opslag krijgt enzovoorts. Als deze relatie dus goed is, is het ook een stuk beter voor je hart.’
Hartproblemen door leidinggevenden
Dat een slechte relatie met de baas niet best is voor je hart meende enkele jaren geleden ook al een Zweeds onderzoeksteam van het Karolinksa Institute en het Stress Research Institute van de Universiteit van Stockholm. De onderzoekers bekeken voor hun studie 3.000 beroepsrapporten van mannelijke werknemers van tussen 1992 en 1995. In deze rapporten gaven werknemers hun werkgevers punten op basis van bijvoorbeeld hun communicatie, opdrachten geven, delegeren en het geven van feedback. Vervolgens legden de onderzoekers deze gegevens naast die van ziekenhuisopnames en de sterfte aan hart- en vaatziekten tot en met het jaar 2003.
Stress door oneerlijke behandeling
De Zweedse onderzoekers kwamen tot de conclusie dat de stress die een leidinggevende kan veroorzaken alleen maar erger wordt naarmate er langer wordt samengewerkt. Die stress kwam vooral ook voort uit het gevoel bij de werknemers dat hij oneerlijk werd behandeld. Hoe langer met de incompetente baas werd samengewerkt, hoe groter de kans op hartproblemen en natuurlijk stress, zo meenden de onderzoekers.
Foto boven via Flickr.com