Engaige, de Rotterdamse AI-startup die klantenservice automatiseert, is deze week deal nummer 50. Indrukwekkend: net drie jaar geleden begonnen bekende alumni van de TU Delft, Erasmus Universiteit en Erasmus MC met Graduate Entrepreneur, en nu al staat de teller op vijftig investeringen.
Investeringen in Bash, Skoon Energy, Workwize
Het portfolio staat bol van de bekende MT/Sprout-namen: van Startup van het Jaar Workwize tot de levende doodskisten van Loop en van 25 onder de 25-bedrijf Bash tot Skoon Energy, dat vorig jaar nog schitterde in de Challenger50.
Het geheim van de snelheid die het fonds onder leiding van Auke van den Hout maakt, schuilt deels in de omvang van de investeringen. Graduate Entrepreneur bestaat namelijk uit een pre-seedfonds van ruim 9 miljoen euro dat in de vroegst mogelijke fase 75K investeert in startups. Daarnaast runt het een seedfonds van een kleine 50 miljoen euro voor grotere ‘tickets’. Dat waren er tot nu toe negen, dus het leeuwendeel van de deals komt voor uit het pre-seedfonds.
Studenten doen het belangrijkste werk
De dealmachine van het pre-seedfonds draait op volle toeren, bestierd door een studententeam. Van den Hout: ‘De investeringsbeslissing wordt genomen door een investment committee van professionals, maar tien studenten nemen telkens een jaar vrij om bij ons te werken. Zij doen het belangrijkste werk: het sourcen van de deals en het schrijven van de investrringsvoorstellen.’
Een superleerzaam jaar tussen bijvoorbeeld een bachelor en een master. Van de studentinvesteerders zijn er dan ook al een paar aan de slag gegaan bij investeringsmaatschappijen na het afronden van hun studie.
Pre-seed parels
Een greep uit recente pre-seedinvesteringen door Graduate Entrepreneur:
DuckDuckGoose: Parya Lotfi, Mark Evenblij en Joris Mollinga ontwikkelden een tool die deepfakes detecteert.
Eddy Grid: Sam Rohn en Renno Welberg helpen bedrijven aan een zakelijke thuisbatterij.
Sparqle: Tim van Alphen, Ruurd Tjeerdema en Maurice Stam maken met hun last mile delivery-platform thuisbezorging uitstootvrij.
Deep Breath: Anton Balakirev en Daria Koslova optimaliseren met hun medtech AI-software beademingsapparatuur.
Het Rotterdams/Delftse alumnifonds wil binnen drie jaar meer dan honderd startups ondersteunen, maar dat is pas het begin, verzekert Van den Hout. ‘Het pre-seedfonds is hard op weg om een revolving fund te worden. Dat betekent dat het zichzelf straks kan bedruipen en verder groeit. Een deel van het portfolio zal voor rendement zorgen, dat kunnen we herinvesteren. Dit fonds blijft daardoor altijd bestaan.’
Oprichters Picnic, Adyen, Rituals e.v.a. doneren
Dit maakt het pre-seedfonds ook anders dan andere venture capital-fondsen in Nederland: het fondsvermogen is bijeengebracht met donaties. Jazeker: ondernemers als Picnic-ceo Michiel Muller, initiatiefnemer en ex-Philips-topman Frans van Houten, de oprichters van Rituals, Adyen, Booking en vele, vele anderen hebben tot nu toe gedoneerd.
‘Die groep groeit gestaag door, gedreven door de succesverhalen die we nu al zien ontstaan in het portfolio’, zegt Van den Hout.
‘Die ruim 9 miljoen is een substantieel bedrag, zo mooi dat we dit in Rotterdam en Delft van de grond hebben gekregen. Die donaties betekenen absoluut niet dat we een goed doel zijn: we doen alleen goede investeringen waarvan we verwachten dat ze rendement opleveren, anders zou het ook geen revolving fonds worden. Vanuit de donateurs is het wel een kwestie van giving back. Iets wat in de VS heel gebruikelijk is, en in onze opzet dus ook in Nederland goed blijkt te werken.’
Giving back bij Graduate Entrepreneur
De combinatie met het seedfonds is de zakelijke upside voor een flink deel van de gevers: ze worden in een heel vroeg stadium betrokken bij startups die, als ze doorgroeien en een vervolgronde ophalen, uitzicht bieden op rendement.
‘Ik had drie jaar geleden niet gedacht dat dit zo snel zo groot zou worden’, zegt Van den Hout. ‘Maar nu het gebeurt, weet ik wel waardoor het komt: dankzij die link tussen het pre-seedfonds en seedfonds en de grote betrokkenheid van onze investeerders.’
Het giving back-principe is bij Graduate Entrepreneur veel meer dan transactioneel alleen. Naast de twee fondsen is er een platform waarin inmiddels 170 ondernemers/investeerders hun kennis en netwerk ter beschikking stellen om de startupfounders te ondersteunen.
‘Iedere ondernemer vindt het leuk om anderen op weg te helpen. Of iedereen daar tijd voor heeft? Soms zijn een paar telefoontjes vanuit de auto al heel behulpzaam. Het klinkt logisch, maar wij hebben een manier gevonden om die ondersteuning ook schaalbaar te krijgen.’
Seed-sterren
Een greep uit het seedportfolio van Graduate Entrepreneur:
Rocsys: Crijn Bouman (ex-Epyon) haalde bij de Europese Investeringsbank, de Zweedse durfinvesteerder SEB Greentech Venture Capital en Graduate Entrepreneur 36 miljoen dollar op om zijn geautomatiseerde laadsysteem voor elektrische trucks en bussen verder te groeien.
Skoon: Peter Paul van Voorst tot Voorst en Daan Geldermans breidden hun verhuurplatform voor schone mobiele energie uit met 5 miljoen euro van Blue Bear Capital en Graduate Entrepreneur.
Workwize: Michiel Meyer haalden 1,5 miljoen euro op in een ronde die werd geleid door Peak. Angel-investeerders en Graduate Entrepreneur deden mee.
Matchmaker bij vragen van founders
Graduate Entrepreneur fungeert als matchmaker bij de vragen waarmee founders zitten en zoekt de juiste ondernemer om de startup verder te helpen. ‘Worstel je met je salesstrategie? Wil je een introductie in de Duitse farma-industrie of zakendoen met T-Mobile? Wij kijken wie je het beste kan helpen.’
De club Delftse en Rotterdamse alumni komt ook regelmatig op de events van het fonds, zodat er ook informeel een behoorlijke community is ontstaan van jonge en ervaren ondernemers, investeerders en de universiteiten die het fonds mee hielpen oprichten.
Ook in het seedfonds investeren alleen individuen, geen instituten. ‘Dat persoonlijke, die betrokkenheid van de investeerders met skin in the game die onze founders ook willen supporten, is onderdeel van ons model, en we zien dat het werkt. Daarom willen we ook best onze vleugels uitslaan buiten Rotterdam en Delft. Dit kan ook goed aanslaan in Amsterdam, Eindhoven of Wageningen. We willen het verschil maken voor zoveel mogelijk founders.’
Lees ook: Hoe krijgen we meer universitaire startups? ‘Laat het vaker over aan mensen van buiten’