1. Elon Musk onthult langverwachte robotaxi
Elon Musk heeft vannacht de Tesla Cybercab gepresenteerd, een zelfrijdende taxi met twee deuren en zonder stuur of pedalen. Het is niet het enige dat tijdens het I, Robot-event werd onthuld. Tesla toonde ook een Robovan waar tot twintig mensen inpassen. Verder liepen op het feestje Optimus humanoids rond, mensachtige robots.
Opvallend is dat voor de zelfrijdende taxi’s geen gebruik is gemaakt van dure hardware; ze vinden hun weg op basis van camera’s en AI. Analisten tonen zich kritisch over die aanpak, ook omdat er in het verleden ongelukken met de full self driving-upgrade (FSD) in bestaande auto’s zijn geweest.
Volgens Musk kan Tesla de Cybercabs daardoor onder de 30.000 dollar op de markt brengen. De voertuigen zouden vanaf 2026 in productie gaan. Het plan is om een vloot zelfrijdende taxi’s te exploiteren, die met een app kunnen worden geboekt. Voor analisten zijn die verwachtingen te vaag, schrijft Reuters. Ze zijn teleurgesteld over het ontbreken van concrete details over het opvoeren van de productie, het ontbreken van een sterk businessplan en of de wagen wel aan alle regelgeving voldoet.
Lees ook: Elon Musk wil alle robotaxi’s passeren met de Tesla Cybercab, gaat dat wel lukken?
2. Van Mossel-ceo Eric Berkhof wint EY-ondernemersprijs
Eric Berkhof, algemeen directeur van Van Mossel Automotive Group, is uitgeroepen tot winnaar van EY Entrepreneur Of The Year 2024. Met de award viert Ernst & Young alweer meer dan dertig jaar de ‘ondernemer achter de onderneming’. En Berkhof heeft een bijzonder ondernemersverhaal. Hij begon in 1982 als stagiair bij de autodealer en nam het destijds kwakkelende bedrijf zes jaar later over. Nu heeft de groep 459 filialen in zes landen en wordt er een miljardenomzet gedraaid.
De jury prijst Berkhofs daadkracht en visie. ‘Onder zijn leiding heeft Van Mossel zich getransformeerd van een regionale speler naar het grootste automotivebedrijf in de Benelux in 2022, met de ambitie om tegen 2026 pan-Europees marktleider te zijn.’
Sander de Klerk van The Good Roll mocht de EY Emerging Entrepreneur Of The Year-award mee naar huis nemen. Uit het rapport: ‘Sander focust op wereldwijd leiderschap in duurzaam toiletpapier, waarbij hij zakelijke groei koppelt aan maatschappelijke impact. De jury is gefascineerd door Sanders ambitie en passie, die hem hielpen een faillissement te vermijden en een sterke comeback te maken.’
Ook Peer Swinkels van Royal Swinkels (EY Family Business Legacy Award), Erik van der Plas en Bas Turk van Tommy Tomato (EY Social Impact Award) en Bart van Olphen van Fish Tales (Publieksprijs) vielen in de prijzen.
3. EIB steekt 20 miljoen in Amsterdams medtechbedrijf
Het Amsterdamse medtechbedrijf Lumicks heeft een overeenkomst gesloten met de Europese Investeringsbank (EIB) voor een risicokrediet van 20 miljoen euro. De Europese Commissie steunt de investering via het InvestEU-initiatief, dat in het leven is geroepen om innovatie in Europa te bevorderen. Het geld is bedoeld om de ontwikkeling van immuuntherapieën te versnellen en daarmee bijvoorbeeld kanker beter te bestrijden. Het is niet de eerste miljoenendeal voor Lumicks. De scaleup, in 2014 ontstaan als spin-off van de Vrije Universiteit Amsterdam, haalde in 2021 ook al ruim 77 miljoen euro op bij private investeerders.
4. Overnamepogingen gestrand, gaat stekker uit EVBox?
Moederbedrijf Engie staat op het punt om de stekker uit EVBox te trekken. Dat meldt het FD. De Nederlandse laadpalenmaker is sinds 2017 in handen van het Franse energieconcern en laat jaar op jaar dieprode cijfers zien. Engie zou af willen van het bedrijf, maar heeft volgens bronnen al meerdere mogelijke overnamekandidaten de deur gewezen. ‘Ze koersen gewoon op liquidatie’, zegt er een. In dat geval zouden er honderden banen verloren gaan op het Amsterdamse hoofdkantoor. Engie zegt tegen de zakenkrant het nieuws eerst intern te willen delen.
5. Minder omzet, maar meer bezoekers voor Ikea
Ikea heeft het afgelopen boekjaar (FY24) omzet ingeleverd. In Nederland daalde de omzet met 1,3 procent naar 1,62 miljard euro, wereldwijd werd er voor 39,6 miljard euro aangeslagen (-5 procent). Dat is geen marktgril, maar een bewuste keuze. Het Zweedse woonwarenhuis verlaagde de assortimentsprijzen het afgelopen jaar met gemiddeld 12,6 procent. ‘We willen onze producten toegankelijk houden’, licht Sandra Schouten, cfo Ikea Nederland, toe. Zo bezien valt het nog mee met de omzetdaling. Dat komt omdat de bezoekersaantallen flink stegen. De Nederlandse winkels trokken ruim 8 procent meer publiek, het webshopbezoek groeide met 6 procent.
6. En dan dit: ook Unilever pakt biezen in Rusland
Unilever heeft de omstreden divisie uit Rusland verkocht. De multinational had nog vier fabrieken in het land, waar drieduizend mensen werkten. De activiteiten zijn voor 520 miljoen euro overgedragen aan de Russische industriële fabrikant Arnest Group, dat eerder de activiteiten van Heineken overnam. Dat schrijft de Financial Times. De medewerkers gaan mee in de overname. Ook de divisie in Belarus is onderdeel van de deal.
Wat we ook lazen:
- Provincie Noord-Holland zet eerste concrete stap om deel van Tata Steel in IJmuiden te sluiten (NRC)
- Ryanair stopt met vluchten naar drie Duitse steden vanwege belastingconflict (Nu.nl)
- Amerikaanse startup haalt 70 miljoen op om AI-assistenten voor ziekenhuizen te bouwen (Reuters)
- Startup Academy van Hogeschool Rotterdam stopt op 1 januari (Hogeschool Rotterdam)
- Europese baas Uniqlo: ‘Wij zijn geen fastfashionmerk’ (FD)