1. Startup Boombrush wint tandenborsteloorlog van Philips
Het Rotterdamse Boombrush mag zijn elektrische tandenborstels gewoon blijven verkopen. Philips haalde bakzeil voor de rechtbank in Den Haag, meldt Retailtrends. De multinational claimde dat de startup een kopie had gemaakt van een elektrische tandenborstel uit de Sonicare-lijn.
De rechter heeft echter geoordeeld dat de vorm van een elektrische tandenborstel al vastligt door de manier waarop die wordt gebruikt. De tandenborstel van Boombrush vertoont ook voldoende verschillen, er is geen sprake van een kloon.
Boombrush is blij met de uitspraak. ‘Voor ons is dit geen overwinning op een concurrent, maar een bevestiging dat innovatie en keuzevrijheid belangrijk zijn in mondverzorging’, aldus een verklaring op hun eigen website.
Lees ook: Boombrush wil preventieve mondzorg aantrekkelijker maken
2. Top ASML gaat miljoenen meer verdienen
De topbestuurders van chipmachinemaker ASML kunnen miljoenen meer aan salarissen en bonussen binnenhalen. Woensdag ging meer dan 90 procent van de aandeelhouders tijdens de jaarvergadering akkoord met het nieuwe stelsel van maximale beloningen.
Daardoor kan een bestuurder ruim 11 miljoen euro aan salaris en bonussen binnenhalen. ASML-ceo Christophe Fouquet kreeg vorig jaar iets meer dan 5,4 miljoen uitgekeerd, aldus Omroep Brabant.
De ondernemingsraad is bezorgd over de gevolgen van deze forse stijging. Gevreesd wordt dat het esprit de corps, het groepsgevoel tussen collega’s en bestuurders, hieronder zal lijden.
3. Kort geding tegen Schiphol levert luchtvaartmaatschappijen niks op
Het kort geding van diverse luchtvaartmaatschappijen tegen Schiphol en de Staat heeft niets opgeleverd. De rechtbank van Haarlem vindt zichzelf volgens De Telegraaf niet het geschikte loket om te bepalen of de krimp van de luchthaven door kan gaan of niet.
De luchtvaartmaatschappijen, onder meer KLM, vrezen voor een krimp met 12.000 vliegbewegingen. Maar daarvoor moet het kabinet eerst een luchthavenverkeersbesluit aanpassen. Dan pas is in beroep gaan mogelijk, maar dat moet dan wel bij de Raad van State. Zo’n procedure zou twee tot drie jaar in beslag kunnen nemen.
4. 700 miljoen euro aan boetes voor Apple en Meta
Het ligt qua timing best gevoelig, maar Apple en Meta moeten van de Europese Commissie samen 700 miljoen euro aan boetes ophoesten. Apple moet 500 miljoen betalen en Meta 200 miljoen voor het overtreden van de Wet digitale markten (DMA).
Apple zou het ontwikkelaars van apps te moeilijk maken om klanten naar goedkopere alternatieven dan de appstore te verwijzen. Meta zou bij Facebook en Instagram over de schreef zijn gegaan met toestemming vragen voor het gebruik van persoonlijke data.
De boetes zouden de onderhandelingen over een deal met de VS over de importheffingen kunnen beïnvloeden, maar Eurocommissaris Teresa Ribera wil laten zien dat ze niet zwicht voor Donald Trump. ‘Alle bedrijven die in de EU actief zijn, moeten onze wetten naleven’, klinkt het op NOS.
5. Terrein van Tata Steel Nederland kan groene stad worden
Miljarden staatssteun om het worstelende Tata Steel Nederland in IJmuiden te vergroenen? Niet nodig, vinden Adriaan Kroon (36) en Floris Busscher (32). Zij zien meer in hun project Wijkerduin, een nieuwe groene stad op de 750 hectare waar de staalgigant is gevestigd, vertellen ze aan de Volkskrant.
Ze hebben daar al een projectontwikkelaar, pensioenfondsen, bouwbedrijven en saneerders voor in de wachtkamer staan. Architectenbureau MVRDV heeft de stad al ingetekend met veel natuur en oude onderdelen van de fabriek. Zelfs voor het personeel van Tata Steel ziet het duo al kansen, want de werkgevers in de regio ‘staan te springen om mensen’.
Lees ook: Europees reddingsplan voor staalindustrie gaat niet ver genoeg
6. En dan dit: Paus Franciscus al gelanceerd in AI-versie
Het Utrechtse Watermelon heeft de op maandag overleden paus Franciscus als AI-paus gelanceerd. Via WhatsApp kunnen mensen de chatbot vragen stellen over zijn leven, of het Vaticaan, of andere persoonlijke thema’s.
Eerder stuntte Watermelon al met een Jezus-chatbot, waarmee wereldwijd tienduizenden gesprekken zijn gevoerd. Dat aantal groeit nog dagelijks. Medeoprichter Alexander Wijninga: ‘Wereldwijd zien we een diepe behoefte aan contact met spirituele rolmodellen. Met AI-agent paus Franciscus houden we zijn woorden en wijsheid levend voor iedereen die troost, hoop of richting zoekt.’
De AI-agent is ontwikkeld met behulp van duizenden openbare toespraken, interviews en brieven van paus Franciscus. ‘Wat deze AI-paus bijzonder maakt, is dat hij niet alleen feitelijke kennis bevat, maar ook zijn empathie en wijsheid weerspiegelt’, beweert het persbericht.
Rondje kwartaalcijfers 📈
- Fairphone heeft vorig jaar 3 procent meer smartphones verkocht dan in 2023. De omzet is met 53 miljoen euro lichtjes gedaald (55 miljoen in 2023). De ebitda is wel positief: ruim 1,7 miljoen euro (-14 miljoen in 2023). Voor 2025 schroeft Fairphone het groeidoel op naar 125.000 verkochte smartphones.
- Boeing heeft in het eerste kwartaal minder verlies geleden: 123 miljoen dollar ten opzichte van 343 miljoen dollar in de dezelfde periode vorig jaar. De omzet steeg tot 19,5 miljard (+18 procent). De Amerikaanse vliegtuigbouwer is er ook in geslaagd om meer vliegtuigen af te leveren: 130 stuks, in 2024 waren dat er nog 83.
- Biotechbedrijf Galapagos is in het eerste kwartaal van 2025 in het rood gegaan. Het noteerde op een omzet van 75 miljoen euro en een operationeel verlies van 158,7 miljoen euro. Het bedrijf is bezig met een reorganisatie en splitsing. Eind maart had het nog wel 3,3 miljard euro in kas.
Rondje transfers 🔄
- Lucas van Schijndel (41) is de nieuwe managing director van horecaketen La Place. Hij volgt vanaf juni Ernest van de Voort op. Van Schijndel komt over van de Louwman Group, waar hij general manager was, maar heeft ‘een passie voor eten, drinken en gastvrijheid’.
- De nieuwe ceo van ABN Amro, Marguerite Bérard, is woensdag op de jaarvergadering aangesteld. De 47-jarige Française wordt gezien als een zwaargewicht in het Europese bankwezen. Ze heeft onder meer gewerkt bij Banque Populaire, Caisse d’Epargne en BNP Paribas.
Wat we ook lazen:
- Jonnie Boer, sterrenchef van De Librije, is overleden (Telegraaf)
- Nieuwe eigenaar Blokker haalt veteranenteam binnen (RTL)
- Shell en Total trekken zich terug uit CO2-opslagproject (NRC)
- World Economic Forum onderzoekt mogelijk wangedrag Klaus Schwab (Nu.nl)
- Triodos verliest eerste slag in groepsclaim certificaathouders (FD)