Twitter en LinkedIn als wervingtool kende u pas sinds kort. Toch dient zich nu alweer het volgende kanaal aan: mobiel solliciteren via een app.
De ouderwetse vacaturepagina in de krant heeft het onderspit inmiddels moeten delven. Grote banenportals en de websites van recruitmentbureaus en uitzendorganisaties worden verreweg het meest gebruikt als wervingstools. Veel daarvan maken ook alweer gebruik van LinkedIn en Twitter. De almaar stijgende populariteit van de smartphone heeft het palet met mogelijkheden nu verder uitgebreid. Vacatures plaatsen op de mobiel. Met de app als instrument.
Wervingstool
Eén van de partijen die de nieuwste tool al inzet is Otys Recruiting Technology. In samenwerking met Recruit2 ontwikkelde deze web- en softwareontwikkelaar zelf zo’n app voor de HR-branche. Die wordt nu gebruikt om nieuwe collega’s mee te werven. “Het grote voordeel van de app is dat je op ieder gewenst moment van de dag, waar dan ook, op de hoogte kunt blijven van onze beschikbare vacatures. Ook op de momenten waarop je even niets te doen hebt, zoals in de trein of de bus”, zegt Laura Zijlstra, marketing en PR officer van Otys. De web- en softwareontwikkelaar heeft zelf al succes met de app. In een zoektoch naar nieuwe sales-collega’s hebben zich al diverse kandidaten aangemeld. “Voor ons heeft werven via een app een extra voordeel. Als je zoals wij op zoek bent naar innovatieve medewerkers die affiniteit hebben met ict, zit je meteen in de goede doelgroep. Mensen die mobiel solliciteren al omarmen, behoren tot de groep early adopters en passen dus goed in dat profiel. Een bijkomend voordeel van deze manier van werven.”
Coporate wervingsstrategie
Recruitmentbureaus die al gebruik van maken van de vacature-app zijn onder meer Independent Recruiter en Hotellojobs, beide opgericht en geleid door Olfertjan Niemeijer. Hij ziet mobiel solliciteren vooral als onderdeel van de corporate wervingsstrategie. “Iets dat past in het hele rijtje met mogelijkheden”, aldus Niemeijer. “Voor Hotellojobs werkt dat overigens weer beter dan voor Independent Recruiter. Dat is namelijk meer doelgroepgericht, je hebt daar mensen die heel specifiek geïnteresseerd zijn in een bepaald type baan.” De apps bieden een actueel vacatureoverzicht, maar kennen geen invulveld om direct te solliciteren. Daar gelooft Nieijmer namelijk niet in. “Solliciteren is een uiterst serieus onderwerp, dat wil je goed aanpakken. Ik zie het dan ook niet gebeuren dat mensen via een telefoon een motivatiebrief schrijven. Wij beschouwen de app meer als een informatieve dienst.”
Employer branding
Volgens Lara Zijlstra van Otys bieden vacature-apps in de toekomst meer dan enkel een banenoverzicht. Het wordt een onderdeel van employer branding. Zo kunnen nieuwsgierigen straks via de mobiel meteen een kijkje nemen in het bedrijf dat hun aandacht heeft getrokken “Je kunt dan bijvoorbeeld meteen zien wie je collega’s worden, welke filosofie het bedrijf er op nahoudt en wat er zich op de markt speelt. Op die manier krijg je al meteen meer te weten over wat mogelijk je toekomstige werkgever wordt.”
Smartphone functioneler
De grootste banensite van Nederland, NationaleVacaturebank.nl, zette vorig jaar al de eerste stapjes in de omvangrijke App-store. Net als bij Independent Recruiter wordt hun app ingezet als zoekinstrument. Om te kunnen reageren moet de sollicitant naar de website toe. “Toch sluiten we niet uit dat dit in de toekomst wel mogelijk wordt. Smartphones zijn immers steeds beter functioneler”, aldus online manager Jan Oostijen. De applicatie wordt tussen 2000 en 3000 keer per maand gedownload. Dat lijkt veel, maar afgezet tegen de totale traffic die de website genereert is het amper een procent. “Wel zien we dat steeds bezoekers via hun mobiel onze website bezoeken. Dat percentage ligt nu op ruim 2 procent. Doordat browsers steeds beter worden kun je je dus afvragen hoeveel meerwaarde zo’n app nog biedt.”
Lees ook:
- Heeft u al een mobiele strategie?
- Manager blundert met sollicitatiegesprek
- Hoe u niet moet solliciteren
- Succesvol solliciteren voor de 50-plusser
-
Solliciteren op een andere afdeling
- Deel 1: Geld verdienen met apps
- Deel 2: Ontwikkel ook een succesvolle app
- Deel 3: App klaar, nu de promotie nog