Het was zaterdagavond. Een gezellige, drukke Amsterdamse bar, omringd door jongeren. Op het moment dat ik wilde bestellen, bekroop me een ongemakkelijk gevoel. Een flits van een inmiddels eeuwenoude commercial schoot door mijn gedachten, met die onvergetelijke tekst: ‘Tina, was kosten die Kondome?’
Ik wilde geen condooms bestellen. Daar zou tegenwoordig niemand meer van opkijken. Ik wilde drie 0.0-biertjes bestellen. En dat trok wél aandacht. Ik zag de barman denken: ‘Nou, dat wordt een gezellige avond.’
Ik was met twee andere ondernemers, beiden drinken al langer niet meer. Bij mij is het een uit de hand gelopen Dry January, met af en toe een wildcard. En ik moet zeggen, het bevalt goed! De variatie aan 0.0-drankjes is gigantisch. Mocktails smaken vaak lekkerder dan hun alcoholhoudende varianten en zelfs mijn 0.0 Negroni doet niet meer onder voor de echte. Alleen wijn blijft een uitdaging.
Medicijnen als lifestyle-drug
We staan niet alleen in onze drooglegging. Steeds meer mensen drinken minder of helemaal niet meer. De verkoop van alcohol daalt al jaren en het aantal probleemdrinkers neemt af. Goed nieuws, zou je zeggen.
Maar aan de andere kant neemt drugsgebruik flink toe. Dan doel ik niet zozeer op de bekende partydrugs. Het zijn juist varianten die in principe bedoeld zijn om ons gezonder te maken. Opmerkelijk genoeg is minder alcoholgebruik een van de bijeffecten.
Je kunt het haast niet gemist hebben: de afgelopen jaren wordt er steeds vaker gesproken over medicijnen die helpen bij afvallen, zoals Ozempic, Wegovy en Mounjaro. De media raken er niet over uitgeschreven en gebruikers blijven ongeremd enthousiast.
De resultaten lijken vooralsnog uitermate positief. Ondanks de forse prijs van enkele honderden euro’s per maand, kunnen gebruikers rekenen op 15 tot 25 procent gewichtsverlies. Deze medicijnen helpen tegen diabetes type 2, verlagen de kans op hartaanvallen en beroertes en zouden zelfs de kans op sommige vormen van kanker verkleinen. Daarnaast rapporteren gebruikers een verminderde eetlust en minder behoefte aan alcohol.
Microdosing
Een andere trend is de opmars van psychedelica. Niet als partydrugs, maar als mogelijke oplossing voor depressie, angststoornissen, PTSS, en verslaving. De positieve effecten van deze medicijnen zoals paddo’s, truffels en MDMA worden steeds vaker wetenschappelijk onderbouwd.
Vooral in de vorm van microdosing, waarbij je over een langere periode telkens een minimale hoeveelheid gebruikt. Je merkt er bewust nauwelijks iets van, maar het zou op onderbewust niveau wel effect hebben.
Lees ook: Een klein beetje truffels of lsd om er productiever door te worden: hoe zinvol is dat?
Prestigieuze instellingen als Harvard, Johns Hopkins en Yale doen (of hervatten) wetenschappelijk onderzoek en boeken positieve resultaten. Deelnemers voelen zich rustiger, piekeren minder, krijgen meer zelfvertrouwen, vertonen minder symptomen van depressie en lijken minder verslavingsgevoelig. Neuroplasticiteit zou zelfs worden bevorderd.
Sterker nog, Bill Wilson, oprichter van Alcoholics Anonymous (AA), was al in de jaren 50 groot voorstander van microdosing als remedie tegen verslaving. Hij distantieerde zich er uiteindelijk van, onder druk van de war on drugs in Amerika, maar zijn onderzoek krijgt nu opnieuw aandacht.
De invloed op de markt
Hoewel medicijnen als Ozempic al meer dan vijftig jaar in ontwikkeling zijn en psychedelica zo oud zijn als de beschaving zelf, zijn de langetermijneffecten op het brein nog niet volledig bekend. Onderzoek naar mogelijke bijwerkingen blijft dus noodzakelijk.
Toch is de impact nu al merkbaar in andere sectoren. In de VS heeft de opmars van afslankmedicijnen bijvoorbeeld een significante invloed op de markt. Analisten spreken al over het Ozempic-effect. Bedrijven als PepsiCo, McDonald’s en Walmart waarschuwen beleggers voor de negatieve impact op hun verkopen. Zelfs het aantal operaties gerelateerd aan overgewicht en obesitas neemt af, zoals knieoperaties veroorzaakt door overgewicht.
Ook de drankenindustrie zal zich opnieuw moeten uitvinden, met alcoholvrije alternatieven. Innovatieve producenten springen hier al op in. Denk aan het populaire Lowlander, dat zich onlangs herpositioneerde als Low or no alcohol beers, en het succes van Heineken 0.0, wat de verschuiving in deze markt bevestigt.
Het is nu nog wachten op een slimme ondernemer die het eerste, echt goede alternatief voor wijn op de markt brengt. Ik houd me in ieder geval warm aanbevolen. Cheers!
Lees ook deze column van Hidde de Vries:
- 5 tips om je productiviteit te verhogen met gamification van het werk
- Remote werken vanuit de tropen, waar moet je rekening mee houden?
- Retreat of stilteretraite? 4 redenen om dat vaker te doen