Na jarenlang tegenvallende en steeds verder wegzakkende verkoopcijfers van Barbie, wist de ceo van Mattel, het moederbedrijf van Barbie, dat er wat moest gebeuren. Al langer had hij het idee om iets met Hollywood te doen en zocht daarom een producer, regisseur en schrijver.
De eerste die aan boord kwam, was Margot Robbie, die de film voor Mattel in samenwerking met Warner Bros zou gaan produceren. Zij stelde voor dat Greta Gerwig de regie zou gaan doen, die met eerdere films had laten zien dat zij een frisse blik kon brengen op uitgekauwde genres.
Een gewaagde keuze, want Gerwig stond vooral bekend om haar indringende, emotionele verhalen en diepgaande personages, iets dat zeker niet met Barbie werd geassocieerd.
‘Dat laten ze ons nooit doen’
In eerste instantie zou Gerwig de film alleen regisseren, maar zij raakte zo gefascineerd door Barbie dat ze het voor elkaar kreeg om ook het script te mogen schrijven.
Naarmate ze dieper in het onderzoek belandde, kreeg ze steeds meer het idee om zoiets prikkelends neer te zetten dat het management van Mattel daar geheid nee tegen zou zeggen. Toen het script klaar was en ze het aan Robbie gaf, bevestigde zij dat: ‘Dit gaat echt veel te ver. Dat laten ze ons nooit doen.’
Toch lukte het de vrouwen om het onconventionele script goedgekeurd te krijgen. De film werd een groot succes en was een van de meest bekeken films in 2023. Het zette Barbie weer op de kaart en de verkoopcijfers van Mattel schoten omhoog.
Het gebaande pad
Gerwig was enorm gedreven om met iets totaal anders te komen. Door na te denken over wat een brug te ver zou gaan, kwam ze met een script waarin ze absurditeit, satire en filosofie mixte en het traditionele beeld van Barbie aan de kaak stelde.

Organisaties zouden gebaat zijn bij zo’n aanpak, maar er wordt veel te vaak gedacht: ‘Het is wel goed zo.’ Of men laat zich afschrikken door de gedachte dat het idee toch wel afgekeurd zal worden door de baas. Dat leidt tot middelmatigheid en medewerkers dutten langzaam in.
Enorm potentieel
Uit onderzoek van de Lego Foundation blijkt dat maar liefst 80 procent van de volwassenen het gevoel heeft dat ze hun creatieve potentieel niet maximaal benutten op het werk. En daar ligt een enorme kans voor organisaties.
Want creativiteit is niet alleen belangrijk om tot totaal nieuwe ideeën te komen voor bijvoorbeeld een nieuw businessmodel, product of dienst. Het grootste potentieel zit ‘m juist in het oplossen van alledaagse problemen, want vaak ontbreekt daar de vindingrijkheid en komt men steeds met suboptimale oplossingen op de proppen die vervolgens weer nieuwe problemen veroorzaken.
Creativiteit kun je trainen
Uit diverse onderzoeken blijkt dat als je mensen in een creatieve, stimulerende omgeving zet, ze vanzelf creatiever worden. Maar dat betekent niet een zitzak en een pingpongtafel op de werkvloer neerzetten en eens per jaar een brainstorm sessie op de hei.
Het vraagt om ze continu mee te laten denken over uitdagende problemen, prikkelende vragen te stellen en ze te laten samenwerken met mensen die van nature continu met veel ideeën komen. Daarmee trainen ze iedere dag hun creativiteit en lossen ze problemen die ze in hun werk tegen komen makkelijker en beter op.
Makkelijker gezegd dan gedaan?
Toch worstelen veel managers met het creatiever krijgen van hun teams. Door deze vier simpele vragen te stellen zorg je direct voor meer, maar vooral originelere inzichten:
#1 Tegen welk idee of oplossing zou het management direct nee zeggen?
Deze vraag daagt mensen uit om buiten de gebaande paden te denken. Ze worden gedwongen om stil te staan bij de veronderstellingen die ze impliciet hebben over wat wel werkt en dat kan leiden tot het ontdekken van onbekende of onconventionele alternatieven. Precies zoals Gerwig dat deed voor de Barbie-film.
#2 Wat moeten we absoluut niet doen?
Met deze vraag haal je ideeën op die onbewust op voorhand worden afgeschreven, omdat mensen denken dat het niet kan. Maar vaak zijn die restricties nergens op gebaseerd, of stammen ze uit het verleden toen de omstandigheden heel anders waren. Deze vraag zorgt vaak voor hilarische momenten. Dus naast dat het frisse inzichten oplevert, verbetert de sfeer in het team ook direct.
#3 Wat zou je moeder doen?
Door deze vraag te stellen word je gedwongen om het probleem vanuit een andere lens te bekijken. De bedoeling is niet om het antwoord letterlijk over te nemen, maar na te denken over het achterliggende principe en dat te vertalen naar het probleem waar je aan werkt.
Bijvoorbeeld, een aantal stakeholders van je project komt maar niet tot overeenstemming. Je moeder zou dan iedereen uitnodigen voor een heerlijk en gezellig diner. Vertaald naar jouw onderwerp zou je een actie kunnen inzetten om alle stakeholders bij elkaar te zetten in een gemoedelijke omgeving met lekkere snacks om zo tot een constructief gesprek te komen met elkaar.
Je kunt in plaats van je moeder natuurlijk ook iemand anders bedenken, zoals Nelson Mandela, Harry Potter of Taylor Swift.
Lees ook: Taylor Swift blijft maar innoveren: dit zijn haar 8 lessen
#4 Hoe zou Ikea dit oplossen?
Ook deze vraag helpt je om op een andere manier naar de uitdaging te kijken. Door naar succesvolle organisaties te kijken, kun je leren hoe zij bepaalde uitdagingen aanpakken. Zo staat Ikea bekend om hun doe-het-zelf-concept, waarbij klanten thuis hun eigen meubels in elkaar zetten. Dat principe past Patagonia toe door hun klanten video’s aan te bieden hoe zij zelf hun eigen kapotte kleding kunnen repareren.
Bij deze vraag gaat het niet zozeer om het bedrijf Ikea (je kunt ook net zo goed Het Rode Kruis, Apple of Veja kiezen), maar om de principes en concepten die een succesvolle organisatie gebruikt.
Laat je verrassen
Een flinke creatieve boost geven aan je organisatie hoeft geen bakken met geld te kosten. Stel deze vier vragen en je zult versteld staan van de creativiteit in jouw organisatie.
Mooie bijvangst: jouw medewerkers zullen er ook een stuk gelukkiger van worden.
Lees ook deze columns van Simone van Neerven:
- 7 excuses van mensen die niet willen veranderen (en hoe daarmee om te gaan)
- Bijna niemand kent Nederlands eerste vrouwelijke techondernemer
- De 5 dingen die je nooit moet zeggen als manager (en wat dan wel)