Ruim 80 procent van alle verandertrajecten mislukt. In zijn boek 'Bye Bye Consultants' legt Cees Min uit waar het allemaal fout gaat.
Het boek van Min, 'Bye Bye Consultants', staat vol anekdotes, voorbeelden en verhalen over hoe managers op dit moment vaak te werk gaan. Er wordt uitgelegd waarom dat niet het gewenste effect heeft en hoe u het beter aanpakt. Vaak blijkt het vooral in uw manier van leidinggeven te zitten en hoeft u voor de verandering eens geen dure cursussen of externe consultants in te schakelen om hier verandering in aan te brengen. Een greep uit de suggesties.
Angst inzaaien
Het eerste waar die tachtig procent mee te maken krijgt is ingezaaide angst. "De emoties waarop adviseurs scoren zijn verwarring en onzekerheid. De druk waaronder u staat en de behoefte aan beproefde concepten maakt u tot een speelbal vak gewiekste adviseurs. Ze bieden hoop." Grotere adviesbureaus maken u eerst bang en beloven daarna de oplossing. "Zo krijgen zij macht. Daarmee verliest u uw authentieke kwaliteit en onderwerpt u zich aan de reddende adviseur."
Te veel regels
"Regels moeten je helpen iets goed te doen en je niet tegenhouden om het goed te doen! Een piloot moet zich aan de regels houden. Maar zodra hij in gevaar komt, moet hij er maling aan hebben. Als u ziet dat regels niet werken, dan moet u bereid zijn ze ter discussie te stellen. Elke discussie hierover ontaardt al snel in het bepalen van een nieuw pad. Maar zoals we weten, leiden alle wegen uiteindelijk naar Rome. We zoeken orde, maar krijgen chaos." Eenvoud is de beste manier om mensen ertoe te zetten initiatief te nemen.
Coachen in plaats van managen
Werd u aangeraden om op cursus te gaan waarbij u leert dat u niet langer moet ingrijpen, maar mensen een spiegel moet voorhouden en dat u in competenties moet denken in plaats van problemen op te lossen? U zult merken dat medewerkers na een tijdje in de war raken. Ze willen een baas die zegt wat er moet gebeuren en hoe, die zorgt voor duidelijkheid. Oftewel: ze willen een manager die gaat leidinggeven en afrekenen.
Cultuur
Als de cultuur in het bedrijf moet worden aangepast, vanwege bijvoorbeeld een reorganisatie, dan roepen consultants en speciaal hiervoor ingestelde bureaus meestal om een grootscheepse interne campagne waarbij de mentaliteit wordt aangepakt. Maar dat heeft vaak niet het gewenste effect. Logisch, want zolang de huidige werkwijze volstaat, zullen werknemers nooit veranderen. Pas als hun eigen belang in het geding komt, zullen werknemers veranderen en vindt er een cultuuromslag plaats. Uw gedrag is dan ook de doorslaggevende factor in dit proces. "U zult uw medewerkers rechtstreeks en onomwonden moeten aanpakken. Als iemand zijn afspraak niet nakomt, helpt het alleen als u hem daar direct op aanspreekt. Straf het hard af als iemand het ongewenste gedrag blijft tonen en beloon hem als hij een voorbeeld is."
Niet maakbaar
Er zijn genoeg managementmodellen te vinden. Deze concepten gaat er allemaal vanuit dat de omgeving van een organisatie maakbaar en beheersbaar is. "Een veronderstelling die klopt zolang de probleemstelling enkelvoudig is en kan worden opgelost in een te isoleren omgeving." Helaas zijn veranderingen zelden enkelvoudig en geïsoleerd. Bovendien zijn er mensen bij betrokken die er op uit zijn hun eigen doelen te realiseren en hun persoonlijke belangen veilig te stellen. "We moeten ermee leren leven en verandering zo managen dat er geen paniek uitbreekt als zich iets anders voordoet dan verwacht."
Zorg voor cynisme
U wilt een verandering binnen de organisatie doorvoeren. Het lijkt erop dat uw medewerkers daar helemaal geen zin in hebben. Zeker als er cynische opmerkingen komen en er spottende cartoons op de muur worden getekend. Vergis u niet, dat is een goed teken. "De medewerkers zijn misschien wel sceptisch, maar vooral betrokken. Het geeft aan dat ze iets met de organisatie hebben. Het werk laat ze niet koud." Als er geen cartoons en scherpe grappen worden gemaakt, heeft u pas echt een probleem. Volgens Min slaagt menig veranderingtraject niet doordat cynisme geen aandacht krijgt of wordt weggepoetst. Grijp iedere cynische opmerking dus aan. Zeker ten tijde van een verandertraject.
Lees ook het interview met Cees Min in het artikel 'Managers neem uw verantwoordelijkheid'