Hij haalde op zijn 14e zijn vwo-diploma in Weert en vertrok op zijn 22e naar Silicon Valley. Nu is Alex Mans ceo van een snelgroeiend miljoenenbedrijf: Flyr.
Mans wil luchtvaartmaatschappijen moderniseren met geavanceerde software en AI-technologie. Flyr levert onder meer systemen voor automatische prijsbepaling, revenue management en reserveringen.
Flyr telt inmiddels zo’n 750 medewerkers verspreid over kantoren in zes landen. Dertig luchtvaartmaatschappijen zijn klant, waaronder Delta, Hawaiian, JetBlue, Avianca, Virgin Atlantic en Air France. En daar moeten nog meer bijkomen.
Voor die groei haalde hij in 2024 verse brandstof op, in een geldronde van maar liefst 225 miljoen dollar. Puntje van orde: hij regelde ook 70 miljoen dollar aan krediet, waarmee hij in feite 295 miljoen in kas kreeg.
Lees meer: Met 295 miljoen dollar wil dit wonderkind uit Weert luchtvaart-dino’s disrupten
11 startups met Nederlandse founder
Het maakt Mans tot de koploper in het overzicht van Nederlandse founders in Silicon Valley (of om preciezer te zijn de Bay Area) die in 2024 geld wisten op te halen bij investeerders. Samen scoorden in totaal elf startups met ten minste één Nederlandse oprichter 543 miljoen dollar. Dat is ruimschoots een verdubbeling ten opzichte van 2023, toen er 231 miljoen werd opgehaald door zeven – deels dezelfde – bedrijven.
De nummers twee en drie onder de best gefunde startups met oranje roots waren AI-startup Contextual AI van Douwe Kiela, dat vanuit Mountain View in augustus 80 miljoen dollar aantrok en Zededa, de scaleup uit Santa Clara waarmee Said Ouissal een besturingssysteem levert voor zogeheten edge computing. Hij tankte vorig jaar februari 72 miljoen dollar, nadat hij in 2022 al eens 26 miljoen had opgehaald.
AI-toepassingen en biotech
De in de States gevestigde Nederlandse ondernemers profiteerden van de interesse in AI en de toepassingen daarvan in de gezondheidszorg en biotech. Dat concludeert Oliver Binkhorst, die met DutchTechX de investeringen op de voet volgt als matchmaker tussen founders en venture capital-investeerders.
'Het zijn vrijwel allemaal groeirondes van startups die eerder al funding ophaalden, series A tot en met D. Je ziet dat de markt zich aan het herstellen is na de erbarmelijke jaren 2022-2023.'
De Dutchies volgen inderdaad grofweg de hele markt voor startupkapitaal, want ook voor deze groep was 2024 het op een na beste jaar na de bonanza van 2021. Toen haalden Nederlandse founders bijna een miljard dollar uit de markt.
'Nederlanders in trek bij Amerikaanse investeerders'
Binkhorst, die met DutchTechX onder meer diners en Silicon Valley-trips langs grote namen organiseert, heeft contact met meer dan dertig Nederlanders die in de omgeving van San Francisco aan de weg timmeren. 'Een relatief klein clubje, maar alweer een stuk groter dan een jaar of tien geleden. Elk jaar komen er wel een paar startups bij, al zijn er ook oprichters die weer terugkeren naar Nederland.'
'Maar Nederlanders zijn erg in trek bij Amerikaanse investeerders, ook als ze in hun eigen land actief zijn. Bij de grootste investeringsrondes in Nederland waren het afgelopen jaar ook Amerikanen in de lead.' Binkhorst doelt op de klappers die onder meer Cradle, DataSnipper en Nearfield Instruments maakten.
Nederlandse startups vaker naar de VS
Een interessante observatie, omdat onlangs weer eens werd bevestigd dat Nederlandse startups het gebrek aan investeringskapitaal zien als barrière voor succes. Ze zouden vaker hun heil zoeken in de VS, waar anders wordt aangekeken tegen risico's en de komende jaren een regime wordt verwacht dat vriendelijk is voor AI- en andere techstartups.
Lees ook: Deze Nederlander bouwt in Silicon Valley aan een eiwitrevolutie
Merkt Binkhorst iets van die trek naar zijn werkgebied? 'Zeker, ik ervaar persoonlijk de afgelopen jaren veel meer interesse uit Nederland, van startups die ik laat kennismaken met de belangrijkste Amerikaanse techfondsen en accelerator Y Combinator. De programma's die ik ontwikkel voor oprichters en ceo's worden enthousiast ondersteund door die vc's. Dat geeft wel aan dat ze graag in contact komen met Nederlandse startups.'
Amerikaanse kapitaal trekt naar Nederland
Dat is nog wel een tip voor deze kant van de oceaan: wees vooral voorbereid als er een mailtje binnenkomt dat te mooi lijkt om waar te zijn. 'Echt waar: Amerikanen vragen mij geregeld om eens uit te zoeken hoe ze die en die Nederlandse startup te pakken kunnen krijgen, omdat het ze via de gebruikelijke kanalen maar niet lukt.'
Lees ook: Said Ouissal maakt als Nederlandse ondernemer furore in Silicon Valley met Zededa
Dat gevoelde gebrek aan kapitaal in Nederland wil Binkhorst graag nuanceren. 'Venture capital-investeerders hebben steeds grotere fondsen en dat geld moet ergens naartoe. Ze zien kansen in Nederland. Voor hun is dat een opkomende markt, met veel first-time founders, dus daar trekken ze ook naartoe.'
'Die instroom van Amerikaans geld kun je als concurrentie zien voor lokale vc's of al die overheidsfondsen. Maar het wordt toch vooral gevoed door het grootste verschil in houding tussen Amerikaanse en Nederlandse investeerders: optimisme versus pessimisme. Amerikanen vragen: wat kan er allemaal goed gaan met deze startup? Nederlanders kijken vooral naar wat er fout kan gaan.'