1. Rotterdamse chiptester haalt 135 miljoen op
2. Santander krijgt miljoenenboete voor ‘onverantwoorde kredieten’
Santander Consumer Finance (SCF) is opnieuw op de vingers getikt voor ‘onverantwoorde kredietverstrekking’. Consumenten kunnen door die te hoge leningen in de problemen komen. De Autoriteit Financiële Markten (AFM) stelt na een steekproef dat bij vier van de tien dossiers te weinig informatie is ingewonnen over de financiële situatie van de aanvrager.
Vijf van de tien leningen bleken onverantwoord. Daarom heeft AFM dit onderdeel van de bank Santander een boete opgelegd van 3,7 miljoen euro. De boete valt hoger uit, omdat in 2019 de rechtsvoorganger van SCF al hierop is betrapt.
3. Startup Quatt scoort 25 miljoen voor warmtepompen
De markt voor warmtepompen ligt in Nederland al een tijdje op zijn gat. Dan is het dus wel opmerkelijk dat de Amsterdamse startup in warmtepompen Quatt 25 miljoen euro aan funding scoort. De investeringsronde werd geleid door Blue Earth Capital, maar ook Seaya Andromeda en Impact Equity namen deel.
Quatt wil dat geld onder meer gebruiken voor groeien in het buitenland. Ook over de Nederlandse markt zijn oprichters Marijn en Bas Flipse positief. De warmtepomp blijft volgens de broers de komende jaren populair door de snelle terugverdientijd en Europees klimaatbeleid.
Lees ook: Quatt wil met warmtepompen naar miljoenen huishoudens
4. Leasys wil nieuwe leaseformules testen in Nederland
Leasys, het leasebedrijf van de Franse autobouwer Stellantis en bank Crédit Agricole, wil in vijf jaar tijd bij de tien grootste van de wereld behoren. Nederland speelt bij deze ambities de rol van laboratorium, vooral voor het uittesten van nieuwe formules.
‘Nederland is namelijk in de elektrificatie van het wagenpark en als leasemarkt een voorloper in Europa’, aldus Federico Sanguinetti, verantwoordelijk voor Europa bij Leasys, tegen De Telegraaf.
Het bedrijf, in april vorig jaar ontstaan uit een fusie tussen Leasys en Free2Move, is inmiddels actief in elf Europese landen. Het beheert een vloot van 870.000 voertuigen. De omzet lag vorig jaar op 1,9 miljard euro.
5. Restaurantketen The Avocado Show failliet
Het sprookje van The Avocado Show is over. De restaurantketen is woensdag failliet verklaard. The Avocado Show, opgericht door Ron Simpson en Julien Zaal, was meteen een hype bij de opening in 2017. De culinaire creaties met duurzaam geteelde avocado’s sloegen enorm aan. Vooral omdat ze ook heel ‘instagrammable’ gepresenteerd werden.
Een jaar later startte een franchise in Brussel. In 2020 werden nog negentien franchisevestigingen in het buitenland aangekondigd. De coronacrisis hakte er echter in en strategische fouten deden de rest. De twee restaurants in Amsterdam blijven voorlopig open.
Lees ook onze reconstructie: The Avocado Show: ooit een horeca-startup waar de hele wereld naar keek, nu failliet
6. Elon Musk boos over genderwet: X en SpaceX naar Texas
Elon Musk is weer eens kwaad, berichten verschillende media. Dit keer valt een nieuwe wet in Californië die de genderidentiteit van kinderen wil beschermen verkeerd. Die verbiedt scholen om informatie te geven over een naams- of geslachtsverandering, ook aan de ouders. Voor Musk is dit ‘de druppel’. Eerder klaagde hij al over de vele andere regels, het geweld en de drugsverslaafden in Silicon Valley. Hij verhuist de hoofdkantoren van X en SpaceX nu naar Texas.
Rondje kwartaalcijfers 📈
- Chipmachinefabrikant ASML boekte in het tweede kwartaal van dit jaar een omzet van 6,2 miljard euro en een nettowinst van 1,6 miljard euro. Toch kreeg het aandeel een tik van bijna 11 procent vanwege onrust over nieuwe exportbeperkingen.
- Johnson & Johnson heeft een stevig tweede kwartaal achter de rug met een omzet van 22,4 miljard dollar. De gezondheidsgigant heeft dat te danken aan de sterke verkoop van medicijnen, zoals Darzalex (kanker) en Stelara (psoriasis).
- Adidas zag het afgelopen kwartaal de omzet stijgen tot 5,82 miljard euro (plus 9 procent). De operationele winst van het Duitse sportmerk bedroeg 346 miljoen euro. Dit zijn nog voorlopige kwartaalcijfers.
- Bij telecomfabrikant Nokia zakte dit tweede kwartaal de verkoop in met 18 procent tot 4,4 miljard euro, vergeleken met dezelfde periode vorig jaar. Het hoogtepunt van de invoering van 5G in India is voorbij, zo luidt de verklaring.
Wat we ook lazen:
- Het beursgenoteerde GitLab van Sytse Sijbrandij overweegt zichzelf te verkopen (Reuters)
- Ruimere buffers bij de vijf grootste Nederlandse pensioenfondsen (Nu.nl)
- Palm Invest-fraudeur Danny Klomp in gijzeling genomen (Telegraaf)
- Nieuw beleid AH: jonge medewerkers kiezen zelf wanneer ze werken (Distrifood)
- Bierverkoop zakt in Nederland met 5 procent (FD)