Brian Chesky, ceo van Airbnb, was de afgelopen maanden op heel wat Airbnb-plekken te vinden in de VS en in Canada. Niet om daar met vakantie te gaan, maar om te werken. Hij wilde zelf uitvinden of het mogelijk is om vanaf elke plek in de wereld te werken, of dat houdbaar is en hoe dat voelt als digital nomad.
‘Je hoeft niet elke dag in hetzelfde huis wakker te worden, omdat je overal je werk kunt doen. Ik kan een bedrijf van honderd miljard dollar runnen vanaf een laptop in iemand anders zijn huis’, vertelt hij in een WSJ-podcast.
Andere techbedrijven draaien de klok terug
Waar Google en Apple sinds kort hun medewerkers verplicht naar kantoor halen voor één tot drie dagen per week, doet Airbnb sinds deze maand eigenlijk het omgekeerde. Hun medewerkers mogen kiezen waar ze werken, op afstand of op kantoor, en dit over de hele wereld (zie kader).
Dit is de toekomst, dit is over tien jaar dé manier waarop bedrijven werken
Eigenlijk is het ook logisch. Een bedrijf dat gericht is op reizen en locaties om te werken, kan deze perks ook perfect aan zijn eigen mensen aanbieden. De pandemie heeft bovendien bewezen dat het remote werken Airbnb goed heeft gedaan. Het leidde tot ‘de meest productieve periode van twee jaar in de geschiedenis van ons bedrijf’, aldus Chesky.
De ceo was al aan een tijdje het nadenken over dit nieuwe beleid, maar zijn testrun bij Airbnb heeft hem volledig overtuigd. ‘Dit is de toekomst, dit is over tien jaar dé manier waarop bedrijven werken.’ Het gemiddelde aantal dagen op kantoor, vandaag drie per week, zal snel zal naar twee en wellicht volgend jaar al naar één dag, beweert hij.
Obstakels voor digital nomads
Wie als digital nomad wil werken, botst vandaag nog tegen heel wat obstakels, zoals de administratie, de belastingen, de verschillende visa en de tijdszones. Maar al die rompslomp neemt Airbnb er graag bij voor hun mensen.
De realiteit is dat de beste mensen niet meer in San Francisco of Silicon Valley wonen
De ceo ziet namelijk the bigger picture: het talent dat hij nodig heeft om te groeien. ‘We willen de beste mensen in de wereld, de beste ingenieurs en de beste ontwerpers. De realiteit is dat de beste mensen niet meer in San Francisco of Silicon Valley wonen. Ze wonen overal.’
Het voordeel van medewerkers die binnen een straal van 50 km bij je kantoren wonen, weegt niet op tegen een talentpool die de hele wereld omvat en die meer diversiteit biedt. ‘We moeten flexibeler zijn, en uiteraard de daad bij woord voegen.’ En dus stuurde hij een e-mail naar zijn personeel met het nieuwe beleid, plus een korte aankondiging op Twitter.
Meteen daarna kreeg de vacaturepagina van Airbnb al meer dan 800.000 bezoeken. Toch zit er een addertje onder het gras. Chesky vraagt aan zijn meer dan 5000 medewerkers namelijk ook om regelmatig fysiek bijeen te komen. Elk kwartaal, soms zelfs vaker, en dan voor minstens een week lang. Wie de reiskosten hiervoor gaat betalen, is niet duidelijk.
Chesky legt ook uit waarom hij het nodig vindt dat mensen elkaar in levenden lijve ontmoeten. Hij heeft geen problemen met Zoom, hij vindt het ook prima om niet elke dag naar kantoor te gaan. ‘Maar ik wil niet mijn hele leven op Zoom doorbrengen. Dus moeten we een balans vinden tussen de efficiëntie van Zoom en de betekenisvolle menselijke connecties in de echte wereld. Mensen willen flexibiliteit én connectie.’
Het gaat over meer dan talent aantrekken
De topman wil natuurlijk meer dan talent aantrekken. Werknemers van bedrijven overal ter wereld in Airbnb-locaties onderbrengen, is bijzonder interessant voor zijn business. Hij gaat dit experiment dan ook aan met de bedoeling om ervaringen te delen en oplossingen te vinden waar andere bedrijven via open source ook gebruik van kunnen maken.
‘Een heleboel bedrijven zegt: We willen mensen best in andere landen laten wonen. We willen ons alleen niet bezig houden met al die rompslomp, we krijgen gewoon al hoofdpijn van het papierwerk’, aldus Chesky.
‘Wij denken dat het wel de moeite waard is om dat te doen. Als wij ervoor zorgen dat ook een heleboel andere bedrijven het kunnen doen, dan zullen wij daar ook van profiteren. Nu gaat niet alleen over profiteren vanuit een financieel standpunt, het is ook gewoon cool om te doen.’
Chesky beseft wel dat er ook nadelen aan dit remote working-model kleven, want als iedereen straks in hartje Amsterdam wil gaan werken, dan kunnen de lokale bewoners het helemaal schudden. De huizenprijzen zullen alleen verder stijgen. Ander probleem is dat wanneer mensen alleen maar tijdelijk in zo’n huis zitten, ze ook niets bijdragen aan de gemeenschap. Daar wordt echter aan gewerkt, belooft hij.
Het nieuwe beleid voor werken op afstand van Airbnb
Dit is het nieuwe beleid voor medewerkers van Airbnb, samengevat door Chesky:
- Je kunt thuis of op kantoor werken – wat voor jou het beste werkt.
- Je kunt naar overal in het land verhuizen, bijvoorbeeld van San Francisco naar Nashville, en je inkomen zal niet veranderen.
- Je hebt de flexibiliteit om in 170 landen te wonen en te werken voor maximaal 90 dagen per jaar op elke locatie.
- We ontmoeten elkaar regelmatig voor teambijeenkomsten. De meeste werknemers zullen elkaar elk kwartaal ongeveer een week lang persoonlijk ontmoeten (sommigen vaker).
- Om dit voor elkaar te krijgen, werken we met een meerjarige roadmap met twee grote productreleases per jaar, waardoor we op een sterk gecoördineerde manier zullen werken.
Wat valt hieruit te leren?
Wat kunnen bedrijven nu hiervan leren? Justin Bariso, consultant, spreker en auteur van EQ Applied, werkte al voor de pandemie remote met zijn team. Hij bevestigt op Inc dat het niveau van diversiteit ook in zijn bedrijf de hoogte inschiet, juist omdat ze talent van over de hele wereld kunnen aantrekken.
Tegelijkertijd heeft ook hij de ervaring dat er geen vervanging bestaat voor persoonlijke ontmoetingen. ‘De energie, de spontane gesprekken, de dynamiek tussen personen dragen bij aan het verdiepen van de relaties. Kan iets vergelijkbaars ontstaan in een virtuele omgeving? Ja, tot op zekere hoogte, maar niet op hetzelfde niveau. Bovendien is het veel moeilijker en vraagt het meer tijd.’
Niet iedereen kan zomaar overschakelen op het beleid van Airbnb, maar dit kan je als bedrijf alvast wel doen: zo flexibel mogelijk zijn bij werken op afstand, zorgen voor regelmatige fysieke bijeenkomsten en transparant zijn over je korte- en langetermijndoelstellingen. ‘Elk bedrijf kan hiervan een prioriteit maken. Daarmee trek je niet alleen de beste mensen aan, je geeft ze ook de kans om succes te boeken.’
Lees meer over werken op afstand:
- Zo geef je leiding op afstand
- 5 startups die remote werk aanboren als verdienmodel
- Zo haal je het beste uit je team op afstand, ook na Covid-19