Tagworks: 65 miljoen dollar voor klikmedicijnen
De Nijmeegse Philips-spinoff Tagworks Pharmaceuticals heeft in juni 59,5 miljoen euro opgehaald om met zijn click-to-release chemistry de medicijnenwereld op z’n kop te zetten. Dergelijke klikchemie, waarbij twee stoffen alleen reageren als ze elkaar (in het lichaam) tegenkomen, blijkt geschikt om kanker nauwkeuriger te behandelen. Zie de uitleg van oprichter Marc Robillard bij Quote.
De miljoenenronde werd geleid door Ysios Capital en Gilde Healthcare. Ook Novartis, New Enterprise Associates (NEA), en Lightstone Ventures stapten in. Oost NL was al aan boord en lapt bij.
Opcharge: 32 miljoen voor laadpalen
Laadpalenbedrijf Opcharge tankte ook weer bij, onder meer bij bestaande aandeelhouder Marcel Boekhoorn. Ook ASN Bank en Aegon Asset Management zetten investeringsvehikels met geld uit het Europees Investeringsfonds in om de in totaal 32 miljoen bij elkaar te brengen. Een record voor een laadpalenbedrijf, aldus ceo Cyriel van Bree.
Opcharge richt zich op gemeenten, woningcorporaties, bedrijven en verenigingen en heeft ook al de eerste laadpalen geplaatst in Duitsland en Engeland. Andere Europese landen moeten volgen, op weg naar 75.000 laadpunten tot 2030, waarvan minimaal de helft buiten Nederland.
FastNed: 22 miljoen voor snellaadstations
Laadpalenplanter Fastned haalde 21,9 miljoen op met de uitgifte van nieuwe obligaties. Investeerders hebben voor 2,4 miljoen aan investeringen uit eerdere emissies verlengd, waardoor de financieringsronde volgens de scaleup op meer dan 24 miljoen uitkomt.
De opbrengst wordt gebruikt om het netwerk voor snelladen van Fastned in Europa uit te breiden. Daarbij mikt het op snelwegen: de EU voert een verplichte aanbesteding in voor snellaadinfrastructuur op de Europese hoofdwegen. Het doel van het snellaadbedrijf van Bart Lubbers en Michiel Langezaal: duizend stations tegen 2030.
Tony’s Chocolonely: 20 miljoen maakt Belgen de baas
Chocolademaker Tony’s Chocolonely ontving een investering van 20 miljoen euro van bestaande aandeelhouders. Met het geld wil het Amsterdamse bedrijf zijn rappe groei financieren onder de nieuwe Britse ceo Douglas Lamont. Ook moet het doel van volledig slaafvrije chocolade sneller in zicht worden gebracht.
Het geld is afkomstig van bestaande aandeelhouders Verlinvest, het investeringsvehikel van de Belgische zakenfamilie De Spoelberch, en Jam Jar. Voormalig topman en eigenaar Henk Jan Beltman en andere aandeelhouders verkopen een deel van hun belang, waardoor de Belgen nu definitief de overhand hebben in de chocolademaker: 64 procent van het stemrecht en 56 procent van de aandelen.
Lees ook: Tony’s Chocolonely geeft gouden aandeel aan drie ‘guardians’ die de duurzame koers bewaken
Insify: 10 miljoen euro voor mkb-insurtech
Koen Thijssen haalde 10 miljoen euro op met Insify, zijn online verzekeraar voor zzp’ers en mkb’ers. Het geld is nodig om het aanbod van de insurtech-startup te verbeteren en uit te breiden. De deal valt onder een Series A-investeringsronde waarin Insify begin 2022 al eens 15 miljoen scoorde.
De geldronde werd geleid door verzekeraar Munich Re Ventures (MRV). Opera Tech Ventures lapte ook en oud-Formule 1-kampioen Nico Rosberg stapte tevens in bij de scaleup van ex-Bloomon-oprichter Thijssen. Zijn klantenbestand is van 1.500 naar meer dan 10.000 klanten gestegen. Ook heeft Insify zijn eigen arbeidsongeschiktheidsverzekering in Nederland kunnen introduceren.
Lees ook: Bloomon-oprichter disrupt nu verzekeringen met Insify
Smiler: 8,5 miljoen dollar voor fotografenplatform
Fotografieplatform Smiler regelde 8,5 miljoen dollar in een ronde die werd geleid door Octopus Ventures. Ook bestaande investeerders Mosaic Ventures, Speedinvest, Dutch Founders Fund en PROfounders Capital staken weer geld in de startup van Kasper Middelkoop, Martine Rooth en Rob Hulleman.
Het platform van de Utrechters koppelt toeristen aan freelance fotografen bij toeristische hotspots zoals de Eiffeltoren en het Colosseum. In totaal heeft Smiler nu 15 miljoen dollar aan kapitaal opgehaald. De oprichters houden na de ronde ‘ongeveer de meerderheid’ van de aandelen, zei Middelkoop tegen Quote.
Vivolta (f.k.a. IME): 7 miljoen voor elektrospinning
Ramon Solberg heeft vers geld opgehaald voor Vivolta, het bedrijf dat we eerder kenden als IME Medical Electrospinning. De startup ontwikkelt een machine die medische implantaten heel precies hun vorm geeft op basis van polymeren. De 7 miljoen kwamen van bestaande aandeelhouders TIIN Capital, Lumana Invest, Borski Fund en overheidsclubs Brabantse Ontwikkelings Maatschappij en groeifonds NXTGEN HIGHTECH.
De machine van Vivolta, MediSpin, wordt met het geld verder ontwikkeld en de service en support eromheen verder opgetuigd. Ook komen er versies die in serie hartkleppen en stents kunnen maken, aldus Solberg tegen Silicon Canals.
Lees ook: Challengerprofiel IME Medical Electrospinning
Gilbert Technologies: 7 miljoen voor slimme inhalator
TU Delft-spinoff Gilbert Technologies scoorde een stevige 7 miljoen euro in zijn eerste financieringsronde. Investeerders, waaronder DeepTechXL en Brabant Startup Fonds, storten 4 miljoen euro in de kas van het medtechbedrijf in ruil voor aandelen. Daarnaast heeft Rijksdienst voor Ondernemend Nederland een innovatiekrediet van 3 miljoen euro verstrekt.
De startup richt zich onder leiding van ceo Maurits Huigen op het ontwikkelen van systemen om medische behandelingen te verbeteren, zoals een elektrospray-technologie voor een nieuwe slimme inhalator.
Settly: 6 miljoen voor expatverhuizingen
Settly, de startup waarmee Marieke van Iperen en Kimo Paula expats begeleiden bij hun verhuizing, heeft 6 miljoen euro opgehaald bij Mediahuis Ventures en het Franse impactfonds 2050. Opmerkelijk: het is de eerste investering in hun bedrijf, dat desondanks sinds 2019 is uitgegroeid naar ruim 50 medewerkers in 7 landen in en buiten Europa.
Het idee is dat de zoektocht naar talent van bedrijven vaak tot over de grenzen reikt. Settly verzorgt als hr-platform dat de nieuwe werknemers en hun families kunnen verhuizen naar een nieuwe stek. Settly is met zijn relocation services actief in Nederland, Duitsland, het Verenigd Koninkrijk, Spanje, Portugal, Tsjechië en Australië, voor merken zoals Miro, Personio en Bynder.
Skytree: 5,3 miljoen voor CO2-zuiger voor de tuinbouw
Het Amsterdamse Skytree, dat CO2 uit de buitenlucht filtert om het te leveren aan de glastuinbouw, haalde 5,3 miljoen euro op bij onder meer glastuinbouwcoöperatie Horticoop, agro-investeerder Yield Lab Europe en angels. Tot nu toe werden de kassen gevuld met CO2 die met fossiele brandstoffen werd geproduceerd. De machine van Skytree neemt dat over en wordt in de kas zelf geplaatst.
Skytree, geleid door Rob van Straten, wil zich dankzij de investering nu ook op buitenlandse markten richten met zijn ‘direct air capture’-technologie. Mooi detail: die techniek werd ontwikkeld door ruimtevaartorganisatie ESA voordat Skytree er vanaf 2014 een business omheen bouwde.
Lees ook: Geld van investeerders stroomt steeds sneller naar climate tech (en AI, natuurlijk)
Lees meer over startups en financiering:
- 8 kenmerken van een pitchdeck waarmee je applaus oogst bij investeerders
- Dit zijn de beste adviezen van investeerders voor startup-ondernemers op zoek naar geld
- 7 tips om financiering bij ‘rotbanken’ los te krijgen