Al gaat het niet meer met vrachtwagenladingen tegelijk, er wordt momenteel wel degelijk stevig geïnvesteerd in startups en scaleups door venture capitalbedrijven. Wie tegenwoordig een flitsbezorger runt of de markt wil veroveren met een deelstepdienst hoeft niet meer bij investeerders aan te kloppen. Op welke categorieën startups zijn de vc’s dan wel nog te porren tot een deal?
Carbon capture en storage in trek
De analisten van Dealroom hebben het uitgevogeld en in een fraaie grafiek gezet: welke technologieën zijn het sterkst in opkomst, gelet op de groeiende hoeveelheid kapitaal die stroomt richting de ondernemers die ermee aan de slag zijn?
Dat levert een plaatje op waarin opvalt dat vooral de investeringen in technologie om CO2 af te vangen (carbon capture), op te slaan (carbon storage) of compenseren hard groeien, net als de nieuwste technologie rond quantum computing en – hoe kan het ook anders Generative AI:
Investeringen in kweekvlees ook gegroeid
De startups die Dealroom indeelt onder Carbon Tracking & Offset - actief in het meetbaar maken van CO2-uitstoot en het regelen van compenserende activiteiten - ontvangen zelfs 400 keer meer kapitaal dan 5 jaar geleden. Ook naar Carbon Capture and Storage gaat 60 keer meer geld dan in de jaren 2017/2018 (let erop dat de grootheden op de assen niet lineair zijn).
Ook in 'Lab-Grown', oftewel kweekvlees en - vis, is in 5 jaar tijd flink meer geïnvesteerd, in totaal 1 miljard dollar. Ook al een sector die het klimaat wil ontlasten, met in Nederland Mosa Meat en Meatable als frontrunners.
Climate Tech kampioen
Groei is een ding, waartoe het leidt is een tweede. De startups in CO2-technologie moesten met elkaar een paar miljard verdelen. Als het gaat om de totale hoeveelheid kapitaal is het nogal generieke Climate Tech de kampioen, met meer dan 100 miljard alle andere soorten tech de baas. Ook de investeringen in batterijen, energieopslag en duurzame energie groeiden, tot geldrondes van bij elkaar tientallen miljarden.
Generative AI en Quantum computing
Te midden van al die technologie die het klimaat moet redden, gaat de aandacht van investeerders ook uit naar een paar specifieke uithoeken van de tech die niet per se duurzaam zijn. De investeringen in Quantum Computing bijvoorbeeld zijn keer 10 gegaan in de afgelopen vijf jaren. Dat is dan ook een veelbelovende doorbraaktechnologie waarin nog veel miljarden moeten worden gepompt voordat de qubits hun fenomenale rekenkracht breed aan het werk kunnen zetten.
De grootste groeier, zeker rekening houdend met de enorme hoeveelheid geld van vc's die er naartoe gaat, is generative AI. Naar de kunstmatig intelligente software die teksten, plaatjes en veel meer 'bedenkt' ging de afgelopen 12 maanden meer dan 20 miljard dollar: meer dan 40 keer zoveel als 5 jaar geleden.
Je mag generative AI gerust een hype noemen, en wat dat betreft een waardige opvolger van het metaverse. Maar vergis je niet: de investeringen in alles wat met de droom van Mark Zuckerberg te maken heeft, zijn nog lang niet opgedroogd. Investeerders staken alsnog ruim anderhalf keer zoveel dollars erin, tot een totaal van 8 miljard dollar. Exact evenveel geld als naar de CO2-technologieën stroomde.
Lees ook:
Jacqueline van den Ende scoort 1,8 miljoen voor Carbon Equity: ‘Er is geen trade-off meer’
Lost de CO2-stofzuiger van Eindhovense Carbyon het klimaatprobleem op? Interesse Elon Musk gewekt
Deze startup ontwikkelt een elektrische zonneauto die CO2 uit de lucht haalt