1. Banken zijn er niet om je te helpen
Open deur: een bank is een commercieel bedrijf dat zo snel en efficiënt mogelijk geld aan je wil verdienen, tegen een zo laag mogelijk risico.
2. Zekerheden zijn een must
Wil je krediet loskrijgen, doe dan je huiswerk. Stel een investeringsplan op met verschillende scenario’s. De bank moet snel kunnen beslissen. Onderpand, een borgstelling, eigen geld: de bank eist dat de ondernemer zelf risico neemt.
3. Kijk uit voor salespraatjes
Accountmanagers van de bank verkopen het liefst die producten waar de bank het meest aan verdient. Als leasing ze een dikkere bonus oplevert, praten ze je die kant op, terwijl een financiering een betere optie kan zijn. Blijf dus kritisch.
4. Vroeg of laat heb je de bank nodig
Het kan een erekwestie zijn alles ‘zonder de bank’ op te bouwen. Toch kun je de bank vroeg of laat nodig hebben. Schakel dan op tijd een adviseur in bij een veranderende situatie.
De hel is een vakantieparadijs vergeleken bij de afdeling Bijzonder Beheer
5. Investeer in de relatie
Dit sluit erop aan: investeer in de relatie. Houd je financiële informatie up-to-date, zodat de bank snel een risicoanalyse kan maken op basis van je cijfers uit het verleden en de plannen voor de toekomst.
6. Zet de bank niet onder druk bij een zakelijke lening
Een bank laat zich nooit onder druk zetten, helemaal niet als de aanleiding voor je kredietaanvraag een herstelplan is om uit een verliesgevende situatie te komen. Wees dus op tijd met de aanvraag voor een zakelijke lening. Beschouw hem niet als sluitstuk van je plannen en bedenk dat je voorbereid moet zijn op vervolgfinanciering.
7. Houd de regie, ook bij de afdeling ‘Bijzonder Beheer’
De hel is een vakantieparadijs vergeleken bij de afdeling Bijzonder Beheer, waaraan je krediet wordt overgedragen zodra je een tijdlang verlies draait. De bank wil dan de regie over je bedrijf naar zich toetrekken, zal je onder druk zetten om extra zekerheden te verschaffen of geld in te brengen. Probeer erachter te komen of de bank je bedrijf überhaupt nog levensvatbaar vindt. Werk pas mee na advies van een onafhankelijk deskundige.
Lees meer over financiering:
- De beste adviezen van investeerders voor startup-ondernemers op zoek naar geld
- Financieren met milestones, is dat wel zo verstandig?
- 5 zaken om als startup op te letten bij het zoeken naar investeerders