De vurige hype rond het Internet of Things (ieder apparaat online) doofde na een piek in 2014 tot een waakvlammetje. Maar ontwikkelingen zoals cloudcomputing, machine learning, goedkope satellieten en snel mobiel internet denderden ondertussen vrolijk door.
Op basis van die bouwstenen ontstaan IoT-producten waarmee logistieke spelers, ziekenhuizen en fabrieken op grote schaal tijd, geld en energie kunnen besparen. Dit zijn vijf Nederlandse Internet of Things-startups die zich op die markt onderscheiden:
SensorFact
Een luchtpomp die onopgemerkt ook in het weekend stroom verbruikt, een koelmachine die per ongeluk niet wordt uitgezet of transportbanden die onnodig standby staan: in de industrie wordt veel stroom verspild. SensorFact legt dat sluipverbruik bloot met IoT-sensoren en een SaaS-platform. Bedrijven die hun machines met die kennis slimmer aan- en uitzetten, kunnen soms tot duizenden euro’s energiekosten per machine besparen.
Het Utrechtse bedrijf (63 medewerkers, én momenteel 25 vacatures) van Pieter Broekema (foto boven), Massimo Coduti en Sjoerd Sloterdijk groeide de afgelopen vijf jaar naar 350 klanten in meerdere landen. Die bedrijven bespaarden volgens SensorFact tot nu toe in totaal 54 gigawatt aan energie. Om Europees te kunnen opschalen haalde het bedrijf in maart 3,7 miljoen euro groeikapitaal op bij EIT InnoEnergy (Europese Unie) en tech-investeerder Forward.one.
Hiber
Staan de machines van SensorFact vooral binnen, het Amsterdamse Hiber laat bedrijven zien waar hun outdoor machines zich bevinden. Aangezien een afgelegen oliepomp of graafmachine lang niet altijd toegang heeft tot een (snel) mobiel netwerk, verstuurt de IoT-dienst gegevens via een eigen satellietnetwerk (Hiberband). Om dat netwerk op te schalen en het softwareplatform door te ontwikkelen haalde de dienst dit jaar 26 miljoen euro groeigeld op.
Hiber kreeg in 2018 een vliegende start onder leiding van Laurens Groenendijk en Erik Wienk, die hun SaaS-kunde hadden bewezen met Treatwell. Co-founders Ernst Peter Hovinga en Maarten Engelen zorgen voor kennis van de markt en technologie. Hiber sloot afgelopen september een deal met Shell. Werknemers van dat bedrijf hoeven dankzij de IoT-techniek van Hiber minder vaak op pad om bijvoorbeeld de status van een olie- of gaspomp te checken.
Kepler Vision
Kepler Vision schiet met IoT, computer vision en machine learning bewoners en verplegers van verzorgingstehuizen te hulp. Het systeem van Kepler kan bijvoorbeeld waarschuwen wanneer iemand is gevallen of niet uit bed kan komen. Oprichter Harro Stokman verkocht zijn eerste computer vision-bedrijf (UvA-spinoff Euvision) in 2014 aan Qualcomm, om zich daarna (weer als spin-off van de UvA, op de zorg te storten.
Kepler lanceerde twee maanden geleden een nieuwe versie van zijn AI-herkenningssysteem, dat in verpleeghuizen voor dementie nu ook kan leren in welke kamers patiënten wonen. Verpleegkundigen kunnen daardoor in een oogopslag zien waar bewoners zich bevinden. Ook kan het systeem een deur automatisch vergrendelen als een patiënt dat zelf vergeet te doen, en gaat die deur bij terugkeer vanzelf – en alleen voor die bewoner – van het slot.
Undagrid
Oprichters Marcus Breekweg, Rolf Velde, Christiaan Willemsen en Lennart Schroer laten met Undagrid (vooral) in de luchtvaart zien hoe een IoT-netwerk kan zorgen voor meer efficiëntie. Zo weten klanten waaronder DHL en Lufthansa dankzij de sensoren en software van Undagrid op elke moment precies waar hun bagagewagens, catering-trolleys en onderhoudsapparatuur zich bevinden.
Het bedrijf uit Enschede strikte ook een (niet bij naam genoemde) medtech-producent. Die gebruikt het Undagrid-netwerk om te controleren of medische apparatuur en implantaten op tijd in een ziekenhuis arriveren. De eerdere startup van het jaar (2015) aast intussen ook op maritieme en facilitaire bedrijven. Zo weet een schoonmaakbedrijf bijvoorbeeld precies wanneer het tijd is om een prullenbak te legen.
Nowi Energy
Ook al verbruiken IoT-apparaten weinig energie, als ze – zoals in de meeste gevallen – werken op batterijen dan raken die hoe dan ook een keer leeg. Nowi-oprichters Simon van der Jagt en Omar Link beseften dat het vervangen van miljoenen batterijen een bottleneck zou zijn voor de groei van het Internet of Things. De TU Delft-alumni besloten daarom een chip te ontwikkelen waarmee IoT-modules zelf energie kunnen opwekken.
Toepassingen zijn bijvoorbeeld temperatuursensoren in asfalt, die stroom genereren door wifi-en 4G-signalen af te tappen. Of elektronische prijskaartjes die meeliften op de energie van de lampen in een supermarkt. Nowi (40 medewerkers) haalde tot nu toe 12 miljoen euro groeikapitaal op bij investeerders waaronder Ad Scheepbouwer, de ex-ceo van telecombedrijf KPN.