Unilever heeft eerste prooi te pakken: verzorgingsmerk Wild – ING-topman ‘slechtst betaalde’ bankier EU

Ook nieuws: vakbond en OR tegen terugkeer oud-directeur Bax Music, Florbs scoort 1 miljoen bij bekende ondernemers, werkgevers verdeeld over inhuur zzp’ers en Tesla-verkoop in Nederland in vrije val.

unilever wild overname

1. Unilever op overnamejacht: verzorgingsmerk Wild is de eerste prooi

Unilever heeft het Britse verzorgingsmerk Wild overgenomen. Het zes jaar oude bedrijf verkoopt deodorant, lippenstift en zeep, met producten die volledig gemaakt worden van plantaardige ingrediënten en zonder plastic verpakkingen. Wild is opgericht door jeugdvrienden Freddy Ward en Charlie Bowes-Lyon. Zij houden bijna 120 miljoen euro over aan de deal, bericht The Guardian op basis van ingewijden.

Unilever zou zo’n 275 miljoen euro hebben betaald voor Wild, dat in het VK marktleider is in navulbare deodorants. Volgens ING-analist Mike Mulders past deze overname in Unilevers strategie om de marges op te krikken. Daarom gaan voedingsmerken als De Vegetarische Slager de deur uit en investeert het bedrijf in premium verzorgingsproducten. ‘Ik verwacht dat Unilever nog wel meer overnames gaat doen’, zegt hij tegen BNR.

Lees ook: Unilever slankt de voedingstak af: de strategie is ‘minder, beter en meer impact’

2. ING-topman heeft laagste salaris onder Europese banken-ceo’s

Steven van Rijswijk, de baas van ING, verdient ‘maar’ 2,7 miljoen euro per jaar. Dat is het laagste bedrag van alle topmannen bij grote Europese banken. Dat blijkt uit berekeningen van Bloomberg. De ING-topman deelt de laatste plaats op de lijst met Philippe Brassac van de Franse bank Crédit Agricole.

Topverdiener is UBS-topman Sergio Ermotti, die 15,6 miljoen euro ontving in 2024. UniCredit-baas Andrea Orcel zag zijn inkomen met 32 procent stijgen naar 13,2 miljoen euro.

Lees ook: Steven van Rijswijk (ceo ING) is niet bang om het poldermodel te laten sneuvelen

3. Vakbond en OR tegen terugkeer oud-directeur Bax Music

De Zeeuwse muziekwinkel Bax Music is failliet verklaard door de rechtbank in Middelburg. De ondernemingsraad en vakbond CNV hopen op een doorstart, maar dan zonder mede-oprichter Jochanan Bax, die ze verantwoordelijk houden voor het bankroet. ‘Hij is verreweg de slechtste werkgever die ik in de afgelopen jaren ben tegengekomen’, zegt CNV-onderhandelaar Henry Stroeks tegen PZC.

Begin dit jaar werd Bax als directeur vervangen door een interim-team dat veel verbeteringen doorvoerde, maar ook financiële problemen ontdekte. Leveranciers haakten af door betalingsachterstanden. Bij het bedrijf werken ruim 300 mensen verdeeld over vestigingen in Nederland en België. Alle winkels zijn gesloten en de website is offline.

4. Florbs scoort 1 miljoen voor beveiliging Google Drive-bestanden

De Utrechtse startup Florbs haalt 1 miljoen euro seed-financiering op bij bekende angel-investeerders. Chris Zadeh (Ohpen), Kalo Bagijn (BinckBank, Brand New Day), Kees Koolen (Booking.com), Dennis Dijkstra (Flow Traders) en Maikel Lobbezoo (Adyen) stappen in. Florbs beveiligt bedrijfsdata in Google Drive en levert aanvullende softwarediensten voor bedrijven die werken met Google Workspace. De startup bedient veertig grote klanten, waaronder Vopak, CitizenM, Wehkamp en Randstad, en wil internationaal uitbreiden.

5. Werkgevers verdeeld over inhuur zzp’ers

Werkgevers zijn verdeeld over de inhuur van zzp’ers. Ruim de helft wil minder zzp’ers inhuren, terwijl 44 procent doorgaat of juist meer inhuurt. Dat blijkt uit onderzoek van Randstad onder bijna 1.100 werkgevers, waar De Telegraaf over schrijft.

De Belastingdienst controleert strenger op schijnzelfstandigheid en de meeste werkgevers vinden dat goed. Horeca, winkels en ict willen vaker zzp’ers, terwijl zorg en overheid juist minder inhuren. Een derde van de bedrijven denkt zonder zzp’ers minder goed te presteren.

Lees ook: De winnaars en verliezers in het paniekvoetbal over zzp

6. En dan dit: Tesla-verkoop ingestort in Nederland

De verkoop van Tesla in Nederland is in het eerste kwartaal van 2025 bijna gehalveerd ten opzichte van vorig jaar. Er werden slechts 3.440 nieuwe Tesla’s geregistreerd, vergeleken met 6.842 in dezelfde periode van 2024. Ook in andere Europese landen zoals Frankrijk, Zweden en België dalen de verkoopcijfers. Opvallend is dat de algemene markt voor elektrische auto’s in Nederland juist groeide met 7,9 procent in januari, februari en maart.

Waarom dalen de verkopen? De controverses rond Elon Musk zijn een voor de hand liggende reden. Mensen willen liever niet meer gezien worden in een Tesla. Maar dat is niet de enige oorzaak. De concurrentie van goedkopere elektrische auto’s uit China is toegenomen, terwijl Tesla zelf eigenlijk maar twee modellen heeft. ‘Ze zijn volledig afhankelijk van de Model Y, en die verkoopt op dit moment niet. De Model 3 doet het wel aardig, maar een autobedrijf dat maar twee modellen heeft, dat is gewoon heel weinig’, aldus autojournalist Meindert Schut op BNR.

Rondje transfers 🔄

  • Voormalig topman van Shell Ben van Beurden is de nieuwe voorzitter van de raad van bestuur bij Clariant. Het Zwitserse chemiebedrijf heeft met Conrad Keijzer ook al een Nederlandse ceo.

Wat we ook lazen:

  • Boze klanten EasyPark lopen weg naar ANWB en Q-Park, ’We zien enorme stijging’ (Telegraaf)
  • Spotify krikt de prijzen op met 1 tot 4 euro per maand (Bright)
  • Bod op Just Eat Takeaway ruim 60 procent te laag, vindt Franse aandeelhouder (FD)
  • Deel van Nederlands bedrijfsleven voelt zich immuun voor Trump-heffingen (Nu.nl)