1. Ralph Hamers aan de slag in Silicon Valley
Voormalig ING-topman Ralph Hamers gaat aan de slag bij het Amerikaanse cybersecuritybedrijf Palo Alto Networks. De 59-jarige Hamers wordt een onafhankelijk lid van de raad van bestuur op het gebied van controle en veiligheid. De ex-ING-baas was in Silicon Valley sinds oktober ook al ‘extern senior adviseur’ en investeerder van Arta Finance, een door oud-medewerkers van Google opgerichte vermogensbeheerder.
In december werd bekend dat het OM afziet van vervolging van Hamers voor zijn rol in het witwasschandaal bij ING, waar hij tot 2020 de baas was. De bank schikte in 2018 voor 775 miljoen euro. Justitie vond na jaren onderzoek onvoldoende bewijs tegen Hamers persoonlijk.
2. OpenAI wijst bod van Musk c.s. officieel af
Het bestuur van OpenAI heeft het overnamebod van 97,4 miljard dollar van een clubje rond Elon Musk formeel afgewezen. De ChatGPT-maker zegt dat het bedrijf niet te koop is. De raad van bestuur zegt unaniem ‘de nieuwste poging van Elon Musk om zijn concurrentie te verstoren’ te hebben afgewezen.
Marc Toberoff, de advocaat van Elon Musk, liet in een reactie aan The New York Times weten ‘verrast’ te zijn door de snelle afwijzing van het bod. Volgens hem heeft het raad van bestuur de plicht om elk bod serieus in overweging te nemen, maar is dat nu niet gebeurd.
Lees ook: Dit is Durk Kingma, de Nederlandse co-founder van OpenAI
3. Kennis eist geleend miljoen terug van Pieter Vos
Een collega-techondernemer van Pieter Vos, oprichter van SaaS-bedrijf Rodeo, eist 1 miljoen euro terug die Vos van hem had geleend, zogenaamd voor de aanschaf van een Franse villa. Dat meldt NRC, die vrijdag de rechtszaak heeft bijgewoond. Vos zelf liet zich niet zien. Zijn kennis stelt dat hij een paar maanden voordat Rodeo in elkaar stortte, werd benaderd door Vos, wiens kapitaal ‘tijdelijk vast zat’. Dat moest onder meer blijken uit een screenshot met een bankafschrift waarop 76 miljoen euro prijkte.
Het geld kwam nooit terug, Rodeo Software ging failliet en er loopt inmiddels een strafrechtelijk onderzoek tegen Vos. ‘Vos was kennelijk het ene gat met het andere aan het dichten. Hij wist dat hij het nooit kon terugbetalen’, aldus de advocaat van eiser. Uitspraak volgt op 2 april.
Lees ook: De verdampte miljoenenomzet van Rodeo Software: ‘Hoe kan Pieter Vos iedereen zo gefopt hebben?
4. PwC: hierom heeft de VS meer unicorns dan Europa
Ook gecorrigeerd voor de omvang van de economie en de bevolking heeft de VS veel meer unicorns dan de EU. Meer dan de helft van de jonge bedrijven met een waarde van boven een miljard zit in de VS. Europa is goed voor minder dan tien procent, blijkt uit onderzoek van PwC. Dat noemt als oorzaken een gebrek aan durfkapitaal (venture capital) in de EU, en het feit dat unicorns zich vaker verplaatsen naar de VS.
Unicorns richten zich verder vaak op de consumentenmarkt en die is in de VS veel groter dan in de Europese Unie. Dat geldt ook voor de ‘talent pool’ waaruit snelgroeiende bedrijven gewild talent aantrekken. Regelgeving in de VS is bovendien gunstiger voor grote bedrijven. Elf procent van de Europese unicorns is gevestigd in Nederland, waarvan de meeste in Amsterdam.
Lees ook: Alarm om dalend aantal techstartups in Nederland: ‘We kunnen zo niet overleven’
5. Oprichter verkoopt containerscanner Supplai
Een kleine vijf jaar na de oprichting heeft oprichter Koen de Jong zijn startup Supplai verkocht aan het Nederlandse Certus Automation, meldt Quote. De prijs is niet bekendgemaakt. Met Supplai ontwikkelde De Jong video-analysetechnologie voor containers, vrachtwagens en goederentreinen. Die past goed bij de beveiligingstechnologie die Certus al levert.
De Jong gaat zich nu richten op zijn andere bedrijven Visionplatform.ai en Virtualworkforce.ai, platforms waarmee gebruikers slimme camera’s en AI-agents kunnen inregelen. De ondernemer is in zijn nopjes met de deal. ‘Veel Nederlandse startups worden door buitenlandse bedrijven overgenomen. Ik vind het mooi dat het door een Nederlands bedrijf is gekocht.’
6. En dan dit: Joop van den Ende adverteert tegen big tech
Theaterproducent Joop van den Ende roept de politiek op Nederlandse media te beschermen tegen Amerikaanse techbedrijven. In een paginagrote krantenadvertentie in onder meer NRC, De Telegraaf en het AD roept de mediamagnaat op niet te bezuinigen, maar juist te investeren in de publieke omroep. Ook vindt hij dat de verdienmodellen van Nederlandse tv-zenders en kranten zwaar onder druk staan.
Van den Ende spreekt in zijn pleidooi van ‘alarmfase één’ en noemt de ceo’s van Meta (Zuckerberg), Amazon (Bezos) en X (Musk). Die hebben volgens hem in president Trump ‘hun ideale partner gevonden. Ze manipuleren met hun platforms verkiezingen, misbruiken hun kennis van ons digitale gedrag en vervuilen bewust hun informatiekanalen met complottheorieën en leugens.’
Lees ook: Musk wordt te machtig: ‘Europa moet digitaal onafhankelijk worden’
Rondje funding 💸
- Sijbrand Tieleman en Rutger Beens hebben 1 miljoen euro opgehaald voor Proba, de startup waarmee ze de agrisector helpen de emissies van mest en kunstmest omlaag te dringen met binnen de keten verhandelbare certificaten (insetting). Future Food Fund en Yield Lab Europe leidden de ronde waaraan ook Value Factory Ventures deelnam.
- Daniel Reisman, Chris Bloomfield en Kibet Kipkemoi hebben 3,5 miljoen euro opgehaald voor Collie. Het Duitse Freigeist Capital zet in op de elektronische halsbanden van Collie, waarmee je vee op afstand kunt hoeden, ook in een uitgestrekte, natuurlijke omgeving.
Rondje kwartaalcijfers 📈
- De Volksbank zag door een reorganisatie en boetes vanwege gebrekkige klantcontrole z’n winst over 2024 kelderen. De nettowinst kwam op 144 miljoen euro uit, tegen 431 miljoen euro een jaar eerder. Zonder de kosten van het herstelplan (145 miljoen), de reorganisatie en de overstap naar het merk ASN (samen 96 miljoen) was de winst ongeveer gelijkgebleven.
Rondje transfers 🔄
- Simon van Rijn wordt de nieuwe cfo van Albert Heijn nadat Esther Veninga is vertrokken naar Barentz. Van Rijn werkt sinds 2005 bij Ahold Delhaize, de laatste jaren als senior vice president business planning & performance.
Wat we ook lazen:
- De tafels van challenger Table du Sud gaan de grens over, te beginnen in Antwerpen (AD)
- Hightech toeleverancier NTS Group haalt NPM Capital als investeerder aan boord (ED)
- Een interview met Douwe Kiela, die in Silicon Valley 80 miljoen ophaalde met Contextual AI (Telegraaf)
- Plasticruimer Boyan Slat: ‘Wanneer je iets goeds doet, word je een magneet van kritiek’ (NRC)