1. ASML-topman waarschuwt Europese politici
Voormalig ASML-ceo Peter Wennink was al niet te spreken over ons vestigingsklimaat en ook opvolger Christophe Fouquet is kritisch. De topman wil meer hulp van Nederlandse en Europese beleidsmakers voor de halfgeleidersector, zegt hij tegen The Economist.
Fouquet ergert zich met name aan de ‘blinde navolging’ van Amerikaanse exportrestricties, waardoor ASML veel van zijn chipmachines niet meer aan China mag leveren. De topman vindt dat Europa ‘zelf moet bepalen wat het wil’ en eist meer steun van Brussel. Als die steun uitblijft, waarschuwt hij, zullen de Europese kampioenen op termijn niet in Europa blijven.
Lees ook deze artikelen over ASML:
- Waarom ze bij ASML innoveren met mensen met autisme en ADHD
- ASML-ceo Christophe Fouquet krijgt riante erfenis mee, maar ook hoofdpijndossiers
- Hoe deze drie blinde vlekken ASML pijn hebben gedaan
2. Nederland stap dichter bij nieuwe kerncentrales
Nederland is een stap dichter bij de vier nieuwe kerncentrales die het kabinet-Schoof wil neerzetten. De ontwerpen die het Franse EDF en het Amerikaanse Westinghouse hebben ingediend, zijn geschikt voor de bouw. De Autoriteit Nucleaire Veiligheid en Stralingsbescherming (ANVS) heeft bij de eerste toets geen onoverkomelijke bezwaren gevonden, meldt De Telegraaf.
Het kabinet wil in 2035 in elk geval één nieuwe kerncentrale in gebruik nemen om de afhankelijkheid van gas af te bouwen, al raakt dat doel steeds verder uit beeld. Momenteel staat de enige werkende kernreactor die elektriciteit opwekt in Borssele. De Tweede Maasvlakte (Rotterdam), Terneuzen (Zeeland) en de Eemshaven (Groningen) worden onderzocht als optionele andere locaties.
3. Nederlandse supers gaan inkopen met internationale collega’s
Superunie richt een nieuwe inkooporganisatie op: Vasco International Trading. Dat doet het bedrijf samen met Colruyt Group (België) en Coop Group (Zwitserland). Met de krachtenbundeling proberen de supermarktketens goedkoper in te kopen bij leveranciers van internationale A-merken, meldt Levensmiddelenkrant. Albert Heijn en Jumbo zetten die stap eerder ook door zich aan te sluiten bij respectievelijk Eurelec en Everest.
De drie supermarktbedrijven – in Nederland zijn o.a. Dirk, Hoogvliet en Plus aangesloten – hebben elk een gelijk aandeel in de nieuwe inkooporganisatie, die vanuit Amsterdam gaat opereren.
4. Klimaatdoelen ING blijken SBTi-proof, Milieudefensie zet zaak toch door
ING heeft zijn klimaatbeleid laten toetsen door het Science Based Targets-initiatief (SBTi). De organisatie bevestigt dat de doelen van de bank wetenschappelijk onderbouwd zijn en binnen de internationale klimaatakkoorden passen, meldt ING. Milieudefensie is er niet van onder de indruk. De milieuactiegroep staat vandaag op de stoep met een dagvaarding; de ngo begint een rechtszaak tegen de bank, omdat die niet genoeg zou doen om gevaarlijke klimaatverandering aan te pakken
‘De stempel van SBTi staat vast mooi op de website van ING’, zegt een woordvoerder van Milieudefensie tegen het FD. ‘Maar ze kunnen nog steeds geld geven aan de Shells en Exxons van deze wereld, en die blijven boren naar olie en gas. Bovendien heeft SBTi slechts gekeken naar een deel van de portefeuille van ING.’
Lees ook: Donald Pols (Milieudefensie) wil met ING voorbeeld stellen
5. Picnic neemt voortaan retourpakketjes PostNL mee
Picnic breidt zijn businessmodel uit. Klanten konden al DHL-pakketten meegeven aan de bezorgers en daar zijn retourzendingen van PostNL bijgekomen. De online supermarkt heeft de service de afgelopen weken getest en is nu klaar om de dienst landelijk uit te rollen.
Klanten vroegen daar volgens medeoprichter Michiel Muller van Picnic al langer om. De bedrijven hebben elkaar goed leren kennen sinds ze samen een wielerploeg sponsoren, Team Picnic PostNL. ‘Daardoor raakten we snel in gesprek’, zegt financieel directeur Pim Berendsen, die topvrouw Herna Verhagen in april opvolgt als ceo.
6. En dan dit: wet in de maak om loonkloof te dichten
Gaat een nieuwe wet de loonkloof dichten? Minister van Sociale Zaken Eddy van Hijum heeft een voorstel ingediend ter internetconsultatie. Dat vloeit voort uit de Europese richtlijn Loontransparantie en verplicht werkgevers om transparanter te zijn over het salaris dat ze voor specifieke functies betalen, schrijft het FD. Daarnaast komt er een rapportageverplichting en moeten bedrijven zich verantwoorden als de loonkloof zonder goede reden 5 procent of hoger is. De wet wordt in mei naar de Tweede Kamer gestuurd.
Vrouwen krijgen in Nederland 4 procent minder betaald voor gelijk werk, bij gelijke ervaring en werkuren. Zonder correctie naar die factoren is het verschil in bruto uurloon zelfs 13 procent. Ze staan ook achteraan de rij bij loonsverhogingen, blijkt uit een peiling van vakbond CNV: mannen krijgen tweemaal zo vaak een salarisverhoging als vrouwen.
Rondje funding 💸
- Party-app Amigos heeft 2,5 miljoen euro geregeld bij BN’ers als Marco van Basten, Sander Schimmelpenninck, Sam Feldt en Frans Duijts. Ook andere investeerders leggen bij. Amigos begon in coronatijd als app voor huisfeestjes, inmiddels draait het platform om ‘spontane offline ontmoetingen’, gericht op jongeren. In Nederland heeft de app 800.000 gebruikers.
- Venture capital-bedrijf CTRL+ALT+INVEST steekt 800.000 euro in Attic Security uit Zevenbergen. Met het verse groeigeld wil de startup, gespecialiseerd in cyberveiligheid voor het mkb, het platform verbeteren en het marketing- en salesteam uitbreiden, met de bedoeling snel op te schalen.
Rondje kwartaalcijfers 📈
- Fastned zag de omzet in 2024 toenemen, maar het nettoverlies liep ook op. De omzet steeg met 43 procent naar 86,3 miljoen euro, het nettoverlies ging van 19,3 miljoen euro naar 26,6 miljoen euro. Het Amsterdamse snellaadbedrijf waarschuwt dat de vooruitzichten ’steeds onzekerder’ zijn geworden, door een vertraagde economische groei en geopolitieke spanningen.
Rondje transfers 🔄
- Nadine Klokke stopt per 1 mei als ceo van Knab. Ze had sinds 2019 de leiding over de online bank. Het bedrijf deelt niet mee waarom ze opstapt en ook haar opvolger is nog niet bekend. Wel kondigt de bank de komst van een nieuwe financieel directeur aan: Friedrich Spandl, nu senior programmamanager bij het bedrijf. Zijn benoeming moet nog worden goedgekeurd door de toezichthouders.
Wat we ook lazen:
- Amerikaanse luchtvaart weer naar de rechter als kabinet krimp Schiphol doorzet (Telegraaf)
- ‘China graaft overal naar grondstoffen, Europa graaft zijn eigen graf’ (De Morgen)
- De Nederlandsche Bank is na heropening dé nieuwste hotspot van Amsterdam (Parool)
- EU-ministers willen meer Europese tech, maar doen geen beloften over investeringen (NRC)
- ASR stopt volledig met beleggingen in olie en gas (FD)
- ABN Amro: productie voedingssector kan omhoog als machines taken van migranten overnemen (Volkskrant)