1. Etiketten Vegetarische Slager toch goedgekeurd
De etiketten op de verpakking van bijvoorbeeld kipstuckjes, gehacktbal en visvrije tonyn van De Vegetarische Slager hoeven toch niet aangepast te worden. Vorige week werd Jaap Korteweg nog door de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) op de vingers getikt omdat kopers door de namen van zijn vleesvervangers op het verkeerde been zouden worden gezet. Maar nu biedt de NVWA zijn excuses aan Korteweg aan, want het blijkt alleen om de uitingen op de website te gaan. “Het ging niet over de producten van de Vegetarische Slager die in de schappen van de supermarkten liggen, maar over de aanduidingen op de website van dit bedrijf”, stelt de warenautoriteit in een excuusbrief.
Jullie hebben het vast al gehoord, maar op onze website leggen we nog even uit waarom de waarschuwing is gegeven. https://t.co/XAEDYdnxgo
— NVWA (@_NVWA) 11 oktober 2017
2. Mokumse startup Triposo in handen van Italianen
Musement heeft het Amsterdamse Triposo gekocht. De Nederlandse startup, gestart door broers Richard en (voormalig Google-medewerker) Douwe Osinga, verzamelt informatie over toeristische bestemmingen van openbare bronnen om zo een reisgids met boekingsyteem via een app aan te bieden. Over de afgelopen jaren was er al ruim acht miljoen dollar in de startup geïnvesteerd, onder andere door Chris Sacca (een van de eerste investeerders in Twitter) en Michael Arrington (oprichter van Techcrunch). Het is onduidelijk hoeveel Musement, een Italiaans bedrijf waar lokale uitjes geboekt kan worden, betaalt voor Triposo.
3. Eric Schmidt ziet niveau onderwijs als bedreiging voor techsector
Eric Schmidt heeft de techindustrie over de gehele aardkloot wel gezien. De Alphabet-chairman en oud-bestuursvoorzitter van Google bracht een bezoek naar TQ, een Amsterdamse tech-hub, en werd gevraagd naar zijn visie op welke moeilijkheden Europese techbedrijven stuiten. Volgens Schmidt is vooral het hoger onderwijs een struikelblok, waarvan het niveau omhoog moet om alle banen bij techbedrijven te voorzien van gekwalificeerd personeel. “Dat heeft niet zozeer met de mensen die in het onderwijs werken te maken”, benadrukt Schmidt. “Maar vooral met onvoldoende financiering richting scholen.”
4. Zelfrijdende auto van startup Amber verzekerd
Centraal Beheer verzekert als eerste in Nederland zelfrijdende elektrische deelauto’s. Moederbedrijf Achmea sluit hiervoor een overeenkomst met de Eindhovense startup Amber Mobility. De oud-Challenger, opgericht door Merien ten Houten (oprichter van Ilse en Nu.nl), wil vanaf 2021 zelfrijdende wagens gaan maken die mensen tijdelijk kunnen gebruiken. De verzekeraar speelt in op de verwachte trend dat er steeds minder behoefte zal zijn aan de traditionele autoverzekering. “Niemand weet hoe de toekomst er exact uit zal zien”, zegt Robert Otto van Achmea. “Maar wij kunnen en willen niet afwachten.”
5. Biologische importeur verslaat De Vegetarische Slager in Duurzame 100
Voor het eerst in negen jaar staat een pionier uit de voedingssector op nummer 1 in de Duurzame 100, schrijft initiator Trouw. Volkert Engelsman, die een import- en distributiebedrijf heeft in biologische groente en fruit, voert de lijst van 2017 aan. Met zijn bedrijf Eosta probeert Engelsman ‘eerlijke prijskaartjes’ aan groente en fruit te hangen. De Vegetarische Slager Jaap Korteweg is nummer 2 op de lijst. Boyan Slat, die de plastic soep in zee wil uitroeien, maakt met plek 3 het podium compleet.
6. En dan dit: ondernemer aangehouden in zelfrijdende Tesla
Ondernemer en trendwatcher Vincent Everts baalt wederom als een stekker. De ondernemer en trendwatcher reed in zijn Tesla, maar werd staande gehouden door de politie. De korte video van Everts laat zien dat de handhaving (en wellicht het rechtssysteem) nog niet op de zelfrijdende auto ingesteld zijn.
Reed met @Tesla autopilot en politie hield me aan. Flinke boete. Rechter hoe lang blijft deze regel? pic.twitter.com/HPedYieJO2
— Vincent Everts (@vincente) 10 oktober 2017
7. Quote van de dag:
Tot zover de Sprout update van donderdag 12 oktober. Tot morgen! Mis je iets of wil je gewoon reageren? Doe het op Twitter of Facebook.
Fan van Sprout? Word lid en ontvang direct:
✓ Meer kennis toegang tot alle artikelen én de verdiepende bookazines
✓ Meer exposure laat jouw bedrijf zien met persberichten en online advertentie
✓ Meer relaties middels het ondernemersnetwerk met events en online forum