1. Spotify onder naam SPOT naar beurs
Spotify heeft zich officieel aangemeld voor notering op de New York Stock Exchange. Het bedrijf zal genoteerd worden onder de naam SPOT. Spotify’s wil naar de beurs om bestaande aandelen, die al in handen zijn van geldschieters, aan de beurs te registreren. Volgens de ingediende documenten zijn die aandelen bij elkaar 1 miljard dollar waard, maar dat bedrag lijkt slechts tijdelijk. De echte prijs van een aandeel Spotify wordt pas later bekend. Daarmee kiest Spotify voor een directe notering op de beurs, wat relatief ongebruikelijk is. Normaal gesproken willen bedrijven met een beursgang geld ophalen bij nieuwe investeerders.
2. Restauranthouders beginnen Thuisbezorgd-killer
De restauranthouders die zich verzetten tegen de eenzijdige commissieverhoging van Thuisbezorgd, beginnen een eigen bestelwebsite. Eten.com moet de verlieslatende scaleup van Jitse Groen uit de markt drukken. Achter Eten.com zit een coöperatie, waarbij de aangesloten restaurants zelf de dienst uitmaken. Ze betalen een vaste commissie van zes procent per bestelling en krijgen inzicht in alle data die het platform verzamelt. Bovendien kunnen de voorwaarden alleen worden gewijzigd als het bestuur unaniem beslist. “Met Eten.com hopen we de regie weer in handen te krijgen”, zegt initiatiefnemer Sleman Mirza tegen RTL Z.
3. Brouwerij De Prael start franchise-model
Oprichters Arno Kooy en Fer Kok willen hun bierbrouwerij De Prael via een franchisemodel uitrollen. Daarnaast opent de onderneming binnenkort twee nieuwe brouwerijen in Groningen en Den Haag. Bij het sociale bedrijf werken voornamelijk mensen met een psychische afwijking en inmiddels telt het bedrijf zo’n 135 medewerkers. “Als ik de jongens en meisjes zwetend door de horeca zie ploegen om het bier bij de tafels te krijgen, dan geeft dat zo’n enorme voldoening”, zegt Kok van De Prael tegen Maatschapwij. “Want ik weet van hoever ze komen. Ja, bij ons is iedere dag écht een feestje.” De Amsterdamse brouwerij wist eind vorig jaar nog een investering van de Limburgse bierbrouwer Lindeboom binnen te hengelen.
4. Rabobank lanceert eigen cryptoportemonnee
Rabobank overweegt een veilige plek voor de opslag van computergeld te ontwikkelen, schrijft Het Financieele Dagblad. Deze ‘veilige plek’ zou Rabobit heten, een eigen cryptoportemonnee. De bank benadrukt dat Rabobit nog geen product is, maar slechts een verkenning om te onderzoeken of er belangstelling is. “We testen de propositie op het moment bij Rabo-klanten en niet-klanten”, laat een woordvoerder van Rabobank aan het FD weten. “We willen weten of cryptoklanten het een veiliger idee vinden als hun internetgeld bij de bank staat.” Volgende week wordt bekend of dit idee verder uitgewerkt gaat worden.
5. Aantal fastfoodzaken in de lift
Het aantal fastfoodzaken in Nederland neemt toe, blijkt uit onderzoek van ABN Amro. Omdat bestaande winkels uitbreiden en internationale ketens zoals Five Guys en Dunkin’ Donuts zich met meerdere locaties in ons land vestigen. Volgens de bank daalde het aantal fastfoodzaken tussen 2005 en 2012 maar was daarna sprake van een groei met 7 procent. Begin 2018 waren er 6.240 fastfoodwinkels, tegen 6.070 begin 2005. Fastfoodzaken profiteren van consumenten die vaker buiten de deur eten en kiezen voor gemaksvoedsel. Verder verwacht ABN Amro dat dat dit jaar de consumptie van fastfood verder zal toenemen, met een stijging van de verkoopvolumes met vijf procent.
6. En dan dit: oud-F1-coureur Doornbos moet miljoenen dokken
Voormalig autocoureur Robert Doornbos moet ruim 10,6 miljoen euro sponsorgeld terugbetalen aan de Limburgse vastgoedondernemer Harry Muermans. Het gerechtshof in Den Bosch heeft dat bepaald in een slepende procedure tussen Doornbos en zijn voormalige sponsor. Muermans financierde de racecarrière van Doornbos, die in 2005 en 2006 voor Minardi en Red Bull in de Formule 1 reed. De ondernemer wilde het geld terug omdat het een lening zou zijn geweest. De rechtbank in Roermond stelde de sponsor eerder in het ongelijk, maar in hoger beroep stelde het hof vast dat het inderdaad ging om uitgeleende bedragen.
7. Quote van de dag:
Tot zover de Sprout update van donderdag 1 maart. Tot morgen!
P.s. Vergeet ons niet te volgen op onze gloednieuwe Linkedin-pagina!
Fan van Sprout? Word lid en ontvang direct:
✓ Meer kennis toegang tot alle artikelen én de verdiepende bookazines
✓ Meer exposure laat jouw bedrijf zien met persberichten en online advertentie
✓ Meer relaties middels het ondernemersnetwerk en 12 x live events