Je hebt een lumineus idee, een innovatief plan. Iets waar heel Nederland op zit te wachten. Onderzoek en ontwikkeling zullen echter lastig zijn en op de markt brengen zal veel geld kosten.
Jij, de plannenmaker, ziet dit niet als geld, maar als een geweldige investering. En lastig? Nee, niet lastig, juist spannend.
Maar…onbekend maakt onbemind. Zelf geloof je er heilig in maar de bank gaat je niet lenen. Want: het plan is niet realistisch. En vooral: de risico’s zijn niet in te schatten. Waar ga je dan lenen?
FFF
Voor dit soort plannen, innovaties, wordt de eerste honderdduizend, soms zelfs tweehonderdduizend in de fff-sfeer geleend: family, friends en fans. Of, voor de sceptici onder ons, family, friends en fools.
In deze sfeer wordt ook het eigen geld ingelegd, zoals een erfenis of een huis dat goed is verkocht.
Met die eerste ton ga je het idee ontwikkelen en op de markt brengen. Een ton is normaliter voldoende om te kijken of het plan levensvatbaar is. Mocht het aantoonbaar levensvatbaar blijken, dan wil de bank vaak alsnog wel lenen.
Investeerders
Maar, als je plan na de eerste investeringen van jezelf en van de fff-en nog steeds in een ontwikkelfase is, of er moet nog een schepje bovenop, of je wilt sneller groeien met je bedrijf, bijvoorbeeld door overname, dan kun je gaan kijken bij private investors. Daarvoor zijn de pitches, de shows op tv, de… Maar hiervoor zijn natuurlijk bovenal de een-op-eengesprekken, met de durfkapitalisten, business angels of mensen die gewoon voldoende geld hebben en daar wat mee willen.
Deze mensen lenen grote bedragen en delen in het risico. De manier waarop is heel erg wisselend. Sommige investeerders willen alleen een minderheidsaandeel, anderen investeren 50 procent van het benodigd kapitaal en zijn meewerkend directielid. Er zijn er die in veel verschillende projecten investeren en private investors die in een of twee projecten meedoen.
Zo veel mensen, zo veel mogelijkheden. En ook zo veel onderhandelingspunten.
Voordelen
Een investeerder heeft twee voordelen. Het eerste is natuurlijk het geld. Maar het ‘natuurlijke’ gevolg daarvan is, dat je een betrokken meedenker hebt. Iemand die net zo betrokken is als jijzelf, met wie je echt de ontwikkelingen kunt bespreken.
Zie het als het opvoeden van kinderen; het is fijn dat je partner, of je ouders, net zo onbevangen van het kind kunnen houden, meegenieten van de hoogtepunten, maar ook ’s nachts aan het bed zitten.
Go
Dus: heb je een goed plan, werk het uit en zet de stap. Zie het als een kind, met aandacht en betrokkenheid en het hoofd erbij houden, wordt het vanzelf groot. En bedenk: maar weinigen van ons hebben een echt goed plan!
Esther Schulte is oprichtster van financiële dienstverlener Ocean Finance. Ze schreef onlangs ‘Financiën voor Ondernemers‘, een praktische handleiding.
Lees ook uit Sprout magazine: Onderneemster Muriël Kneepkens leende 105.000 euro van haar moeder en schoonouders