1. Minister sprak voor haar beurt over wet verantwoord ondernemen
Het kabinet heeft nog geen standpunt ingenomen over de initiatiefwet over internationaal maatschappelijk verantwoord ondernemen (IMVO). RTL Nieuws meldde donderdag dat het kabinet tegen het voorstel van zes partijen is, maar minister Micky Adriaansens (Economische Zaken) zegt dat zij voor haar beurt heeft gesproken toen zij zich kritisch uitliet over het voorstel. Ook partijgenoot Liesje Schreinemacher, minister voor Buitenlandse Handel en Ontwikkelingssamenwerking, was kritisch op de wet. Adriaansens: ‘Wij zijn nog in gesprek.’
2. ‘Gestolen ASML-informatie kwam uit systeem voor productontwikkeling’
De interne informatie die recent bij ASML werd gestolen door een Chinese medewerker kwam uit een softwaresysteem dat wordt gebruikt in de productontwikkeling. Dat systeem bevat informatie over de lithografiemachines van het bedrijf, die cruciaal zijn in het productieproces van geavanceerde halfgeleiders. Dat meldt persbureau Bloomberg op basis van anonieme bronnen. ASML wil niet reageren. Eerder lieten zowel de Nederlandse als de Amerikaanse autoriteiten weten ‘zeer bezorgd’ te zijn over de diefstal.
Lees ook: Zo groeide ASML uit tot de grootste chipmachinefabrikant ter wereld
3. Hadrian wint Startup van het Jaar-award
Hadrian is de winnaar van de MT/Sprout Startup van het Jaar-verkiezing. Co-founder Olivier Beg versloeg donderdag de oprichters van OpenUp, Nostics en Quan. De startup richt zich op het continu beschermen van grote bedrijven die veel aan het internet blootgesteld zijn. De startup ontwikkelt een cybersecurityplatform dat bedrijfssystemen benadert als ware het een hacker die van buitenaf speurt naar kwetsbaarheden.
‘Ze zien eruit als de jongens die het wel even gaan fixen. Ze zijn van huis uit hackers en snappen de technologie als geen ander’, aldus juryvoorzitter Philip Bueters (MT/Sprout).
Lees verder: Hadrian wint Startup van het Jaar-award
4. Prins Constantijn: ‘Buitenlands talent essentieel voor Nederlandse economie’
Het is ‘essentieel om buitenlandse talent aan te trekken’ voor de Nederlandse economie, zegt Constantijn van Oranje, speciaal gezant voor Techleap.nl in gesprek met BNR. ‘We hebben bedrijven die hard willen groeien. Als ze dat niet kunnen, zullen ze ergens anders naar toe gaan.’
De prins laat zich onder meer kritisch uit dat het kabinet minder buitenlandse studenten in Nederland wil laten studeren en vindt dat pensioenfondsen meer zouden moeten investeren in bedrijven.
5. Winst stijgt sterk bij bouwbedrijf BAM
Bouwbedrijf BAM heeft de hoogste winst in jaren behaald. De nettowinst bedroeg 180 miljoen euro, het jaar daarvoor was dat nog 18 miljoen. De omzet daalde door de verkoop van buitenlandse dochters van 7,3 miljard euro in 2021 naar 6,6 miljard in 2022. Bestuursvoorzitter Ruud Joosten spreekt van een ‘bevredigend operationeel resultaat’. Het bouwbedrijf keert voor het eerst sinds vier jaar ook weer dividend uit.
Elke dag deze nieuwsupdate ontvangen?
Schrijf je in voor de MT/Sprout-nieuwsbrief Management & Leiderschap,
met elke dag het laatste nieuws en de beste artikelen over management en leiderschap.
6. Must read: Hoe de gedroomde opvolger van Schiphol-baas Benschop aan de kant werd gezet
Ze werd gezien als de beoog president-directeur van Schiphol, maar toch vertrok Hanne Buis een aantal weken geleden bij de luchthaven. Conflicten tussen Buis en crisismanager Ruud Sondag leidden tot het vertrek, blijkt uit een reconstructie van het FD. Dat terwijl de staat, grootaandeelhouder, juist een sterke voorkeur voor operationeel directeur Buis had om Dick Benschop op te volgen.
7. Bij de koffieautomaat: DNB kritisch: contant geld te weinig geaccepteerd
De Nederlandse Bank (DNB) waarschuwt dat in te veel winkels niet met contant geld betaald kan worden. Op dit moment kan in 4 procent van de winkels alleen met pin afgerekend worden. Van de bioscopen weigert 22 procent cashgeld, gevolgd door parkeerfaciliteiten (16 procent) en apothekers (12 procent).
DNB-expert Esther van den Kommer zegt op NPO Radio 1 dat het een zorgelijke ontwikkeling is: ‘Voor goedlopend betalingsverkeer is contant een belangrijk betaalmiddel. Daarmee zorg je ervoor dat iedereen mee kan blijven doen. Ook kwetsbare klantengroepen moeten kunnen blijven betalen.’
Nieuws inhalen? Lees alle Management & Leiderschap-updates