De Amsterdamse startup wint daarmee de Startup van het Jaar-beker en mag een jaar lang de prestigieuze titel dragen.
Hadrian: security-startup met potentie
Hadrian richt zich op het continu beschermen van grote bedrijven die veel aan het internet blootgesteld zijn. De startup ontwikkelt een cybersecurityplatform dat bedrijfssystemen benadert als ware het een hacker die van buitenaf speurt naar kwetsbaarheden.
Het bedrijf, in 2021 opgericht door (goedaardige) hackers en serie-ondernemers Rogier Fischer en Olivier Beg, heeft inmiddels 65 mensen op de payroll en al ruim 20 miljoen euro opgehaald. Onder meer ABN Amro Ventures stapte onlangs in.
‘Ze zien eruit als de jongens die het wel even gaan fixen. Ze zijn van huis uit hackers en snappen de technologie als geen ander’, aldus juryvoorzitter Philip Bueters (MT/Sprout). ‘De samenwerking met ABN Amro is wat de jury betreft een validatie van de potentie die hun aanpak en team hebben.’
Lees ook: Security-startup Hadrian heeft de investeerders voor het uitkiezen
De jury bestond verder uit Homam Karimi (Studytube), Michiel Meyer (Workwize, de winnaar van vorig jaar), Lisa Brouwer (Curiosity VC) en Thijs Dijkman (Peak).
Hadrian liet drie sterke concurrenten achter zich die eerder uit een shortlist van 12 genomineerde startups waren geselecteerd. De jury kwam na lang beraad tot een winnaar. ‘De potentiële maatschappelijke impact is bij alle vier enorm. De vraag is hoe snel ze kunnen gaan’, aldus Bueters.
Quan: wellbeing van werknemers verbeteren
Quan is een online platform om het welzijn van werknemers en hun teamprestaties te meten en te verbeteren. Sinds de lancering in mei 2022 hebben oprichters Arosha Brouwer en Lucy Howie al een partnership gesloten met Nationale-Nederlanden en 27 betalende klanten, waaronder namen als Bynder, Arcadis, Informa en Lepaya, die 54 teams en meer dan 500 werknemers met Quan laten werken.
De jury is onder de indruk van de vernieuwende benadering voor wellbeing van werknemers: niet vanuit het individu of de hr-afdeling, maar vanuit team en hun leiding. En Brouwers oogstte lof met haar overtuigende presentatie. ‘Hands down de beste pitcher van de dag’, aldus Bueters.
Nostics: razendsnel op bacteriën testen
Nostics levert een oplossing waarmee huisartsen en andere medici razendsnel op schimmels en bacteriën kunnen testen met een mobiel lab. Via een zelfontwikkelde chip en AI-software is binnen tien tot vijftien minuten aan te geven of een patiënt lijdt aan een bacteriële infectie. Een kostbare en tijdrovende gang naar het laboratorium is daardoor niet meer nodig.
De startup van Eva Rennen en Vincent Laban heeft al bijna 7 miljoen euro opgehaald aan funding en richt zich op de internationale markt. In de Verenigde Staten is Nostics al hard op weg om goedkeuring aan te vragen bij gezondheidswaakhond FDA. Eind 2023 of begin 2024 wil Nostics daar zijn eerste goedgekeurde bacterietest op de markt zetten.
De jury noemt Nostics een ‘veelbelovende toepassing’ die een ‘enorme maatschappelijke uitdaging’ aanpakt: het betaalbaar en toegankelijk maken van zorg. Ook lijkt het bedrijf snel stappen te maken om goedkeuring te krijgen van de FDA.
OpenUp: platform voor mentale zorg
Tot slot greep ook OpenUp (net) naast de award, nadat het de winnaar was van de publieksronde in de Startup van het Jaar-verkiezing. Het bedrijf kreeg de meeste stemmen in de poll van MT/Sprout.
OpenUp geeft werknemers van bedrijven toegang tot mentale zorg, bijvoorbeeld een een-op-een-consult met een psycholoog, voor een vast bedrag per jaar De startup van Gijs Coppens en Floris Rost van Tonningen is opgericht in 2019 en tankte bij elkaar 20 miljoen euro bij investeerders.
De jury kijkt met bewondering naar het groeitempo van de startup. OpenUp is inmiddels beschikbaar in 20 talen en heeft 250.000 gebruikers verspreid over 750 bedrijven. En dat in relatief korte tijd. Bueters: ‘Het zit knap in elkaar en vervult een behoefte. Het product lijkt zichzelf te verkopen, als je kijkt naar het ongelofelijk tempo waarin de omzet van OpenUp groeit.’