1. Generatieve AI raakt kwart westerse banen, waarschuwt Goldman Sachs
De doorbraak van generatieve kunstmatige intelligentie zoals ChatGPT kan ervoor zorgen dat een kwart van de banen in de VS en West-Europa automatiseert. Daarvoor waarschuwt Goldman Sachs, schrijft FT. De analisten van de zakenbank voorzien een boost van de mondiale economie van zo’n 7 procent over een decennium, plus de ontwrichting van 300 miljoen banen. Vooral de advocatuur en administratieve taken zouden in de gevarenzone zitten.
Lees ook: Wie is Mira Murati, het genie achter ChatGPT dat waarschuwt voor haar eigen producten?
2. Doorstart voor Scotch & Soda dankzij Amerikaanse investeerder
Het Amerikaanse Bluestar Alliance is de nieuwe eigenaar van Scotch & Soda. Het failliete Nederlandse modemerk maakt daarmee een doorstart en komt in handen van de eigenaar van onder meer sportmerk Hurley, meldt RTL Nieuws.
Scotch & Soda vroeg op 20 maart faillissement aan. Volgens curator Jasper Berkenbosch behoudt ‘een vrij grote groep werknemers’ hun baan. In Nederland telt het merk zo’n 800 medewerkers. Scotch & Soda blijft door de overname actief in Nederland. Het merk heeft hier 32 winkels.
Lees ook: Scotch & Soda koos de vlucht naar voren: zo ging het failliet
3. Ook Belastingdienst wil TikTok op werktelefoons verbieden
Rijksambtenaren kregen eerder al de opdracht om spionagegevoelige apps als TikTok van hun werktelefoon te verwijderen. De Belastingdienst komt nu met een vergelijkbaar verbod uit vrees dat TikTok gebruikt kan worden om mensen te bespioneren, meldt Nu.nl. Op termijn krijgen de ambtenaren telefoons waarop alleen nog vooraf goedgekeurde apps kunnen worden geïnstalleerd en gebruikt.
TikTok-eigenaar ByteDance benadrukt dat geen enkele staat of overheid het bedrijf controleert. ‘De Chinese overheid heeft geen enkele toegang tot gebruikersgegevens van TikTok’, zei ByteDance vorige week nog.
Lees ook: De onmogelijke taak van TikTok-topman Shou Zi Chew: vertrouwen winnen van het Westen
4. Nederlandse regio’s domineren top 10 Europees vestigingsklimaat
Nederlandse regio’s behoren tot de aantrekkelijkste plekken in Europa voor bedrijven om zich te vestigen. Dat blijkt uit de RCI-index, die de Europese Commissie heeft gepubliceerd, meldt NOS.
In de top 10 van meest concurrerende regio’s van Europa staan vijf Nederlandse regio’s: Utrecht (eerste plaats), Zuid-Holland (2), Noord-Brabant (4), Amsterdam (5) en Gelderland (8). De onderzoekers keken naar bijna 70 indicatoren op het gebied van onder andere economische stabiliteit, innovatie, infrastructuur, arbeidsmarkt, onderwijs en gezondheid.
5. KPN strikt directievoorzitter Interpolis
Chantal Vergouw stapt over naar telecombedrijf KPN. De directievoorzitter van verzekeraar Interpolis gaat vanaf juni leiding geven aan de KPN-divisie die telecomdiensten levert aan zakelijke klanten, schrijft De Telegraaf. Vergouw was sinds vorig jaar april als lid van de raad van commissarissen van KPN. Vergouw was zeven jaar topvrouw van Interpolis. Daarvoor werkte ze bij ING in verschillende functies.
Elke dag deze nieuwsupdate ontvangen?
Schrijf je in voor de MT/Sprout-nieuwsbrief Management & Leiderschap,
met elke dag het laatste nieuws en de beste artikelen over management en leiderschap.
6. Must read: Overheid wil traditie van deeltijdwerken vrouwen doorbreken
Vrouwen werken fors minder dan mannen: 29,2 uur per week tegenover ruim 39 uur per week. Dat blijkt uit cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek. De overheid is een campagne gestart om vrouwen meer aan het werk te krijgen. Volgens Janneke Plantenga, hoogleraar Economie aan de Utrecht University School of Economics, is deze werkverhouding een ‘traditie’ geworden. ‘Het is nooit zo geweest dat vrouwen voltijds hebben gewerkt’, zegt ze tegenover BNR.
De wetenschapper ruimt wel graag een misverstand uit de weg: minder werken betekent niet per se meer vrije tijd. ‘Veel vrouwen zijn ook actief met mantelzorg, zorg voor ouderen en zorg voor kinderen.’
7. Bij de koffieautomaat: Alibaba-oprichter onverwachts in China na ‘buitenlandse vlucht’
Jack Ma is onverwachts opgedoken in China, meldt Reuters. De Alibaba-oprichter verscheen maandag op een school in Hangzhou, nadat hij ruim een jaar in het buitenland had verbleven. Het persbureau hint dat zijn terugkeer het vertrouwen van ondernemers in de particuliere sector moet herstellen.
De reden van zijn destijds plotselinge vertrek uit China is altijd onduidelijk gebleven. Het kwam niettemin symbool te staan voor de onzekerheid die er heerst bij ondernemers. Zo heeft Beijing strenge regelgeving ingevoerd tegen de vrije sector en dan met name tegen de technologiesector.
Nieuws inhalen? Lees alle Management & Leiderschap-updates