1. Tesla zou Musk willen wippen, bestuur ontkent
Krijgt Tesla een nieuwe ceo? Bestuursleden zouden de zoektocht zijn gestart naar een opvolger voor Elon Musk, zeggen bronnen tegen The Wall Street Journal. Volgens de zakenkrant heeft het bestuur contact gezocht met verschillende executive search bureaus, in navolging van de enorme verkoopdaling in het eerste kwartaal (-71%), de smak die het bedrijf op de beurs heeft gemaakt en irritaties over alle tijd die Musk in het Witte Huis doorbrengt.
Tesla en Musk wilden voor publicatie niet op het verhaal reageren, maar gingen daarna wel in verweer. Bestuursvoorzitter Robyn Denholm noemt de bewering ‘absoluut onwaar’, Musk spreekt van een ‘uiterst ernstige schending van ethiek’, in hoofdletters.
2. ‘Blokker wil 30 tot 40 winkels openen’
Blokker gaat weer 30 tot 40 winkels openen in Nederland. Dat zeggen diverse bronnen tegen RTL Z. Na het faillissement van een half jaar geleden is de merknaam in handen gekomen van zakenman Ronald Palmer. Hij is de neef van wijlen Jaap Blokker en leidde het familiebedrijf tussen 2011 en 2015, daarna werd hij ontslagen. Dat uitgerekend Palmer de merknaam uit de boedel kocht, was een grootse comeback, maar tot dusver bleef het stil rond zijn plannen.
Verschillende partijen bevestigen het aantal te openen winkels aan de nieuwszender. Sommige komen op voormalige Blokker-locaties, zoals een vestiging in Breskens (Zeeuws-Vlaanderen). Op dit moment zijn alleen de ongeveer 40 Blokker-winkels van franchisenemers nog open. Met de nieuwe locaties zou het aantal tussen de 70 en 80 filialen uitkomen. Voor het faillissement had de keten bijna vierhonderd vestigingen.
Lees ook: Roland Palmer maakt een comeback als redder van Blokker
3. CPB en DNB: importheffingen remmen Nederlandse economie
De economische groei in Nederland zal in 2025 en 2026 lager uitvallen als president Trump zijn importheffingen doorzet. Dat verwachten zowel het Centraal Planbureau (CBP) als De Nederlandsche Bank (DNB), meldt NOS. Het CBP rekende met een tarief van 20 procent voor de Europese Unie. Die maatregel is tijdelijk gepauzeerd, maar mocht de heffing er toch komen, dan verwacht het onderzoeksinstituut dat de economische groei dit jaar 0,4 procent lager uitvalt (1,5 procent in plaats van 1,9) en volgend jaar 0,6 procent (0,9 procent in plaats van 1,5).
DNB komt met min of meer dezelfde conclusie. Maar ‘heel veel duurder’ wordt het leven in Nederland niet, de inflatie loopt in het ergste geval slechts tienden van een procentpunt op.
4. Sam Altman wil ogen van ‘miljarden’ mensen scannen
Hoe weet je dat je online te maken hebt met een echt mens en geen AI-bot? De Amerikaanse tech startup Tools for Humanity, opgericht door OpenAI-ceo Sam Altman, zegt de ultieme oplossing te hebben gevonden, schrijft de Volkskrant. Namelijk: een oogscan van zoveel mogelijk mensen koppelen aan een online identiteit. Het bedrijf betaalt mensen een bepaald bedrag in Worldcoin, de eigen cryptomunt, om die privacygevoelige en biometrische data over te dragen.
Het project werd woensdag gelanceerd in de Verenigde Staten. Volgens Altman hebben twaalf miljoen mensen hun irissen inmiddels gescand. Dat moeten er ‘miljarden’ worden. Marijn Sax, onderzoeker aan het Instituut voor Informatierecht, is kritisch. Een gigantische, zogenaamd decentrale database met ID’s die in handen is van één bedrijf? ‘Het zou hilarisch zijn als het niet zo problematisch was.’
5. Stroomprijzen steeds vaker negatief
De gemiddelde stroomprijs in Nederland is vorig jaar met bijna een vijfde gedaald. Dat schrijft de Volkskrant op basis van het jaarlijkse marktrapport van netbeheerder Tennet. Een steeds groter deel van alle elektriciteit komt van zon en wind (plus 9 procent in 2024) en dat leidt met name op zonnige dagen tot overschotten. Hierdoor daalt de prijs van elektriciteit steeds vaker tot het nulpunt of zelfs daaronder, waardoor negatieve prijzen ontstaan. Dat betekent dat producenten moeten betalen om hun elektriciteit aan het net te leveren. Vorig jaar telde Nederland 458 uur met zulke negatieve stroomprijzen – een stijging van maar liefst 45 procent ten opzichte van een jaar eerder.
6. En dan dit: geld Groeifonds komt maar niet door, zegt batterijsector
De Nederlandse batterijsector wacht al twee jaar op geld van het Groeifonds. Dat schrijft het FD. Het gaat om een in 2023 toegekende subsidieaanvraag voor 800 miljoen euro. Daarvan komt bijna 300 miljoen van de overheid, de rest is voor de rekening van private partijen. Het geld is onder meer bedoeld voor de bouw van een gezamenlijke proeffabriek voor batterijcellen; daarmee willen startups aantonen dat hun innovaties ook grootschalig geproduceerd kunnen worden.
Maar de betrokken bedrijven moeten middels ‘langdurige schriftelijke procedures’ aantonen dat het geld rechtmatig wordt uitgekeerd. Zo loopt het proces grote vertraging op, aldus het Battery Competence Cluster (BCC), de organisatie die de aanvraag coördineert. Directeur Mustafa Amhaouch van BCC maakt zich zorgen: ‘Kleine spelers met een mooie uitvinding die hun productie niet kunnen testen en opschalen, worden links en rechts ingehaald.’
Lees ook: Europa wil een eigen batterij-industrie, maar gaat dat lukken zonder Northvolt?
Rondje kwartaalcijfers 📈
- Autodealer Van Mossel Group heeft een goed jaar achter de rug. De omzet groeide met 12 procent tot ruim 6,2 miljard euro en de brutowinst steeg van 196 miljoen naar 210 miljoen. Het bedrijf verwacht dit jaar uit te komen op een omzet van zeker 8,5 miljard.
- McDonald’s heeft in het eerste kwartaal van 2025 minder hamburgers en friet verkocht. De omzet kwam uit op iets minder dan 6 miljard dollar (5,3 miljard euro), 3 procent lager dan in het eerste kwartaal van 2024. De nettowinst daalde met 3 procent, tot 1,9 miljard dollar.
Rondje transfers 🔄
- Miled Boukrami is de nieuwe cfo van Wehkamp Retail Group. Ze volgt Chris Rostron op, die eind maart met pensioen ging. Boukrami komt over van fashionretailer Loavies, waar ze verantwoordelijk was voor finance en operations.
- MT/Sprout Next Leader Youri van der Avoird is op 1 mei gestart als businessmanager bij vergelijkingssite Independer. Tot september vorig jaar werkte hij als head of marketing & proposition bij Zilveren Kruis, daarvoor had hij verschillende functies bij Interpolis.
- Robbie Sakkers is per 1 mei benoemd tot CIO van The Specialist Group, een detacheringsbureau voor technisch specialisten. Eerder had hij leidinggevende functies in IT bij onder andere Tata Steel en Achmea.
Wat we ook lazen:
- Veel EU-landen willen tekorten laten oplopen voor extra defensie-uitgaven (Nu.nl)
- Mogelijke corruptie bij bouw datacenter Microsoft in Wieringermeer (de Volkskrant)
- Inflatie in Nederland loopt weer op tot boven de 4 procent (FD)
- AI-baas Sam Altman lanceert World: gaat strijd aan tegen bots (Crypto Insiders)
- Rijke L’Oréal-telg heeft grote schoenen te vullen als nieuwe vicevoorzitter van het cosmeticabedrijf (de Volkskrant)