1. Invest-NL neemt initiatief voor nieuw fonds voor scaleups
Invest-NL overweegt een deel van de extra miljoenen die het kabinet-Schoof heeft toegezegd in een nieuw fonds te stoppen. De staatsinvesteerder wil samen met pensioenfondsen, ontwikkelingsmaatschappijen en private partijen de mogelijkheden onderzoeken voor een zogenoemd fonds-in-fonds. Met zo’n constructie kan Invest-NL rendementsrisico’s via garanties gedeeltelijk afdekken en wordt het voor pensioenfondsen aantrekkelijker om in te stappen, schrijft het FD.
Zelf wil Invest-NL 200 miljoen euro in dit fonds met als werktitel ‘Dutch Impact Growth Fund’ steken. Dat moet op ‘niet al te lange termijn’ een omvang krijgen van 600 miljoen tot 1 miljard euro. Het kapitaal is bedoeld om scaleups door te laten groeien tot volwaardige bedrijven. Ceo Rinke Zonneveld: ‘Het is allemaal nog prematuur, toch merken we dat de bereidheid om hierin te investeren groter wordt.’
Lees ook: Deze co-investeerders hebben de meeste invloed en connecties in Nederland
2. Triodos wil beloning commissarissen opschroeven na beursgang
Triodos wil de raad van commissarissen fors meer gaan betalen na de aanstaande beursgang. Dat meldt het FD op basis van een voorstel, dat tijdens de aankomende aandeelhoudersvergadering behandeld wordt. Volgens die plannen zou de basisbeloning voor commissarissen gemiddeld met circa 75 procent stijgen. In plaats van 30.000 euro zou de voorzitter van de rvc voortaan 52.500 euro bijgeschreven krijgen, leden van de raad gaan van 20.000 naar 35.000 euro.
Beleggersvereniging VEB noemt de plannen ‘op z’n vriendelijkst gezegd zeer onhandig’. Triodos is verwikkeld in een slepend conflict met certificaathouders, die de waarde van hun certificaten de afgelopen jaren zagen kelderen en compensatie eisen. ‘Er is al enige scepsis over de gang naar Euronext, dit voorstel kan de weerstand verder vergroten’, zegt woordvoerder Joost Schmets tegen de zakenkrant. Triodos werpt tegen dat de verhoging noodzakelijk is om ‘hooggekwalificeerde’ commissarissen aan te trekken en te behouden.
Lees ook: ‘Tussenpaus’ Jeroen Rijpkema kreeg het gat bij Triodos niet gedicht
3. Van der Valk bouwt belang Ebusco verder af
Grootaandeelhouder Van der Valk Investments heeft zijn belang in Ebusco verder afgebouwd. De broers Bas en Bob van den Nieuwenhuijzen, kleinzoons van hotelmagnaat Gerrit van der Valk, hadden met hun investeringsvehikel ongeveer een vijfde van de stukken in handen, maar hebben dat sinds de zomer teruggebracht tot een belang van nog geen 5 procent nu, ofwel zo’n 3,5 miljoen aandelen. De noodlijdende elektrische bussenbouwer ging in het najaar van 2021 naar de beurs. De introductiekoers was 23 euro, nu staat het aandeel op ongeveer 75 cent.
Lees ook: Peter Bijvelds bouwde Ebusco uit van startup tot beurslieveling, daarna ging het mis
4. Franse startup verkoopt ‘verloren pakketten’ in Rotterdam
Na Utrecht strijkt King Colis (‘Koning Pakket’) van 8 tot 12 oktober neer in winkelcentrum Alexandrium in Rotterdam. De Franse startup koopt verloren pakketten op en verkoopt ze tegen een kiloprijs door. Met doos en al, zodat klanten niet weten wat ze precies aanschaffen. Ze mogen het pakket pas openmaken na aankoop.
Een pop-up in Hoog Catharijne was in september een succes, meldt Retailtrends. Zevenduizend klanten kochten in vier dagen voor 7 ton aan verloren pakketten. Volgens de startup zouden die anders waarschijnlijk worden vernietigd.
5. Volksbank kan zich voorbereiden op verkoop of beursgang
De Volksbank (SNS, RegioBank en ASN Bank) moet zich voorbereiden op een beursgang of een onderhandse verkoop aan een private partij. Dat heeft minister van Financiën Eelco Heinen van de VVD dinsdag in een brief aan de Tweede Kamer geschreven. De minister volgt hiermee het advies op van het NLFI (NL financial investments), de stichting die namens de overheid de aandelen beheert. Bij een onderhandse verkoop rekent de instelling op één tot drie jaar en bij een beursgang op vijf tot zeven jaar. Heinen heeft het bestuur gevraagd beide scenario’s voor te bereiden, schrijft NRC.
De Volksbank kwam in februari 2013 in staatshanden door de nationalisering van SNS Reaal. Met het advies vervalt het perspectief voor de bank om een staatsbank te blijven of anderszins een aparte positie te behouden in het Nederlandse bankenlandschap.
Lees ook: Roland Boekhout, de ceo die Volksbank moet gaan fixen
6. En dan dit: muzikanten dumpen stelende accountant
Accountantskantoor BDO is een aantal beroemde klanten uit de muziekindustrie kwijt. Rappers Jay-Z en Megan Thee Stallion zijn volgens de Financial Times niet blij met de manier waarop het bureau heeft opgetreden tegen een werknemer die een collega-artiest zou hebben bestolen. Het gaat om rapper Joseph Cartagena, beter bekend als Fat Joe. Een medewerker van het kantoor in Miami zou vele duizenden dollars van zijn rekeningen hebben opgenomen en zijn creditcards hebben gebruikt voor privé-uitgaven.
BDO ontkende alles en trof uiteindelijk een schikking met Cartagena. Fat Joe laat zich managen door Roc Nation, waarvan Jay-Z mede-eigenaar is. Die was not amused over de defensieve manier waarop het kantoor zich heeft opgesteld en besloot alle banden te verbreken. Ook Megan Thee Stallion zit bij Roc Nation.
Wat we ook lazen:
- Mest drijft prijzen van boerengrond op tot recordhoogte (Nu.nl)
- Modemerk Mexx wisselt weer van eigenaar en gaat naar HVEG Fashion Group (FD)
- Netbeheerders en laadaanbieders starten pilot met laden buiten de spits (Nu.nl)
- Tata Steel belooft minder stofoverlast nu windscherm klaar is (AD)
- ABN Amro: 600.000 mensen met arbeidsbeperking onnodig aan zijlijn (BNR)