1. Miljoenennota: dit heeft het kabinet in petto voor het bedrijfsleven
De regering-Schoof wil de lasten en regeldruk voor bedrijven verminderen en het vestigingsklimaat verbeteren, zo blijkt uit de dinsdag gepresenteerde Miljoenennota. Eerder werd door de coalitiepartijen al de ambitie uitgesproken om tot de ‘top 5 van landen met een goede concurrentiepositie’ te gaan behoren.
Recente lastenverzwaringen worden deels teruggedraaid. Multinationals hoeven toch geen dividendbelasting af te tikken bij de inkoop van eigen aandelen. De voorgestelde verlaging van de mkb-winstvrijstelling gaat niet door, net als de geplande verhoging van de energiebelasting. Ook wil het kabinet de toegang tot financiering voor ondernemers verbeteren. Staatsinvesteerder Invest-NL krijgt er tot en met 2029 in totaal 900 miljoen euro bij, voor het internationale Nederlandse bedrijfsleven wordt via Invest International 100 miljoen euro vrijgemaakt.
Lees verder: 6 kabinetsplannen uit de Miljoenennota die impact hebben op jouw bedrijf
2. Tupperware koerst af op faillissement
Het bijna 80 jaar oude Tupperware lijkt de houdbaarheidsdatum voorbij. Het bedrijf, bekend van de plastic opslagbakjes voor voedsel, gaat volgens persbureau Bloomberg deze week het faillissement aanvragen. Tupperware Brands kampt met een schuldenlast van 700 miljoen dollar, omgerekend bijna 630 miljoen euro.
Afgelopen juni kondigde het bedrijf al aan de deuren van de enige fabriek in de Verenigde Staten te sluiten en 150 medewerkers te ontslaan. De Nederlandse tak hield er drie jaar geleden al mee op wegens een tegenvallende omzet. Daarmee kwam ook een eind aan de bekende Tupperware-party’s in ons land.
3. Intel stelt bouw Europese fabrieken uit
Intel stelt de bouw van fabrieken in Duitsland en Polen uit. De projecten worden ongeveer twee jaar stilgelegd, afhankelijk van de vraag op de markt, maakte topman Pat Gelsinger bekend. De Amerikaanse chipreus gaat wel door met uitbreidingen in eigen markt. Ook wordt er in samenwerking met Amazon Web Services miljarden geïnvesteerd in de ontwikkeling van een nieuwe chip voor kunstmatige intelligentie.
Vooral voor de Duitse regering, die zo’n 10 miljard euro aan subsidies over had voor de komst van Intel, is het uitstel een tegenvaller. Al is bondskanselier Olaf Scholz ervan overtuigd dat de fabriek er uiteindelijk wel komt, zegt hij tegen Reuters.
4. Onderzoek: ruim helft softwarebedrijven groeit via overnames
Na een dip in de afgelopen jaren is de M&A-activiteit binnen de softwarebranche weer opgeveerd. Meer dan de helft (54 procent) van alle Europese softwarebedrijven koos de afgelopen drie jaar voor een fusie of overname om te groeien, een kwart deed in die periode drie of meerdere overnames. Dat blijkt uit onderzoek van EY-Parthenon en Potloc onder 300 cto’s.
In een competitieve markt is dat de snelste manier om marktaandeel te vergroten, nieuw talent binnen te halen én nieuwe technologieën. Eigen ontwikkeling is kostbaar en duurt lang. Veel wordt verwacht van generatieve AI. Softwarebedrijven die GenAI succesvol weten te integreren in hun activiteiten kunnen volgens de onderzoekers een ‘aanzienlijk’ concurrentievoordeel behalen.
5. Journalistenvakbond veroordeelt terugkeer omroepbaas WNL
De Nederlandse Vereniging van Journalisten heeft de terugkeer van Bert Huisjes bij WNL scherp veroordeeld. De omroepbaas treedt na onthullingen over grensoverschrijdend gedrag af als hoofdredacteur, maar mag terugkeren als bestuurder. Eerder combineerde hij beide functies. De beroepsvereniging noemt het een ‘klap in het gezicht’ van de medewerkers die melding maakten van de onveilige werksituatie. Ook vindt de NVJ het kwalijk dat er geen gesprek met de redactie is geweest over zijn terugkeer.
Begin dit jaar onthulde het AD dat Huisjes zich sinds zijn aantreden in 2011 stelselmatig schuldig maakte aan onder meer pesten, intimidatie en zwangerschapsdiscriminatie. Daarop stelde de Raad van Toezicht een eigen onderzoek in, uitgevoerd door KPMG. De resultaten worden niet gepubliceerd, omdat die naar individuele medewerkers te herleiden zouden zijn. Wel zeggen de toezichthouders dat er volgens het rapport geen sprake was van ‘juridisch verwijtbaar grensoverschrijdend gedrag’.
Lees ook: ‘Kunnen we stoppen met tweede kansen voor mensen als Marc, Mart en Matthijs?’
6. En dan dit: profiteert Shein van nieuwe duurzaamheidsregels EU?
Nieuwe Europese regels om de mode te verduurzamen vertonen zwakke plekken, waardoor ultrafast-fashionmerken als Shein en Temu zich makkelijker ‘groen’ kunnen voordoen. Daarvoor waarschuwt Changing Markets Foundation in de Belgische krant De Morgen. Een van die mazen is te vinden bij een methode om de levenscyclus van kleding in kaart te brengen en die als basis moet dienen voor duurzame keurmerken. Dat instrument houdt geen rekening met microplastics die vrijkomen bij het wassen van synthetische kleding, terwijl de meeste items van de Chinese kledingreuzen synthetisch zijn. En dat aandeel groeit alleen maar verder.
Lees ook: Shein probeert imago op te krikken, maar doet dat niet erg handig
Wat we ook lazen:
- Amazon kapt met hybride werken, medewerkers weer vijf dagen naar kantoor (BBC)
- Meer macht voor ouders: Instagram zet elke minderjarige in een ‘tieneraccount’ (Volkskrant)
- Hoogste koffieprijs in dertien jaar (NOS)
- Meta verbiedt Russische staatsmedia op Facebook, Instagram en WhatsApp (Nu.nl)