‘Gewoon hard werken en je werk goed doen en het wordt vanzelf opgemerkt.’ Met dat motto verbijten mensen op kantoren zich dagelijks als een collega er weer geheel onverdiend met de eer vandoor gaat.
3 redenen waarom hard werken succes in de weg kan staan
Toch is het niet altijd slim om alleen maar hard te werken. Soms werkt het zelfs averechts. We zetten drie redenen op een rij waarom hard werken succes in de weg kan staan en hoe je dit kunt veranderen.
#1 Je neemt te weinig credits voor je werk
Het wegwuiven van complimenten over je werk, het is een bekend fenomeen. Het wordt ook wel de vloek van slimme mensen genoemd, oplichterssyndroom, of ‘imposter syndrome’. Vooral vrouwen zouden hier last van hebben. Wat betekent het?
Wanneer de taken die van je gevraagd worden je relatief makkelijk afgaan, heb je het gevoel dat je niet hard genoeg werkt. En je denkt dat het een kwestie van tijd is voordat mensen erachter komen dat je helemaal niet zo goed bent als mensen denken.
Hoe fix je het?
Stop met je eigen prestaties voor lief te nemen. Dit kun je bijvoorbeeld doen door al je prestaties in een dagboek op te schrijven, ook de dingen die heel simpel lijken. Dit is vooral belangrijk voor mensen in posities die geen heel duidelijk meetbare output leveren, maar die vooral coördineren en communiceren.
Als je er zelf niet bij stil staat hoe ingewikkeld je werk is, zal je nooit aan anderen kunnen overbrengen wat je presteert en zal je je resultaten blijven trivialiseren. En als je er zelf niet in gelooft, zien anderen het ook niet.
#2 Je krijgt wel dingen af, alleen niet de belangrijke taken
We voelen ons na een dag productiever als we lege inbox hebben, dan wanneer we een uur hebben nagedacht over een strategisch probleem. Te vaak beschouwen we hard werken als een synoniem voor bezig zijn.
We verliezen de lange termijn nogal eens uit het oog. In het echte leven krijg je echt geen promotie omdat je zo goed bent in het snel reageren op emails.
Hoe fix je het?
Het is erg verleidelijk om je op de kleine taken te concentreren, omdat ze snel af zijn en voldoening geven. Maar als je al je tijd besteedt aan kleine klusjes, dan heb je geen tijd voor lange termijn doelen.
Plan dus voor al je projecten tijd in om na te denken over strategische zaken en zorg dat je harde werken gaat zitten in dingen die belangrijk zijn. Je krijgt misschien in totale aantallen minder gedaan, maar wat je doet is wel van een hogere kwaliteit.
#3 Je werkt niet efficiënt genoeg
Wie alleen maar heel hard werkt, werkt zichzelf op een gegeven moment een burn-out in. Buiten het feit dat een burn-out je productiviteit flink aantast, is het ook een gevolg van ineffectief werken.
Efficiënt met je tijd omgaan betekent strategische keuzes maken, focussen en weten wanneer je moet inspannen en ontspannen. Wie alleen maar hard werkt, ontspant niet en raakt overwerkt.
Hoe fix je het?
Alleen maar hard werken zonder de tijd te nemen voor ontspanning gaat ten koste van je effectiviteit en je bereikt niets met al dat harde werken. Maak in je schema tijd om ontspanning in te plannen. Beschouw die tijd niet als vrije tijd, maar als tijd die je nodig hebt om weer op te laden.
Wat zijn de signalen van een burn-out?
Wil je een burn-out herkennen? De eerste signalen van een burn-out zijn:
- Met weerstand naar het werk gaan;
- Minder makkelijk afspraken maken;
- Slecht slapen (dat komt door het stresshormoon cortisol);
- Je wordt sneller ziek en maakt meer ruzie (uit zelfbescherming).
In de volgende fase…:
- word je minder productief;
- meer vergeetachtig;
- kun je je moeilijk concentreren.
In de laatste fase ga je over het randje:
- forse klachten, zoals paniekaanvallen;
- pijn op de borst;
- gewrichtsklachten;
- verminderd zicht.
Let op! Tussen de eerste en de laatste signalen kan wel vijf a zes jaar verstrijken.
Vragen over hard werken en succes:
Wat is het oplichterssyndroom (imposter syndrome)?
Het oplichterssyndroom (imposter syndrome) is een psychologisch fenomeen. Hiermee wordt bedoeld wanneer mensen regelmatig het gevoel hebben dat zij eigenlijk niet goed genoeg zijn. Dat ze in hun werk bijvoorbeeld helemaal geen promotie verdienen. En dat het slechts een kwestie van tijd is voordat hun omgeving zal inzien dat ze helemaal niet zo competent zijn als ze overkomen.
Wat is een burn-out?
Een burn-out is een fysiologische aandoening waarbij de patiënt emotioneel en fysiek uitgeput is en weinig tot niets kan presteren.
Symptomen zijn o.a. slecht slapen, vermoeidheid, sneller ziek, concentratieproblemen, paniekaanvallen etc.
Hoe hard werken Nederlanders?
Een grote meerderheid van de werkende Nederlanders werkt volgens het CBS tussen de 35 en 41 uur per week. Ruim vijftien procent, zo’n 1,4 miljoen mensen, doet dat zelfs meer dan 41 uur.
Op 20 & 21 juni organiseert David Allen de ‘Getting Things Done Summit’ in Theater Amsterdam. De beste business coaches in de wereld delen hun geheimen voor een productief leven!
lees verder