Winkelmand

Geen producten in de winkelwagen.

Mediatraining

Omgaan met de media: niet elke manager zal er dagelijks mee te maken krijgen, maar als het je gebeurt, kun je maar beter goed voorbereid zijn en niet bang zijn voor de microfoons.

 

Met een heldere ­boodschap en een zowel verbaal als non-­verbaal sterk optreden valt er een wereld te winnnen. "De meeste ­Nederlanders vinden dat lastig", aldus Max Kerremans, ­algemeen directeur van Brain Box. "Maar als manager is ­presentatievaardigheid verplichte bagage."

Bagage die ik (nog) niet heb. "Dat is niet per se nadelig. We kunnen je een hoop leren." En word ik dan zo'n robot die op elke vraag ‘Geen commentaar!' antwoordt? Kerremans lacht. "Ons vak is niet bedoeld om poppetjes te creëren. Wel maken we mensen bewust van hun plus- en minpunten zodat ze die goed kunnen inzetten." Zodra ik voor de camera zit, zie ik meteen een minpunt: mijn casual trui straalt weinig autoriteit uit. De zwarte broek maakt me veel zakelijker. Trainer Johan Sponselee: "In deze ­omgeving kunnen we vrijwel alles oefenen. Een journaalinterview, persconferentie of die enge roze microfoon van GeenStijl. Dit is een veilige omgeving om dingen uit te proberen."

Ik vertel in een van de studio's van Brain Box over mijn werk. Samen met Sponselee bekijk ik de ­opname. Ik zit mooi rechtop; niet slonzig en niet arrogant. Mijn open uitstraling en symmetrische gezicht boeien al voor ik iets zeg, en ook het praten gaat redelijk, zegt hij. "Je intoneert goed en beweegt je mond genoeg, maar je zit boven je natuurlijke timbre. Iets lager ­praten zou geloofwaardiger zijn. Verder ben je echt een open boek, met heel veel mimiek." Het inzicht geeft me een zelfverzekerd gevoel. Een beetje ­teleurgesteld ben ik wel als er buiten niet meteen een cameraploeg op me duikt. Want, hoewel ik nog lang niet alles geleerd heb dat er te leren valt: ik voel me er klaar voor.

Mediatraining

Wekelijks de nieuwsbrief van Werk en Leven ontvangen?



Door je in te schrijven ga je akkoord met de algemene en privacyvoorwaarden.

organisatie brainbox.nl
waar
Hilversum
duur 1 dag (plus voorbereiding)
kosten op maat

Een overzicht van alle door MT gevolgde cursussen vindt u in de A tot Z cursusindex.

Zo wordt de kerstborrel op kantoor geen nachtmerrie: 7 tips

Medewerkers die dronken op de bar dansen, een getrouwde collega versieren, ruzie maken met een leidinggevende, rare berichtjes op sociale media plaatsen of onderweg naar huis van hun fiets vallen. De laatste bedrijfsborrel van het jaar is vaak de gezelligste, maar kan ook vreselijk uit de hand lopen.

grensoverschrijdend gedrag evita lammes
Foto: Getty Images

De bijzondere sfeer rond de feestdagen, de drank die rijkelijk vloeit, de vrije dagen in het vooruitzicht, de terugblik op het afgelopen jaar: allemaal ingrediënten die de kerstborrel heel anders kunnen doen verlopen dan je voor ogen had. Vooral omdat mensen op een werkgerelateerde borrel sneller dronken worden dan in gezelschap van vrienden of familie.

Incidenten kunnen achteraf grappige anekdotes worden, maar op het moment zelf valt er meestal weinig te lachen. Ernstig wordt het zelfs als werknemers na afloop van een bedrijfsfeestje aangeschoten achter het stuur kruipen. Juridisch valt de werkgever misschien niets te verwijten, maar die heeft wel degelijk een sociale en morele verantwoordelijkheid.

Drank op bedrijfsborrels verbieden gaat de meesten te ver en komt de sfeer ook niet ten goede. Maar wie slim is, houdt het feestje wel in de hand. Zeven tips voor een borrel waar je ook de volgende dag nog met een goed gevoel op terugkijkt.

#1 Geen drank op de werkvloer

Het lijkt goedkoop en makkelijk om de borrel in de eigen kantine te houden, maar dat is niet altijd handig. Als mensen zelf hun wijn inschenken of biertjes tappen, is maathouden een stuk lastiger. In veel bedrijven hebben medewerkers pasjes waardoor ze te allen tijde het pand in en uit kunnen lopen. Dat maakt het moeilijk om het feestje af te sluiten zonder dat er nog groepjes blijven hangen of door het pand gaan dwalen. Kies dus liever voor een kroeg in de buurt.

#2 Zorg voor inhoud

Geef een (korte!) presentatie over de resultaten van het afgelopen jaar, zet de best presterende medewerkers in het zonnetje, verloot de relatiegeschenken die zijn binnengekomen. Een gezamenlijke activiteit houdt de sfeer leuk en voorkomt dat drinken de voornaamste bezigheid wordt.

#3 Stel een eindtijd

Geef vooraf niet alleen aan wanneer het feest begint maar vooral ook wanneer het eindigt. Hou je aan die eindtijd, ook al is het nog zo gezellig. Geef het personeel van het restaurant of de kroeg door dat er niet meer wordt geschonken, of kies voor een locatie die om een bepaalde tijd dichtgaat. Collega’s die toch door willen feesten, kunnen dat elders op eigen gelegenheid en kosten doen.

#4 Serveer (veel) hapjes

Alcohol komt op een lege maag veel harder aan. Zelfs één glas kan dan al te veel zijn om nog te gaan rijden. Zorg dus dat er voldoende te eten is en hou het niet bij een schaaltje pinda’s. Het kan ook een idee zijn om aan het begin van de avond kort te borrelen en daarna met elkaar aan tafel te gaan. Wie met de auto is, kan dan vooraf één drankje meedoen, en tijdens het diner water drinken zonder zich een ‘spelbreker’ te voelen.

#5 Consumptiebonnen

Beetje kinderachtig misschien, maar wel effectief. Een andere mogelijkheid is om alcoholvrije drankjes onbeperkt te laten ronddelen en consumpties mét alcohol bij de bar te laten afhalen. Dat stimuleert dat drank en fris worden afgewisseld en doet medewerkers die helemaal geen alcohol drinken minder uit de toon vallen.

Wekelijks de nieuwsbrief van Werk en Leven ontvangen?



Door je in te schrijven ga je akkoord met de algemene en privacyvoorwaarden.

Wekelijks de nieuwsbrief van Werk en Leven ontvangen?



Door je in te schrijven ga je akkoord met de algemene en privacyvoorwaarden.

#6 Geef het goede voorbeeld

In sommige bedrijfsculturen worden een paar (of te veel) borrels na werktijd heel normaal gevonden. Het is dan ook lastiger om op een feestje grenzen te stellen. Wees duidelijk over waar jouw bedrijf staat. Laat weten dat je dronkenschap bij medewerkers niet professioneel vindt, ook niet op een bedrijfsborrel. Zorg er uiteraard voor dat je zelf ook niet te veel drinkt.

#7 Regel vervoer

Als je echt een groot feest wil geven en geen beperking wil stellen aan de hoeveelheid alcohol die wordt genuttigd, regel dan taxibusjes of een overnachting. Dit voorkomt uiteraard alleen dat medewerkers dronken achter het stuur kruipen. Ander ongewenst gedrag hou je er niet mee tegen.