Met de opkomst van smartphones en tablets worden bedrijfsgegevens steeds mobieler. Handig natuurlijk. Maar ook link. Want stel nu dat uw collega zijn mobiel in de trein laat liggen?
Zoekgeraakte apparatuur. In het recente verleden ging het dan meestal om laptops en usb-sticks. U kent het verhaal wellicht nog wel van de voormalige officier van justitie Joost Tonino. Eind 2004 zette hij zijn afgedankte pc op straat, pal naast het huisafval. Nogal dom natuurlijk. Een taxichauffeur nam de computer mee en deed ‘m keurig netjes cadeau aan Peter R. de Vries die op de harde schijf voldoende materiaal vond om een hele aflevering mee te vullen. Exit Tonino. Die les hebben we geleerd, niemand nog die zijn computer op straat zet. Toch is het thema met zoekgeraakte informatiedragers anno 2010 weer actueler dan ooit. Smartphones en tablet-pc’s veroveren in rap tempo de markt. Werknemers hebben daarmee het kantoor in hun binnenzak zitten.
iPad gestolen
Maar wat nu als zo’n populaire iPad wordt gestolen? Ruim de helft van de smartphone- en tableteigenaren maakt zich zorgen over het verlies van het mobiele apparaat. Vier op de vijf bezitters zien beveiliging dan ook als prioriteit. Dat blijkt uit een wereldwijd uitgevoerd onderzoek door KRC Research and Synovate in opdracht van Juniper Networks onder 6000 smartphone- en tabletgebruikers. Daarin blijkt ook dat de scheiding tussen persoonlijk en zakelijk gebruik van mobiele apparatuur vervaagt. Een kleine 45 procent gebruikt de smartphone of tablet voor zowel zakelijke – als privédoeleinden. “Daarmee nemen de risico’s toe”, zegt Mark Bauhaus, vicepresident van Juniper Networks. “Mensen gebruiken smartphones en tablets namelijk ook steeds vaker voor toegang tot informatie en applicaties. Opvallend is dat bijna 81 procent toegeeft het bedrijfsnetwerk mobiel te benaderen zonder dat de werkgever dat weet of er toestemming voor heeft gegeven, 58 procent doet dit zelfs dagelijks.”
Wachtwoorden
Van de ondervraagde smartphone- en tablet-gebruikers is 58 procent bang om een mobiel apparaat te verliezen en data en informatie op het apparaat niet terug te kunnen halen. Die angst galmt echter niet door in het gedrag. Slechts 24 procent verandert regelmatig de beveiligingsinstellingen op een mobiel apparaat. Een derde doet dit alleen als er een aanleiding voor is, 31 procent nooit of bijna nooit en 9 procent zegt niet bekend te zijn met de beveiligingsinstellingen op een mobiel apparaat. Veertien procent van de ondervraagden zegt zelfs helemaal geen wachtwoord te hebben ingesteld.
Uw mobiele beveiligingsstrategie
Hoe ziet uw mobiele beveiligingsstrategie eruit? Loop deze korte checklist eens door en zie op welke punten u nog verbeteringen kunt doorvoeren.
1. Besef
Weten uw medewerkers eigenlijk wel welke risico’s er aan zoekgeraakte iPads en BlackBerry’s kleven? Vaak realiseren mensen zich dat nauwelijks. Kweek daarom bewustwording. Dat kan in een e-mail, maar ook met een presentatie door een IT-expert.
2. Protocol
Stel een set aan regels op. Eis daarin bijvoorbeeld dat medewerkers hun wachtwoord eens in de paar maanden wijzigen. Wijs iemand in de organisatie aan die dit kan monitoren.
3. Inloggen
Steeds vaker benaderen medewerkers een bedrijfsnetwerk via een mobiel apparaat. Weet u wie dat doen? Weet u hoe ze dat doen? Schakel een IT-expert in die de risico’s van deze manier van werken zo klein mogelijk houdt.
4. Beschikbaarheid
Vanuit de auto even inloggen om de adressenlijst op te vragen is natuurlijk reuze handig. Maar is die beschikbaarheid ook per se nodig voor de map facturen? Breng in kaart welke informatie u wel en welke u vooral niet beschikbaar wilt stellen voor mobiele apparaten.
5. Beveiliging
Gaat het een keer mis, hoe makkelijk kunnen andere mensen dan bij de bedrijfsinformatie komen? Zijn de apparaten voorzien van beveiligingstechnieken? Bespreek dit met uw IT-leverancier zodat u weet wat de mogelijk gevolgen kunnen zijn.