Winkelmand

Geen producten in de winkelwagen.

MagicCaviar maakt de eerste celgekweekte kaviaar ter wereld

Kweekvlees heeft volgens pioniers de toekomst. Dus waarom dan ook geen luxe producten zoals kaviaar kweken, dacht MagicCaviar. De startup hoopt in februari 2023 de eerste gekweekte kaviaar ter wereld op de markt te brengen. In de eerste plaats om de bedreigde Beluga-steur te beschermen. Maar ook mooi meegenomen: 'Je kunt er belachelijk veel winst op maken.'

kaviaar kweken magiccaviar
Foto: MagicCaviar

Wat is MagicCaviar?

Het Wageningse MagicCaviar ontwikkelt ‘s werelds eerste op cellen gebaseerde kaviaar. Met als missie om een alternatieve bron te vinden voor de luxe delicatesse, waardoor de Beluga-steur met uitsterven bedreigd wordt.

Het project MagicCaviar is een samenwerking tussen wetenschappers van de Nederlandse startup Geneus Biotech en Wageningen University & Research (WUR). In hun laboratorium kweken zij kaviaar, waarvan de cellen afkomstig zijn van de Sterlet-steur: een vis die nauw verwant aan de Beluga-steur, maar minder bedreigd is.

Medeoprichter Henri Kunz: ‘Met deze methode bestrijden wij het uitsterven van soorten die verband houden met de kaviaarproductie. Tegelijkertijd maken wij de toeleveringsketen van dit luxe product transparanter. Doordat traditioneel gekweekte steur een kwart eeuw paaitijd (de tijd om eitjes te maken) nodig heeft, is de vraag naar kaviaar veel groter dan het aanbod. Daardoor is kaviaar één van de meest nagemaakte visproducten geworden.’

MagicCaviar heeft inmiddels patent op het proces om kaviaar te kweken.

Wat is kweekvlees nou precies?

Kweekvlees (ook wel laboratoriumvlees genoemd) is een product dat in een laboratorium gekweekt wordt uit stamcellen van dieren. Het kan een alternatief zijn voor vlees en daarmee een bijdrage leveren aan de overgang naar duurzame eiwitten. Voordat kweekvlees op de markt gebracht mag worden, moet de veiligheid wel gegarandeerd zijn, zegt de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit.

Bij kweekvlees worden stamcellen van dieren uit bijvoorbeeld de billen van runderen geprikt. In een laboratorium wordt het vlees vervolgens ontwikkeld. Dat kan met behulp van serum uit kalfjes. Dat stuit op weerstand bij onder meer politieke partijen. Daarom werken wetenschappers nu ook aan plantaardige eiwitten om het kweekvlees mee te voeden.

Wie zitten erachter?

Wetenschappers van de WUR en de Nederlandse startup Genos Biotechnologie sloegen de handen ineen om celgekweekte kaviaar te produceren. Aan het roer staan biologen Henri Kunz en Sundararaghavan Pattabiraman.

henri kunz magiccaviar kaviaar kweken
Henri Kunz van MagicCaviar.

Deze samenwerking ontstond niet vanuit de voedselindustrie, maar vanuit een andere hoek, namelijk die van medical engineering. Kunz: ‘We deden onderzoek naar een traceeroplossing voor het geslacht van de steur. Dat is namelijk vaak pas na zes jaar zichtbaar. En wij hoopten dat al bij baby’s te kunnen vinden. Tijdens dat onderzoek stuitten we op een eerder onderzoek naar de cellen van de steur. Dat bracht ons op een idee: waarom proberen we die cellen niet te kweken, om zo deze bedreigde diersoort te redden?’

Wie zitten erop te wachten?

Kunz: ‘Omdat de steur een beschermde diersoort betreft, is het voor kaviaarhuizen complex om de eitjes te oogsten. Dat maakt deze business exclusief en peperduur. Wij bieden een alternatief. En daar is behoorlijk wat vraag naar. We krijgen nu al orders binnen van kaviaarhuizen en luxe schepen, die ons product op expedities aan boord willen serveren. Een mooi compliment, waar wij helaas nog niets mee kunnen. Volgend jaar verwachten we de eerste kilo’s te kunnen produceren, maar daarmee zijn we er nog niet. We hebben namelijk ook het akkoord en de certificaten van de voedselautoriteiten nodig. Daar is het voorlopig nog op wachten.’

Hoever is MagicCaviar?

In 2020 zag MagicCaviar het levenslicht. Sindsdien is er veel gebeurt. De deskresearch is afgerond, de technologie staat en de cellen worden geoogst, vanuit een eigen steurkwekerij in Duitsland. Aan die cellen kan de startup nu ook extra vitamines toevoegen, die je niet in de vis zelf vindt.

In januari 2023 start MagicCaviar met de kweek van kaviaar en in februari vinden de eerste tests plaats. Medio 2023 hoopt de startup de eerste grote batches te kunnen produceren. Kunz: ‘Deze kaviaar zal precies smaken en ruiken als echte kaviaar.’

Startup van de Week
Iedere week lichten we een veelbelovende startup uit. De Startup van de Week dingt ook mee naar de titel Startup van het Jaar. Benieuwd wie er kans maken? Lees eerdere Startups van de Week terug »

Wat is het verdienmodel?

MagicCaviar hoopt b2b te verkopen aan bijvoorbeeld kaviaarhuizen en luxe schepen. Daarbij is het volgens Kunz echter van belang dat het product schaars blijft. ‘Wij hebben niet de intentie de markt te verstoren. Daarom zullen wij met onze prijzen concurreren. Een kilo gekweekte kaviaar zal voor een bedrag van rond de 1.000 à 1.500 dollar de deur uitgaan.’

Wekelijks de nieuwsbrief van Startups & Scaleups ontvangen?



Door je in te schrijven ga je akkoord met de algemene en privacyvoorwaarden.

Wat MagicCaviar daaraan verdient? ‘Belachelijk veel’, lacht Kunz. Het precieze bedrag wil hij echter niet noemen. Het gaat hem ook niet direct om de winst: ‘Het draait ons in de eerste plaats om het beschermen van bedreigde dieren. Het geld dat we daarmee verdienen, kunnen we tevens voor die missie inzetten.’

Nog geld nodig?

In een pre-seedronde haalde MagicCaviar 2,5 miljoen dollar op bij anonieme investeerders. Dat is voor nu genoeg, maar in de toekomst is meer geld nodig. Zo’n 8 miljoen dollar. Niet alleen voor productie, maar ook om onderzoek te doen naar andere celgekweekte vissoorten. Kunz: ‘Er zijn meerdere vissen met uitsterven bedreigd. Gekweekte kaviaar is voor ons pas het begin.’

Lees meer over startups en scaleups: