1. Mews: 100 miljoen dollar voor overnames
Matthijs Welle en Richard Valtr haalden 100 miljoen dollar op voor Mews, de Amsterdams/Praagse scaleup die SaaS-software voor hotels levert. Het geld komt van het Amerikaanse Vista Credit Partners en is deels bestemd voor overnames. Mews Ventures, de investeringstak van het softwarebedrijf, heeft tot nu toe al negen hospitalitybedrijven overgenomen.
Volgens oprichter Valtr is de markt ‘rijp voor consolidatie’. Dit voorjaar haalde Mews ook al 110 miljoen dollar op, in een ronde die de maker van hotelmanagementsoftware een waardering meegaf van 1,2 miljard. Daarmee werd het een oranje unicorn. Mews bedient inmiddels 5.000 accommodaties met zijn cloudsoftware, waarin dit jaar 8 miljard dollar aan betalingen wordt verwerkt, een groei van meer dan 50 procent.
Lees ook: Matthijs Welle over Mews als unicorn: ‘Onze metrics zijn gewoon goed’
2. Battolyser Systems: 30 miljoen voor ‘waterstofbatterij’
Battolyser Systems heeft 30 miljoen euro opgehaald voor het op de markt brengen van een ‘waterstofbatterij’. Invest-NL en deeptech-investeerders Global Cleantech Capital en Innovation Industries zijn de investeerders achter de Series A-ronde. De funding volgt nog geen jaar nadat oprichter Mattijs Slee een lening van 40 miljoen euro regelde bij de Europese Investeringsbank om op te schalen. De elektrolyser van Battolyser slaat stroom op en produceert waterstof. Zo gaat hij netcongestie tegen én helpt hij de kostprijs van groene waterstof te verlagen.
3. Carbyon: 15,3 miljoen voor CO2-stofzuiger
De Eindhovense startup Carbyon haalde 15,3 miljoen euro op voor het afvangen van CO2 uit de lucht. Daarmee kan het bedrijf van ceo Hans De Neve de eerste demo-installaties op volledige schaal bouwen van zijn Direct Air Capture (DAC)-technologie. Ook commerciële pilots zitten in de pijplijn, terwijl Carbyon zich voorbereidt op grootschalige productie.
Het geld trok de TNO-spin-off aan bij Siemens Financial Services, Omnes Capital en Global Cleantech Capital als nieuwe investeerders. De 15,3 miljoen is onderdeel van een ronde die in totaal 25 miljoen kapitaal oplevert, ook afkomstig van Invest-NL, Innovation Industries, Lowercarbon Capital en de Brabantse Ontwikkelings Maatschappij (BOM).
Lees ook: Changemaker Hans De Neve wil ‘de tijd terugdraaien’ door CO2 uit de atmosfeer te vangen
4. Lightyear: 10 miljoen voor zonnedaken
Een volledige zonneauto is niet gelukt, maar als bouwer van solartechnologie voor daken en ander plaatwerk op auto’s gaat het de goede kant op. Bonna Newman, sinds begin dit jaar de opvolger van ceo Lex Hoefsloot, haalde 10 miljoen euro op bij bestaande investeerders om uit te groeien tot een volwaardige toeleverancier voor de automotive sector.
De zonnecellen kunnen op deuren, daken en motorkappen worden geplaatst, inclusief bijbehorende software. In 2027 moeten de eerste auto’s met Lightyear-technologie rondrijden, op dit moment worden testmodellen van drie grote fabrikanten ermee uitgerust. Het kapitaal is nodig voor verdere R&D, maar ook om commerciële mensen aan te trekken. Bij Lightyear werken 25 personen, dat aantal moet de komende tijd verdubbelen.
Lees ook: Lightyear gaat vol voor tweede kans: ‘We kunnen solar in álle auto’s krijgen’
5. Morphotonics: 10 miljoen voor schermtechnologie
De Veldhovense scaleup Morphotonics haalde 10 miljoen euro op voor het verder ontwikkelen van machines waarmee met nano-imprinting onder meer talloze minuscule lensjes worden geëtst op glas of folie waaruit bijvoorbeeld schermen voor 3D-displays en VR-brillen worden gemaakt. Het geld komt van 3M en de regionale investeerder BOM, bestaande aandeelhouder Innovation Industries lapt bij.
Onder ceo en medeoprichter Jan Matthijs ter Meulen heeft Morphotonics de afgelopen jaren al een wereldwijd klantenbestand opgebouwd, het verse kapitaal is nodig om die positie verder te versterken. Het gaat om een eerste tranche van een geldronde die nog een vervolg krijgt. Fun fact: Morphotonics is rechtstreeks afkomstig van het team dat bij Philips ooit verantwoordelijk was voor de uitvinding en productie van de cd, dvd en bluray-disks.
6. Momo Medical: 6,5 miljoen voor BedSense App
Pensioenfonds PGGM, NextGen, Jay Searson, UNETI Ventures en Centre for Aging + Brain Health Innovation staken 6,5 miljoen euro in Momo Medical, dat met zijn BedSense App slimme bedsensoren gebruikt om zorg in verpleeghuizen te verbeteren.
De technologie van de Delftse scaleup draait al in 250 Nederlandse verpleeginstellingen en 15.000 bedden, dat moet snel verdubbelen tot 30.000 bedden. Momo Medical is in 2017 opgericht door Menno Gravemaker, na zijn ervaringen met de zorg voor zijn grootmoeder in een verpleeghuis.
7. Spatium Medical: 5 miljoen voor operatietechniek
Het Rotterdamse Spatium Medical heeft 5 miljoen euro vers kapitaal aangetrokken om zijn slimme insufflatie-apparaat te ontwikkelen tot een marktrijp product en klinische studies te verrichten. Bij kijkoperaties in de buik wordt CO2-gas onder druk gebruikt om de chirurg ruimte te geven. Spatium weet die druk af te stemmen op de individuele patiënt, wat de hersteltijd bekort.
De spin-off van Erasmus MC krijgt het geld van nieuwe investeerders InnovationQuarter en Demcon Investment Fund, bestaande investeerders Van Herk Ventures en Swanbridge Capital legden opnieuw in. Ook is er een Innovatiekrediet van de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland afgesloten.
8. Churned: 2,5 miljoen voor opzegvoorspeller
AI-startup Churned haalde bij Newion en Volta Ventures 2,5 miljoen euro op. Het bedrijf ontwikkelt software voor abonnementsbedrijven die helpt te voorspellen of klanten gaan opzeggen, en vervolgens met het voorkomen dat ze dat ook daadwerkelijk doen.
De miljoenen gaan deels naar buitenlandse expansie. Op dit moment zit 40 procent van de klanten in Noorwegen, Zweden, Finland en in het Verenigd Koninkrijk, terwijl Churned er nog weinig aan acquisitie doet, aldus de oprichters tegen Quote.
Het bedrijf van Michiel en Maarten Doornenbal en Francisco Blasques is in 2020 opgericht en bestaat uit een team van 25 mensen. Klanten van Churned zijn onder andere energieleveranciers als Budget Thuis en Hollandse Energie Maatschappij, media als het FD en Voetbal International, en goede doelen als Warchild en Kika.
9. Brineworks: 2 miljoen voor zeewaterelektrolyse
Gudfinnur Sveinsson en Joseph Perryman hebben 2 miljoen euro opgehaald voor Brineworks, de startup waarmee ze vanuit het Amsterdamse Science Park een nieuwe technologie ontwikkelen om uit zeewater waterstof te produceren via elektrolyse. Daarbij wordt CO2 uit zee verwijderd, tegen veel lagere kosten dan bij Direct Air Capture van het broeikasgas.
De zeewaterelektrolyse is Direct Ocean Capture gedoopt, en haalt op duurzame wijze CO2 en waterstof uit zee, wat volgens Brineworks een kans biedt om de scheep- en luchtvaart van e-fuels te voorzien. Het investeringsgeld komt van onder meer Pale blue dot.
10. Engaige: 1 miljoen voor AI-klantenservice
Engaige, de Rotterdamse AI-startup die de klantenservice automatiseert, haalde 1 miljoen euro op bij Mamadoo Ventures, Keadyn en een groep angels. Ook Graduate Entrepreneur stapte in, het alumnifonds dat hiermee zijn 50ste deal deed. Oprichter en ceo Tijmen van den Elzen kennen we nog als co-founder van zeepmerk Savvy.
Hij werkte de afgelopen jaren ook bij HelloPrint, waar met AI de afdeling klantenservice al flink is gekrompen dankzij het systeem, dat onder leiding van Van den Elzen vorig jaar als startup apart werd gezet, met HelloPrint-eigenaren Michael Heerkens en Hans Scheffer als co-founders. ‘Opgericht door veteranen, dagelijks geleid door heel slimme gasten’, aldus Scheffer via e-mail.