1. Avidicure: 44 miljoen voor kankerbehandeling
Farma-startup Avidicure kwam eind april uit stealth mode met een fundingronde van 44 miljoen euro, geleid door EQT Life Sciences. Ook Kurma Partners, BioGeneration Ventures, BOM, Curie Capital en V-Bio Ventures namen deel aan de ronde. Met het geld ontwikkelt het Amsterdamse bedrijf zogeheten AVC-boosters, die het immuunsysteem een boost kunnen geven om kanker te bestrijden.
Avidicure is in 2022 opgericht en heeft bekende namen uit de Nederlandse life sciences-wereld in de directie. Arthur Lahr is ceo, Dirk De Naeyer coo en Robert Friesen cso; mensen die eerder leidinggevende functies bekleedden bij Crucell, Ablynx en Kiadis. In 2024 maakten ze al bekend 37 miljoen te hebben opgehaald in de ronde die nu is opgetopt.
2. Gradyent: 28 miljoen op voor slimmere warmte en koeling
Robert Vrancken en Hervé Huisman haalden met Gradyent 28 miljoen euro groeigeld binnen via een overtekende financieringsronde. Het Rotterdamse bedrijf, opgericht in 2019, ontwikkelt digital twins voor verwarmings- en koelingsnetwerken.
Het koelen en verwarmen van woningen, gebouwen en industrie is al goed voor bijna 50 procent van het wereldwijde energiegebruik. De complexiteit daarvan neemt bovendien enorm toe. Met digitale tweelingen worden deze netwerken optimaler ingezet, wat ze ook meteen duurzamer maakt.
De financieringsronde voor deze MT/Sprout Challenger werd geleid door Blue Earth Capital. SEB Greentech Venture Capital is als nieuwe investeerder aan boord, Ook de bestaande investeerders Capricorn Partners, Eneco Ventures, Helen Ventures en Energiiq zijn van de partij. De funding wordt gebruikt om het digital twin-platform uit te breiden, het team uit te breiden en de wereldwijde groei te versnellen.

3. iwell: 27 miljoen voor batterij-opslag
Het Utrechtse iwell, ontwikkelaar van batterijen voor energieopslag en energiesoftware, haalde eind april 27 miljoen euro op om internationaal sneller te groeien. De investeringsronde werd geleid door de Franse investeerder Meridiam, met deelname van Invest-NL, Rabobank en bestaande aandeelhouders.
Iwell wil uitbreiden in Duitsland en Engeland met zijn batterijsystemen en software voor het managen van energieverbuik en -opwek. In Nederland helpen ze al tegen de netcongestie, doordat ze de pieken en dalen in de stroomvraag afvlakken. De scaleup van ceo Jan Willem de Jong werkt bijvoorbeeld samen met DAF Trucks, dat klanten ondersteunt bij de elektrificatie van hun wagenparken.
In 2023 werd iwell winstgevend, met een omzet van 20 miljoen euro en bijna 80 medewerkers, en in 2024 lag de omzet ‘rond de 30 miljoen’.
Lees ook: Batterij-expert iwell groeit hard dankzij netcongestie: ‘Wij zorgen dat het licht blijft branden’
4. AMT Medical: 22 miljoen voor innovatie hartbypasschirurgie
Medische startup AMT Medical haalde 22 miljoen euro binnen voor zijn innovatieve bypass-systeem, dat traditionele openhartoperaties overbodig maakt. In plaats daarvan worden bypasses uitgevoerd via kleine sneetjes tussen de ribben, op een kloppend hart, door middel van lasers en een klipje. Patiënten herstellen sneller en kunnen eerder naar huis.
Zorgondernemer Johan Bender, Invest-NL en de European Innovation Council zijn de nieuwe investeerders in de startup van oprichter en ceo Rutger Tulleken, terwijl bestaande aandeelhouder Oost NL ook bijdraagt. Het bedrijf met vestigingen in Utrecht en Ede verwacht in 2026 te voldoen aan alle EU-eisen om de markt te betreden. Er loopt op dit moment een studie met 65 patiënten.

5. Nowos: 6 miljoen voor reparatie batterijen
Nowos uit Amersfoort heeft 6 miljoen euro geregeld om uit te breiden als reparateur van accu’s voor deelmobiliteit zoals e-bikes en stepjes. Die gaan daardoor langer mee, waardoor kostbare of zeldzame grondstoffen in Europa blijven. Nowos werkt samen met bedrijven als Felyx, Dott en het Zweedse Voi.
De investeringsronde werd geleid door Shift4Good, met deelname van Fair Capital Impact Fund en het Goeie Grutten Impact Fonds van Nettorama-familie Bastmeijer. Met de nieuwe financiering opent Nowos locaties in Polen en Duitsland. Momenteel loopt er nog een ronde om 3 miljoen extra op te halen
Lees ook: Afgedankte accu’s? Deze startup repareert er 90.000 per jaar: ‘Kan klanten miljoenen besparen’

6. BeSirius: 3 miljoen voor managen duurzaamheidsdata
Anastasia Kuskova en haar medeoprichters haalden 3 miljoen euro op voor Besirius, de Amsterdamse startup die met AI-software duurzaamheidsdata managet. Het idee is dat bedrijven van alle kanten worden bevraagd over hun duurzame beleid en data. Via het platform van BeSirius is die informatie toegankelijk zonder dat de sustainability experts daar veel tijd in hoeven te steken.
BeSirius richt zich met zijn software op grote mijnbouw-, energie- en metaalbedrijven. De seedronde kwam van het Duitse NAP (voorheen Cavalry Ventures) en bestaande aandeelhouders Fund F, Techstars, Blackwood Ventures uit Denemarken, het Duitse Wepa Ventures en Golden Egg Check, het fonds van startupanalist Thomas Mensink.
Lees ook: BeSirius haalt 3 miljoen op om duurzaamheidsdata te managen: ‘ESG zoals we dat kennen is dood’
7. QurieGen: 2,2 miljoen voor ‘Google Maps voor cellen’
Radboud-spinoff QurieGen heeft 2,2 miljoen euro opgehaald voor de AI-technologie waarmee het cellen in kaart brengt. Die ‘Google Maps voor cellen’ voorspelt hoe cellen reageren op bepaalde stoffen, wat farmaceuten helpt bij het sneller en goedkoper ontwikkelen van betere kankermedicijnen.
Oprichters Maciej Jarząb, Kinga Matuła en Wilhelm Huck haalden hun kapitaal bij Tensor Ventures, Lighthouse Ventures, BSV Ventures, Moondust Ventures en 22 Hor Invest, maar de bekendste investeerder is met afstand Amerikaan Tim Draper. Het geld kunnen ze goed gebruiken voor extra menskracht en om een database te bouwen met cel-medicijn interacties.

8. Zeno: 2 miljoen voor juridische AI
Beursmiljardair Chris Oomen investeerde samen met anderen 2 miljoen euro in het Rotterdamse Zeno, een startup die met AI-technologie juristen helpt bij documentanalyse, onderzoek en het opstellen van contracten. Oomen is oprichter van Optiver en was lang topman van zorgverzekeraar DSW.
Met het geld wil Zeno, opgericht in 2024 door onder anderen ceo Raoul Bouchrit, zijn team uitbreiden met juristen en techneuten en de technologie verder verdiepen. Doordat het speciaal voor het Nederlands rechtssysteem is ontwikkeld, zou Zeno niet alleen betrouwbaarder maar ook handiger werken dan de op de VS gerichte AI tools zoals ChatGPT en Harvey.
9. Tella: 2,1 miljoen dollar voor videosoftware
Het Amsterdamse Tella haalde 2,1 miljoen dollar op voor zijn schermopname-software. De startup, opgericht door Grant Shaddick en Michiel Westerbeek, maakt het mogelijk om professionele video’s te creëren zonder ingewikkelde bewerkingen. Daarmee richten ze zich op ondernemers en onderwijsmensen die snel en simpel uitlegvideo’s willen maken.
De ronde werd geleid door Gradient Ventures, met AltaIR Capital, Mento VC, Lobster Capital, The Singularity Fund en enkele angel-investeerders op de bagagedrager. In 2020 volgde Westerbeek nog het Y Combinatorprogramma met Tella.