Donderdag maakt Sprout voor de vijftiende keer de winnaar van de 25 onder de 25 bekend, dë lijst met veelbelovende jonge ondernemers. In de finale pitchen dit jaar Aquablu, Bluetick en Waterweg voor de jury.
We lichten een paar namen uit die in de loop der jaren in deze lijst mochten shinen. Hoe is het ze vergaan?
De allereerste lichting, in 2006:
Ben Woldring was amper 20 jaar oud toen hij in 2006 in de 25 onder 25 prijkte met Bellen.com, dat hij al op zijn dertiende was gestart. De Groningse selfmade miljonair breidde zijn bedrijf uit gaandeweg uit tot een trits vergelijkingsdiensten, waaronder ook Gaslicht.com, LookingforBooking.com, Poliswijzer.nl en de vastelasten-app Bencompare.
Kort na het verschijnen van de 25 onder de 25 breidde Thiemo van Rossum zijn uitendbureau Studelta uit naar een bedrijf met 34 medewerkers. In 2008 richtte de financiële crisis flinke schade aan, en moest hij een aantal mensen ontslaan. Van Rossum droeg het ceo-stokje in 2015 over aan zijn iets oudere broer Martijn.
Stacey Rookhuizen gaf met Stacey Records een podium aan jong muziektalent, en was oprichter van het talentenplatform Dutch Delight Inmiddels maakt zij met haar bedrijf Bombilate online video’s voor adverteerders.
Rogier IJzermans is nog altijd ceo van marketinbureau Born05, en als 36-jarige inmiddels een ervaren ondernemer. ‘Leeftijd is ook maar een getal’, stelt hij. ‘De nieuwe generaties beginnen steeds eerder met ondernemen.’
De jaren daarna, tot en met 2019:
In 2007 dook Adriaan Mol op in de 25 onder de 25, die met zijn betaaldienst Mollie lekker kon meeliften op de groei van het aantal webwinkels. Mol haalde vorig jaar met speels gemak (en voor het eerst) 25 miljoen euro groeigeld op om zijn dienst internationaal te laten groeien. Door de coronacrisis moest Mollie wel alle zeilen bijzetten. Tim Has (ook 2007) besloot al snel na Symbaloo iets nieuws te gaan doen, en is sinds 2012 bezig met Bookinglayer, een boekingplatform voor ondernemers.
Alexander Klöpping was nog lang niet bezig met bladenkiosk Blendle toen hij in 2008 in de lijst kwam met The Gadget Company, waarmee hij samen met Sander van den Broeken producten verkocht ‘die iedereen wil hebben, maar die niemand nodig heeft, zoals onderwaterscooters en spionagecamera’s’.
Robert Gaal dook datzelfde jaar op met Wakoopa, dat consumenten een klein programmaatje liet installeren dat precies bijhield hoeveel tijd ze actief waren met software. Gaal richtte in de VS Karma (mobiele hotspot) op, ging aan de slag bij Google en startup-hub TQ en is nu bezig met een nieuw online netwerk. Danielle de Jongh verkocht haar tassenmaker Simple in 2011, en werkt nu aan een app voor e-health.
Robert Gaal, van rookie naar startup-veteraan
Bernd Damme komt in 2008 in de lijst met online znnebrillenwinkel Eye-wear. In 2012 wint hij de 25 onder de 25-bokaal met online modezaak Cravatta Pelliano, maar amper een jaar later gaat bedrijf kopje onder. In 2018 viel hem hetzelfde lot ten deel met diamantenmaker House of Eléonore. Damme is nu bij een aantal bedrijven aandeelhouder en adviseur, en bestuurder van Stichting Hulptroepen Alliantie, waarmee een aantal Nederlandse bedrijven zorgt voor distributienetwerk voor persoonlijke beschermingsmiddelen tegen het coronavirus.
Wanneer we Richard Straver in 2009 opnemen in de lijst, timmert hij in de VS lekker aan de weg met MoneyMedic, met opvolger TinyPay.me strikte hij Snoop Dogg als klant. Maar hij vindt zijn echte doorbraak als ondernemer met betaaldienst Online Payment Platform, een van de eerste Nederlandse scaleups die door TechLeap wordt geholpen bij zijn internationale groei.
Esmée Pater en Nadine van Boxtel trekken in 2011 de aandacht met Stagerecensies.nl. Pater lanceert later Jobsome, een Nederlandse ‘Glassdoor’. Eveneens in 2011 spotten we Manon van Essen, in 2020 een van de juryleden. Met PrintPersonal zet ze getypte tekst om in handgeschreven tekst. Inmiddels is Van Essen ‘Head of Pizza’ bij Magioni, waarvan ze vorig jaar een (nipte) meerderheid verkocht aan Oetker.
Manon van Essen maakte de switch van apps naar pizza’s
Maaike de Reuver (in 2012 in de lijst) stapte een paar jaar na de verkoop van We Canteen uit het bedrijf, werkte een tijdje als zelfstandige en is nu hoofdredacteur bij Food Inspiration. Steinar Henskes kwam in 2012 in de 25 onder de 25 met een laser die vogels verjaagde, wat hij uitbouwde tot een internationaal bedrijf.
Al in 2013 pronken Giels Brouwer, Anatoliy Babic en Remco van der Veen in de lijst met data-startup voor de sportwereld SciSports. Het bedrijf won ook de Challenger50, en werkt nu samen met talloze topclubs. Een jaar later zien we een ander drietal dat het ver zal schoppen, met pakketdienst Sendcloud: Rob van den Heuvel, Bas Smeulders en Sabi Tolou.
Sendcloud-oprichters Bas Smeulders, Sabi Tolou en Rob van den Heuvel
Thijs Verheul (2015) gaat nog altijd hard met United Wardrobe, met 3D-printbedrijf Printr liep het voor Bram Douwe Mulder minder goed af. Lotte Leufkens haalde met CloudCuddle zowel de 25 onder de 25 (2016) als de Challenger50.
Winnaar van 2016 Alexander Wijninga kwam met Watermelon niet veel na het in de wacht slepen van de bokaal in aanvaring met Facabook, dat de koppeling die het bedrijf legde met WhatsApp niet kon waarderen. Het bedrijf maakte even later een doorstart. Joeri Schoenmaker kwam in 2016 in de lijst met polsbandje Shake-on, maar draait inmiddels overuren met onlinesuper Pieter Pot.
Ook de winnaar van 2017 ging kopje onder. Alex Dings en Ruben van Vreeland maakten met Bitsensor anti-hackerssoftware, maar konden een faillissement niet voorkomen. Beter ging het met bijvoorbeeld Steven Nelemans, die het met autodeler Amber Mobility druk lijkt te hebben in coronatijd. Uit dezelfde lichting is Julian Jagtenberg nog allerminst in ruste met hightech kussen Somnox.
In 2018 wint Casper Lemmen de 25 onder de 25-bokaal met bemiddelaar Grenzelooswerk, dat vorig jaar een kantoor opende in Spanje. Mede-finalist Anouk Visser timmert aan de weg met AI-dienst Birds.ai, die onder andere dijken inspecteert voor Rijkswaterstaat.
In 2018 wint Grenzelooswerk de 25 onder de 25
Een jaar geleden pakt Ciphix de 25 onder de 25-award. Oprichters Mathijs Gast, Marcus Groeneveld en Bas van der Pol mogen zich een jaar lang de beste jonge ondernemers van Nederland noemen. Donderdag weten wie die felbegeerde titel van hun overneemt.
Dat wordt bepaald door een jury met daarin naast Philip Bueters van Sprout: Heleen Dura-Van Oord (Peak Capital, Future Food Fund) en 25 onder de 25-veteranen Manon van Essen en Mathijs Gast.