Bekijk de 25 onder de 25 van 2022
Yes! De jury en het publiek hebben gesproken. We weten dus nu welke ondernemers zijn doorgedrongen tot de finale van de 25 onder de 25 en kans maken op de titel Beste Jonge Ondernemer van 2022.
Allereerst de favoriet van het publiek. Lezers en bezoekers van MT/Sprout konden de afgelopen anderhalve week hun stem uitbrengen op de ondernemer die echt de kans verdient om te komen pitchen voor de jury om de beker op dinsdag 6 september.
Mooie top 3
Gestemd is er volop: de notaris heeft rond de 3.500 geldig uitgebrachte stemmen geturfd. Uit die publieksverkiezing is een mooie top 3 gerold, met een duidelijke aanvoerder. Daniël de Vries, die met Wellbased leerlingen helpt bij het ontwikkelen van hun sociale vaardigheden, scoorde erg goed. Maar dat gold ook voor Jungl, het badmodemerk waarmee de zussen Anouschka en Natascha Hendriks de wereld duurzamer willen maken.
LICA Drinks wint de wildcard
Well done, maar Jungl en Wellbased moesten toch echt LICA Drinks voor laten gaan, het drankenmerk waarmee Stephanie Troost (22) suikervrije cocktails ontwikkelt. ‘Supergaaf zeg! Ik moet zeggen dat ik ook echt alles uit de kast heb getrokken dus het is echt een beloning’, aldus Troost in een eerste reactie op haar wildcard.
Jury heeft gesproken
Nu de wildcard bekend is, konden we ook de drie finalisten blij maken die volgens de jury ook een pitchplek verdienen. Die jury bestaat naast voorzitter Philip Bueters van MT/Sprout uit investeerders Claire Tange (Joanna Invests) en Corné Jansen (Inkef Capital) en ondernemers Bernadette Wijnings (Blanco) en Graciëlla van Vliet (Closure, 25’er van 2019).
Uit de voorkeuren van de juryleden ontstond ook redelijk snel consensus. De volgende ondernemers melden zich aanstaande dinsdag voor de finalepitches:
Sander Kamphuis – Moovd
Sander Kamphuis (25, rechts op de foto) maakt met Moovd het behandelen van trauma’s en angsten effectiever dankzij de inzet van hun online platform.
Moovd werpt zich op als reddende engel in een sector die kampt met lange wachtlijsten, personeelstekorten en een hoge werkdruk. Digitalisering geeft patiënten meer ‘zelfregie’, belooft Moovd, en kan het aantal contactmomenten met zorgverleners verminderen.
Behandelaars en patiënten bepalen onderling of een behandeling thuis of op afstand plaatsvindt. Patiënten kunnen een therapie desgewenst ook geheel zelfstandig volgen met Moovd.
Hidde Griek en Emma Raijmakers – Flip the City
Steden groener maken. Dat willen Hidde Griek en Emma Raijmakers (beide 24) voor elkaar boksen met hun biologische afbreekbare kroostegels van Flip the City.
De tegels worden gemaakt van eendenkroos afkomstig uit slootjes en andere lokale waterwegen. Een natuurlijke reststroom die zelf vooral in de zomer ook veel overlast kan veroorzaken. Eendenkroos bindt namelijk veel stikstof en koolstof. Door het te verwijderen wordt het water dus schoner en gezonder. ‘Zo ontwikkelen we een werkwijze volledig door de natuur, vóór de natuur.’
Vincent Wijdeveld – Tarnoc
Vincent Wijdeveld (24) ontwikkelt samen met Tijmen de Jong een nieuw type warmtepomp die de gasketel vervangt zonder hak- of breekwerk. We moeten van het gas af en daarom – meestal – aan de warmtepomp. Maar om die te installeren, moet je hele huis overhoop worden gehaald.
De Delftse ingenieurs Vincent Wijdeveld en Tijmen de Jong ontwikkelden de afgelopen jaren een alternatief: de Tarnoc. Ze noemen hun vinding een Turbineketel, een warmtepomp die radicaal anders werkt dan bestaande modellen en daardoor een-op-een de cv-ketel vervangt zonder grote aanpassingen aan de woning.