Thistan Harris stelde het al tijdens zijn TED-Talk: door social media worden we vaak afgeleid van ons werk. Hij vergelijkt smartphones dan ook met gokautomaten. Door een foto-tag op Facebook te checken, ga je eigenlijk akkoord met minutenlang scrollen door het netwerk, op zoek naar nieuwe prikkels. Zonde, want het haalt je uit je concentratie, terwijl je misschien aan een briljant bedrijfsplan werkte.
Gebruik deze vijf tips om geconcentreerder te werken, en minder afhankelijk van je smartphone te worden.
1. Zet je notificaties uit
Bij ieder WhatsApp’je ervaar je een nieuwe prikkel om te kijken
Dit klinkt wellicht als een rigoureus besluit, maar het helpt. Als je bij ieder WhatsApp’je een melding krijgt – een geluidje, bzz’je of een pop-up op je telefoon – ervaar je telkens weer een nieuwe prikkel om te kijken. Doe je dit, dan ben je weer uit je concentratie. Als je notificaties uitstaan, kijk je minder vaak op je telefoon. Solid as a rock, zo menen wij.
2. Check hoe vaak je je smartphone gebruikt
Er zijn apps die bijhouden hoe vaak je op je smartphone zit per dag. De app Moment doet dat bijvoorbeeld voor iPhone-gebruikers. Als je eenmaal weet hoe veel tijd je per dag spendeert op je telefoon, kom je de realiteit onder ogen. Je kunt dan een doel stellen: bijvoorbeeld niet twee uur, maar slechts een half uur per dag op je smartphone zitten. Reken uit hoeveel tijd je overhoudt voor je échte werk.
3. Plan telefoonvrije periodes in
Tip: leg je telefoon in de avond weg
Dat je je telefoon tijdens kantooruren nodig hebt, spreekt voor zich. Maar heb je deze ook standaard in de avonduren nodig? Of als je een film op televisie aan het kijken bent? Wij denken van niet. Leg je smartphone daarom in de slaapkamer neer als je een film kijkt. Zo ben je meer gefocust op één ding.
Bovendien geldt: weinig afleiding zorgt voor meer natuurlijke creativiteit. Bedenk maar eens: Steve Jobs werd in de jaren ’70 ook niet afgeleid door zoiets als WhatsApp toen hij de fundamenten legde voor Apple, een van de grootste techbedrijven ter wereld.
4. Koop een wekker
Vroeger had iedereen er een, tegenwoordig lijkt het een voorwerp uit het verleden: de wekker. Daarvoor hebben we onze smartphone wel, denken we. Maar zeg eens eerlijk: als je ‘s ochtends je telefoon uitzet, check je dan ook meteen even je Facebook? En je WhatsApp?
Dit kan je al snel tien minuten van je tijd kosten. Bovendien ben je meteen afgeleid in de ochtend. Op die manier voorkom je geniale ondernemersingevingen. Door je smartphone ‘s nachts uit te zetten en gewoon een wekker te zetten, voorkom je deze problemen.
5. Stel tech breaks in
Tech breaks zijn een uitvinding van hoogleraar Larry Rosen
Is de ‘verslaving’ hardnekkiger dan je had gedacht, dan helpt het om gebruik te maken van zogeheten tech breaks, een idee van de Amerikaanse hoogleraar Larry Rosen.
Bekijk in één minuut al je berichten en social media op je telefoon en leg deze daarna weg. Doe ditzelfde precies een kwartier later nog eens. En nog eens. En nog eens. Op deze manier zou de behoefte om je smartphone continu te checken moeten afnemen, zo meent Rosen.
Bron: Apparata.