Sinds Susan Cain in 2012 haar – inmiddels wereldberoemde – boek Stil, de kracht van introvert zijn in een wereld die niet ophoudt met kletsen uitbracht, staat introversie in een veel positiever daglicht.
Steeds meer mensen zien in dat introverten echt niet altijd de verlegen, stille types zijn die het liefst ergens in een hoekje zitten. In plaats daarvan is er juist veel aandacht voor hun unieke capaciteiten.
Onderzoek suggereert bijvoorbeeld dat introverte mensen de wereld nauwkeuriger beoordelen dan hun meer extraverte medemens. Dit omdat ze meer tijd besteden aan het observeren van de menselijke natuur en minder gericht zijn op interactie met anderen.
Ook op de werkvloer worden introverten hoe langer hoe meer geaccepteerd. Bovendien blijken ze prima in staat de rol van ceo of manager op zich te nemen. Daarbij zijn introverte leiders op hun best als ze aan het hoofd staan van teams die proactief werken.
Innoveren met introverten
Marloes Bouwmeester, trainer en coach bij de De Succesvolle Introvert, bevestigt dat de houding ten opzichte van introverten veranderd is. ‘We zitten in een tijd waarin innovatie erg belangrijk is. Bedrijven moeten vooruitgang boeken om bij te blijven. Daarbij zien zij in dat degene die het meeste praat niet altijd de beste ideeën heeft.’
Voorheen waren vergaderingen en besprekingen vooral ingericht op de natuurlijke manier van communiceren van extraverte teamleden. Organisaties realiseren zich echter dat ze meer rekening moeten houden met de specifieke kwaliteiten van introverte medewerkers en daar ook ruimte aan moeten geven
‘Steeds meer bedrijven organiseren nu bijvoorbeeld workshops voor extraverten en introverten zodat ze elkaar beter leren begrijpen’, aldus Bouwmeester.
De kwaliteiten van introverten
De bijzondere kwaliteiten van introverten komen op verschillende manieren tot uiting. Zo zijn zij over het algemeen goede luisteraars. Bouwmeester: ‘Anderen voelen zich daardoor gehoord en gezien. Je kan je voorstellen dat dit vooral belangrijk is bij lastige besluitvorming met veel belanghebbenden. Als mensen zich vrij voelen om hun verhaal te doen, kunnen er betere beslissingen worden genomen.’
Een andere stille kracht van introverten is hun scherpe focus. Als ze eenmaal een besluit hebben genomen, dan blijven ze daarbij en brengen het vervolgens tot een goed einde. Ze denken eerst na voor ze handelen of spreken.
Bij extraverten werkt dit anders, zij spreken en denken vaak tegelijk. ‘Extraverte mensen vormen al pratend ideeën. Het kan dan overkomen alsof ze van de hak op de tak gaan’, weet Bouwmeester.
Een introvert is vaak een goede voorzitter
Introverten houden een bepaald doel, zoals een agendapunt tijdens een vergadering, veel beter in de gaten. Zij zijn dan meestal ook goede voorzitters, juist omdat ze die focus weten te behouden.
‘Dit geeft extraverten de ruimte om hun ideeën op hun manier vorm te geven. Ze weten immers dat er iemand is die de boel op de rails houdt. Wat dat betreft vullen introverten en extraverten elkaar goed aan. Samen kunnen zij een heel krachtig team vormen.’
Het is niet alleen maar rozengeur en maneschijn voor introverten. Hoewel ze ontegenzeggelijk over unieke kwaliteiten beschikken, staan zij er ook om bekend dat ze snel overprikkeld raken en rust en stilte nodig hebben om hun batterij weer op te laden.
Toch moeten ook zij op drukke werkdagen overeind zien te blijven. Maar als ze dit niet op de juiste wijze aanpakken, is de kans groot dat ze aan het einde van de dag helemaal ‘op’ of ‘leeg’ zijn.
Tips voor een introvert
Er zijn verschillende manieren om dit te voorkomen. Drie tips voor de introvert.
#1 Doe jezelf niet voor als een extravert
Jezelf anders voordoen dan dat je bent, kost veel energie. Het heeft dan ook geen enkele zin om van jezelf te eisen dat je zowel een introvert als een extravert bent. In plaats daarvan kan je proberen op een slimme manier gebruik te maken van de verschillen tussen introverten en extraverten. Bedenk hoe je je extraverte collega’s enthousiast kan krijgen zonder jezelf te forceren.
Dit vergt misschien wat creativiteit maar zal er uiteindelijk wel voor zorgen dat je energieniveau op peil blijft. Als je meer inzicht wil krijgen in die verschillen zal je op onderzoek moeten uitgaan. Lees bijvoorbeeld het boek van Susan Cain of Ik moet nog even kijken of ik kan van Liesbeth Smit.
#2 Vraag jezelf af op welke gebieden jij de beste resultaten boekt
Als je inzicht hebt in jouw specifieke kwaliteiten, kan je deze verder ontwikkelen en op de juiste manier inzetten. Stel, je bent goed in het ordenen en samenvatten van informatie. Dan zou je bijvoorbeeld een samenvatting kunnen maken van de dingen die besproken zijn gedurende een vergadering.
Tijdens de vergadering zelf hoef je dan niet veel aan het woord te zijn, maar door achteraf structuur aan te brengen in wat anderen hebben gezegd, kan je alsnog grote impact maken.
#3 Blijf in je comfortzone
Introverte mensen krijgen vaak te horen dat ze ‘uit hun comfortzone’ moeten komen. Ze presteren echter juist het best als ze in hun comfortzone blijven en zichzelf niet forceren deze te verlaten. Elke introvert heeft een natuurlijke voorsprong, iets waarin hij of zij van nature uitblinkt. Als je deze goed weet in te zetten, blijf je al veel meer in je comfortzone.
Ook dit vereist uiteraard inzicht in jouw individuele kwaliteiten. Wees je daarom bewust van de situaties waarin jij je op je gemak voelt en goed uit de verf komt. Als je deze situaties kan herkennen en benoemen, weet je ook waar jouw ‘stille krachten’ liggen.
Vond je dit verhaal interessant? Lees dan ook deze verhalen:
- De stille kracht van de introverte leider
- Introverte en extraverte medewerkers managen in de hybride werksituatie: zo doe je dat
- Graag alleen willen zijn maakt je nog geen introvert