Het is niet makkelijk om introvert te zijn lees je overal. Want in een wereld waarin iedereen zijn mening maar te pas en te onpas de wereld in slingert, houdt de introvert zich liever op de vlakte. Feestjes, de introvert zit liever op de bank en op de werkvloer met al die haantjes die zichzelf maar de hele tijd profileren, heeft de introvert het ook niet makkelijk. Omdat op vrijwel de meeste plekken samengewerkt wordt, loopt de introvert het risico ondergesneeuwd te raken. Brainstormen, de introvert rilt ervan en raakt uitgeput van de hele tijd met groepen mensen te werken. De introvert is op zijn best als hij of zij rustig kan luisteren, nadenken en op de achtergrond kan opereren. In een kantoortuin slaat de introvert dicht.
Diepzinnig
Maar tegelijkertijd is er een onderstroom aan het ontstaan, mensen die zich ineens profileren als introvert. Ze zeggen het alsof ze zich erover schamen, maar eigenlijk zijn ze trots want de introvert is niet alleen stil, maar ook slimmer. ‘Je zou het niet zeggen’, zegt de collega die altijd het middelpunt van de belangstelling is en wiens Instagram overloopt van de feestfoto’s met groepen vrienden terwijl ze doet alsof ze je een groot geheim vertelt, ‘maar ik ben dus eigenlijk een introvert. Ik vind het dus heerlijk om ’s avonds alleen op de bank te zitten.’ Introversie als verkapte diepzinnigheid. Psycholoog Carl Jung, grondlegger van het denken over introvert en extravert, zei het al: “Sommige extraverten gedragen zich als introvert om zo diepzinniger over te komen.’
Nu er meer aandacht is voor introvert en extravert, wordt er ook meer onderzoek gedaan, en wat blijkt? Introverte mensen zijn helemaal niet liever alleen dan extraverten. Mensen die graag alleen zijn, hebben iets anders gemeenschappelijk: dispositionele autonomie. Bij iemand met dispositionele autonomie zijn de waarden, interesses en gedrag met elkaar in overeenstemming.
Groepsdruk
Deze personen hebben geen last van groepsdruk en zijn geïnteresseerd in het leren over hun persoonlijke ervaringen en emoties. Mensen die hoog scoorden op deze eigenschappen, hielden ook meer van alleen zijn. Waar ze wel in verschilden, was de reden dat ze alleen wilden zijn. Mensen die hoog scoorden op dispositionele autonomie waren alleen omdat ze dat graag wilden zijn, constructieve eenzaamheid. Daarin werd geen verschil gevonden tussen introverten en extraverten. Op reactieve eenzaamheid, alleen zijn omdat je wil ontsnappen aan anderen, scoren introverten dan wel weer hoger dan extraverte mensen.
Wat heb je dan aan het onderscheid op de werkvloer? Uit recent onderzoek blijkt dat een groot deel van het geluk van introverte mensen afhangt van hoe ze zichzelf zien. Omdat in de Westerse samenleving extravert zijn de norm is, kunnen introverte mensen zichzelf vooral zien als iets wat ze niet zijn. Als dat het geval is, zijn introverte mensen minder gelukkig dat extraverte mensen. De sleutel naar geluk lijkt te zitten in acceptatie. Dus breekt het zweet je uit bij het idee dat je de hele dag in vergaderingen zit, kijk dan of je er minder hoeft te doen. Ben je na een dag in een kantoortuin doodop, ga even alleen naar buiten en denk even goed na voordat je baan ambieert die inhoudt dat je vaak voor grote groepen mensen moet staan.