Het kantoor is door een input-overkill voor veel werknemers niet de beste plek om te werken. 10 tips om dat te verbeteren.
Veel managers en werknemers hebben er last van dat ze niet optimaal kunne presteren op hun kantoor. Werkomgevingsspecialist Steelcase onderzocht de oorzaken en kwam tot deze 10 verbeterpunten.
1. Bepaal je doel
Om gericht te kunnen werken moet je duidelijke doelen zetten. Zo weet je brein dat je één, anderhalf of twee uur met taak x bezig bent. Met die informatie kan je grijze massa optimaal gebruikmaken van de beschikbare mogelijkheden.
2. Kijk naar buiten
Is het je wel eens opgevallen dat je de beste ideeën krijgt onder de douche, achter het stuur of terwijl je aan het hardlopen bent? Door je gedachten de vrije loop te laten ga je op een andere manier nadenken. Je dwingt om de neuronen over een ander pad te bewegen en daarmee verwerk je informatie op een andere manier.
Dus als je tegen een probleem aan loopt, kijk eens naar de boom buiten. Dat is geen afleiding, maar stimluerende input voor je hersenen. Of ga aan een andere opdracht werken. Dan komen de oplossingen voor je probleem vanzelf bovendrijven.
3. Maak een to-do list
Door gestructureerd een lijst van taken af te werken, activeren we ons beloningssysteem. Daarmee motiveren we onszelf en beperken we het gevoel van stress. Positieve resultaten zorgen ervoor dat er positieve feedback naar onze hersenen gaat. Hoewel dingen van je lijst afvinken misschien kinderachtig klinkt, zijn ze een uitstekende stimulans voor ons brein.
4. Denk in het hier en nu
Mindfulness – je gedachten in het hier en nu houden – geldt als één van de beste manieren om je hersenen te trainen en beter te leren denken. Mindfulness vergroot aantoonbaar de hoeveelheid gamma-activiteit in de hersenen, wat duidt op hogere cognitieve prestaties en gerichte gedachten.
5. Take a break
Net als ons lichaam, worden ook onze hersenen op een bepaald moment moe. De capaciteit van het menselijk brein is beperkt. De meeste mensen kunnen zich niet langer dan drie kwartier tot een uur volledig focussen. Zorg voor tussentijdse doelstellingen die binnen een kort tijdsbestek zijn te realiseren en neem tussendoor voldoende pauzes om je hersenen de broodnodige rust te geven.
6. Kom dichterbij
We hebben meer aandacht voor iemand die dichter bij ons zit, dan voor iemand die verder weg is. Doordat de bron van informatie dichter bij onze sensoren is lijkt deze belangrijker. Dus om beter de focus vast te houden meoten we in een ruimte werken waar we anderen goed kunnen horen, iedereen elkaar goed aan kan kijken. Ook is het handig als de benodigde materialen, documenten en informatiebronnen, in de buurt zijn.
7. Beweeg
Wanneer we bewegen maken we het proteïne BDNF aan. Dat stofje stimuleert onze hersenen en heeft daarmee op veel andere vaardigheden invloed. Zo kun je beter nieuwe dingen leren, verbetert je geheugen en denk je beter in concepten.
8. Stop met multi-tasken
Onze hersenen zijn simpelweg niet geschikt om continu onze aandacht op meerdere dingen tegelijkertijd te richten. Waar we denken dat we aan het multi-tasken zijn, is het feitelijk zo dat onze brein in een hoog tempo aan het schakelen is tussen de ene en de andere taak. En hoe meer we het doen, hoe slechter we in staat zijn om prioriteiten te stellen.
9. Praat tegen jezelf
Iedereen kent wel het gevoel dat je je eigenlijk moet concentreren, maar dat je gedachten alle kanten opgaan. Activiteiten als schrijven, tekenen of praten (tegen jezelf, je computer, je telefoon of andere dingen die niet terug praten) helpen om je gedachten helder te krijgen en los te komen van zaken die je afleiden van wat je moet doen.
10. Slaap
Slaap speelt een ontzettend belangrijke rol in ons vermogen om ons te focussen en te concentreren. Wanneer iemand te weinig slaapt, kan hij minder goed nadenken, leren en zijn gemoedstoestanden minder goed onder controle houden.