‘Mijn belangrijkste wapenfeit was dat ik de Chinese baas van Lenovo versloeg met tafeltennis’, lacht Maarten Edixhoven als hij terugblikt op zijn tijd aan Stanford Business School. Het was 2007 en hij zat daar voor een executive programma.
‘Ik dacht: ik ga maar één ding doen. Als je nadenkt over strategie – daar ging dat Stanford-programma over – dan ga ik pingpongen en scoor ik maximaal elke derde bal. Want als ik rally’s aanga, verlies ik sowieso’, vertelt hij in de podcast CEO vs CEO aan ondernemer Chris Zadeh.
Lees ook ons interview met Zadeh over zijn nieuwe podcastserie: ‘Extreem succesvolle mensen zijn bijna altijd een beetje beschadigd’
Het is tekenend voor hoe Edixhoven denkt: strategie is meer dan plannen maken. Het gaat om uitvoering. Die les leerde hij al vroeg in zijn carrière. Als 27-jarige kwam hij in de directie van ING Tsjechië terecht. ‘Ik had er totaal geen verstand van. Maar je krijgt kansen en dan moet je die pakken.’
Het is één van de belangrijkste adviezen die hij jonge leiders meegeeft: ‘Ga werken voor mensen die in je geloven en bereid zijn in jouw ontwikkeling te investeren.’ Zelf deed hij dat door verschillende rollen te vervullen bij ING, later bij Zwitserleven en Aegon, en nu als ceo van Van Lanschot Kempen.
Op de pauzeknop drukken
Reflecteren is cruciaal voor leiders, vindt Edixhoven. Elke vijf tot zes jaar neemt hij bewust afstand om na te denken over zijn volgende stap. Zo maakte hij na zijn tijd in Oost-Europa een wereldreis. Na zijn periode bij ING ging hij naar Stanford. En voordat hij bij Van Lanschot Kempen begon, nam hij weer tijd voor reflectie.
‘Je moet mechanismes ontwikkelen om even op de pauzeknop te drukken’, zegt hij. ‘Dat moet je organiseren in je gewone werkritme, maar ook door eens in de zoveel tijd in je loopbaan afstand te nemen.’ Die momenten van rust gebruikte hij om belangrijke keuzes te maken.
Zo kwam hij er tijdens een retraite met andere leiders achter dat hij als bestuurder bij Aegon te veel een ‘bobo’ was geworden. ‘Ik had acht prachtige ondernemingen onder me, maar ik miste het ondernemerschap en directe contact met klanten.’ Het bracht hem bij Van Lanschot Kempen, waar hij sinds 2021 ceo is.
Dromen van klanten waarmaken
Daar ligt zijn focus op persoonlijk contact met klanten. ‘Als bankier ben je er om de dromen en doelen van gezinnen en bedrijven waar te maken’, zegt hij. ‘Helaas is het verleden weleens zo geweest dat mensen bij financiële instellingen echt dachten dat het om henzelf ging.’
Een voorbeeld: een prospect belde op zaterdagavond drie banken om te kijken wie zou opnemen. De bank die zou opnemen, zou zijn vermogen mogen beheren. ‘Onze private banker was de enige die opnam. Die zat ook op zaterdagavond op de bank met zijn vrouw.’
Leiders moeten volgens Edixhoven niet vergeten waar het echt om gaat. ‘Het mooie van mijn vak is dat je kunt helpen bij de overdracht van vermogen over generaties heen. Dan praat je over de verschillende beleggingsoplossingen, maar ook over filantropie of hoe je omgaat met vastgoed. Een machine is daar niet geschikt voor. Klanten denken vaak te weten wat ze willen, totdat je doorvraagt.’
Drie lessen van Maarten Edixhoven:
- Neem regelmatig afstand om te reflecteren. Edixhoven doet dat elke vijf à zes jaar, door bijvoorbeeld een wereldreis te maken of een opleiding te volgen. Hij benadrukt dat je dit ook in je dagelijkse werkritme moet inbouwen.
- Werk voor mensen die in je geloven. Zoek leiders en organisaties die willen investeren in jouw ontwikkeling. Bij ING kreeg hij op zijn 27e al een directiepositie, omdat mensen hem kansen gaven.
- Staar je niet blind op functies en titels. Edixhoven ontdekte bij Aegon dat hij te ver was afgedreven van waar het echt om gaat: ondernemerschap en klantcontact. Hij had de moed om dat te erkennen en een nieuwe weg in te slaan.
Beluister de nieuwste aflevering van CEO vs CEO met Maarten Edixhoven. Of abonneer je via de podcast-app van jouw keuze. Nieuwe afleveringen verschijnen elke week op maandag.